Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival kutilů potěší fandy 3D tisku, robotiky i tradičních řemesel

Více než tři desítky kutilů představí zájemcům svou tvorbu v rámci festivalu Maker Faire v autobusové hale DEPO2015. Na návštěvníky bude v sobotu čekat program s tvůrčími dílnami i populárně-naučné show. O své nápady a projekty se podělí také studenti Západočeské univerzity v Plzni

Plzeň byla po Praze druhým městem v tuzemsku, kde se festival konal. V současnosti si svátek kutilů užívají v devíti městech po celé republice. Letošní plzeňský ročník bude v pořadí už třetím. Průměrně jej navštíví kolem 2000 lidí.

„Návštěvníci se mohou těšit na program plný elektrotechnických projektů, moderního umění, experimentů a ručně vyráběných produktů. Podstatou festivalu je interaktivní forma, děti i dospělí mají možnosti si vše vyzkoušet a osahat – nejlépe třeba na workshopech od zkušených makerů. Zapojí se také několik kvalitních studentských projektů z Fakulty designu a umění, elektrotechnické i strojní,“ uvedl na tiskové konferenci programový ředitel festivalu Vojtěch Kolařík.

Právě studenti představí například svůj digitální plakát či práci s modelářskou hlínou. K vidění budou i působivé instalace tvůrců, kteří v Plzni postaví Teslovy transformátory. Jedním z vystavovatelů bude také projekt Zewako, který pracuje s technologií založené na dřevěných blocích, s nimiž mohou skládat konstrukce rozličných tvarů.

Workshopy pro malé i velké kutily

Festival nabídne návštěvníkům nejen inspiraci, ale poskytne jim také možnost si vše vyzkoušet. Zájemci si tak budou moci zkusit vyrobit vlastní přírodní kosmetiku nebo se pokusí sestrojit vodní raketu či funkční model robotické ruky.  

„Velké zapojení a zájem místních tvůrců nám dělá radost, Plzeňský kraj je plný nadšených lidí, kteří tvoří a vynalézají. Skrze Maker Faire je chceme spojit a vynést jejich projekty z pokojíků, dílen a garáží na světlo světla. Návštěvníkům chceme ve všech regionech České republiky ukázat, že možností, jak rozvíjet vlastní kreativitu je mnoho. Maker Faire ukazuje cesty, jak tvořit a objevovat doma, ale i v rámci již existujících skupin či organizací,“ komentuje Kolařík celý smysl festivalu. Více informací a kompletní program najdete ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Maker Faire

Štítky Maker Faire, festival kutilů, DEPO2015, akce, víkend, tipy na akce, roborika, 3D tisk, festival, projekt, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, řemeslo, Praha, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Tesla Motors, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival kutilů potěší fandy 3D tisku, robotiky i tradičních řemesel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.