Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová moderní čtvrť za osm miliard vyroste v centru Plzně do konce roku 2027 na místě zbouraného DK Inwest

Do roku 2027 by v centru Plzně na místě zbouraného DK Inwest měla vyrůst nová moderní městská čtvrť za osm miliard korun. Součástí bude 150 bytů, celkem 20 tisíc metrů obchodní a kancelářské plochy, chybět nebude gastronomie, kultura i další volnočasové aktivity. Podle aktuálního harmonogramu se počítá se zahájením výstavby nové čtvrti v roce 2024.

O vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně – AMESIDE požádala v těchto dnech stavební úřad stejnojmenná společnost ze skupiny Amádeus Real. „Posouzení žádosti a vydání stanoviska příslušného stavebního úřadu se očekává v průběhu roku 2022. S vydáním územního rozhodnutí a následně i stavebního povolení se počítá v příštím roce,“ řekl manažer projektu Tomáš Jícha. „Samozřejmě nedotknutelné jsou podmínky územního plánu či územní studie města a požadovaného funkčního členění jednotlivých bloků nové čtvrti včetně procentuálních limitů pro obchodní plochy,“ podotýká Jícha.

„Jsem rád, že se projekt dostává do další fáze a vše je nyní připraveno pro územní řízení, nastává tak nejdůležitější krok přípravy. Je vidět, že naše společná dohoda funguje, spolupráce běží, tedy že město nastavilo pravidla využití dané lokality, investor je akceptoval a dodržuje. V Plzni vznikne celá nová moderní čtvrť, která zcela zásadně změní a významně zkvalitní ráz Americké ulice a jejího okolí, propojí lokalitu hlavního nádraží v prostoru Paluby Hamburk až po náplavku. Těším se na to. Investice ve výši osmi miliard korun je pro Plzeň něco obrovského,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Podle primátora město připravuje jako součást projektu rekonstrukci ulic Americká – (Sirkova) Ukrajinská. „Dále je připravena rekonstrukce křižovatky U Jána, máme povinnost rekonstruovat podchod. Ten připravíme proto, aby si ho Ameside mohl pronajmout a zřejmě tam umístí obchody. Jiná funkce nedává smysl,“ doplnil primátor.

„Stavět se bude všechno v jedné etapě současně a současně se bude všechno také otevírat, což byla jedna z podmínek. Bude tam vedle bytů a kanceláří celkem 100 obchodů, 1500 parkovacích míst, ta budou pod celým pozemkem ve 2,5 podzemních podlažích,“ řekl developer Václav Klán mladší.

Celá čtvrť AMESIDE bude odebírat nejen teplo, ale i chlad z nedaleké Plzeňské teplárenské, což zcela eliminuje spotřebu energie pro klimatizační jednotky nebo vlastní emise z vlastního vytápění plynem apod. Bylo provedeno kontrolní měření hluku a zpracována navazující hluková studie v daném území. Výsledky studie potvrzují, že v žádném z posuzovaných bodů nedochází k překročení hlukových limitů v denní ani noční době. Skleněné plochy navrhovaných staveb budou upraveny tak, aby se minimalizovalo riziko střetu ptáků. Použijí se speciální skla s UV reflexním vzorem. Pro většinu prosklených fasád jsou také navrženy předokenní žaluzie. Na 50 procentech střech bude živá zeleň.

Investor splnil požadavek na zachování sloupovitých dubů v ulici U Lázní a platanů na Americké třídě. Významnější terénní úpravy v prostoru stávajícího parkoviště před bývalým OD Prior ale neumožní zachovat platany, s čímž se původně počítalo. Namísto současného parkoviště tu ale vznikne veřejné prostranství, pro nějž je navržena výsadba nové aleje podél chodníku v pásu zeleně a další výsadba jednotlivých stromů ve zpevněných plochách.

V roce 2013 Plzeňané v historicky prvním místním referendu odmítli stavbu obřího multifunkčního obchodního centra na místě zbouraného kulturního domu. Soud později rozhodl, že Plzeň nemusí platit firmě Amádeus více než 1,85 miliardy korun jako náhradu škody za zmařenou investici. Developer se pak rozhodl projekt výrazně přepracovat a dál pokračovat, aby se dodržely výsledky referenda.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Amádeus Real,

Štítky AMESIDE, DK Inwest, nová čtvrť, Amádeus Real, developer, Václav Klán, Tomáš Jícha, Plzeň, projekt, AMÁDEUS REAL, a.s., Pavel Šindelář, ODS, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová moderní čtvrť za osm miliard vyroste v centru Plzně do konce roku 2027 na místě zbouraného DK Inwest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.