Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Náměstí Republiky zdobí 12 habrů v obřích květináčích, za trest je pomáhala sázet i dvojice vandalů

Od časného rána pracovali zahradníci na instalaci 12 stromů na náměstí Republiky v Plzni. Pomáhali jim i dva mladíci, kteří v opilosti zdemolovali květináče v ulici Bedřicha Smetany. Stromořadí na náměstí nezůstane dlouho. Lidé ho budou moci obdivovat jen do 6. června. Do té doby mohou Plzeňané hlasovat v anketě a třeba se v budoucnu vrátí stromy už natrvalo.

„Vysazujeme tady 12 stromů, které budou postupně umístěny do dvou řad vždy po šesti směrem od bistra ke katedrále. Lidé tady dnes měli možnost se v anketě vyjádřit, jestli si tady tyto stromy přejí natrvalo. Zároveň probíhá také online hlasování,“ popisuje Kristýna Švédová z Nadačního fondu Plzeň sobě. 

Výběr dřevin konzultovali organizátoři akce se zahradníky. Stromy zároveň doplňují trvalky a letničky. „Vybrali jsme habr obecný z toho důvodu, že je to štíhlá dřevina, což se do úzkých ulic města hodí. Koruny stromů nejsou moc široké a nestíní lidem do oken. Strom v takovém květináči může být osm až deset let, poté by měl být přesazen do volné půdy,“ doplnil zahradník Václav Tolar.

Akci přišel podpořit například legendární fotbalista David Limberský s manželkou.

Stromy budou ozdobou plzeňského náměstí jen do 6. června. Dva pak poputují do ulice Bedřicha Smetany, pětice půjde k partnerům akce a pět jich zůstane v centru. „Zároveň jednáme s městem o možnosti, že by se příště mohly stromy vysázet rovnou do země, ale to je ještě běh na dlouhou trať. Nicméně podle architektů i zahradníků je to lepší řešení, ale záleží na památkářích,“ prozradila Švédová. 

Přáli byste si stromy na náměstí Republiky natrvalo?

Celkem hlasovalo360 čtenářů

Květináče jako terč vandalů

Teprve sedmnáctiletý mladík s o rok starším kamarádem během března popíjeli a kolem čtvrté hodiny ráno začali řádit. Vandalové poškodili pět z osmi velkých květníků. Zcela zničili tři rododendrony, několik dalších se podařilo zahradníkům zachránit a zasadit zpět do květníků. Z jednoho květináče mladíci vyrvali i strom. Řádění pachatelů ale zachytila bezpečnostní kamera, a tak jejich obličeje brzy znala celá Plzeň z médií. V mladících se hnulo svědomí a přihlásili se sami na policii. „S chlapci jsme se domluvili, že si škody odpracují a mohu potvrdit, že tady dneska opravdu od rána pomáhají s výsadbou,“ potvrdila Švédová. Během dnešní oficiální části akce se však chlapci novinářům vyhýbali. 

Takto dopadly květináče po řádění dvojice opilých mladíků

Zeleň ve městě je velkým tématem, a to nejen v západočeské metropoli. Lidé často v anketách odpovídají, že by její rozšíření jedině podpořili. Už nyní se u květináčů lidé pozastavují. Některým však slouží spíše jako barový pult nebo popelník. Na některých je vidět i podpis zdejšího sprejera.

S velkým útokem vandalů se potýkal Nadační fond Plzeň sobě už v květnu 2020. Tehdy poškodili osm vysazených stromů v květináčích v Riegerově ulici a čtyři další na náměstí Republiky. Vedle toho zdemolovali i několik květníků se zelení v prostoru u předzahrádky bufetu na náměstí. Po pachatelích zůstaly poničené stromy, překlopené truhlíky, vysypaná hlína i kamení.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Stromy na náměstí, Nadace Plzeň sobě, výsadba stromů, zeleň ve městě, květináč, strom, zahradník, Plzeň, anketa, Bedřich Smetana, Náměstí republiky, David Limberský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí Republiky zdobí 12 habrů v obřích květináčích, za trest je pomáhala sázet i dvojice vandalů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.