Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ať tě provází síla! Plzeň oslavila Den Star Wars, do Techmanie přiletěla flotila vesmírných lodí z Lego kostiček

Mezinárodní oslavy kultovního snímku George Lucase připadají díky slovní hříčce právě na 4. května. Fanoušci světa Hvězdných válek pořádají filmové maratony, převlékají se do kostýmů a pořádají společné akce. Jedna z nich se konala také v plzeňské Techmanii, kde si připravili workshopy nebo výstavu Lego Star Wars. Největší kousek, legendární plavidlo Millennium Falcon, má kupříkladu 7541 dílků!

Proč právě 4. května? May The 4th Be With You (Ať tě provází 4.květen) zní po vyslovení téměř stejně jako legendární pozdrav ze světa Hvězdných Válek May The Force Be With You (Ať tě provází síla).

Vůbec poprvé slavili fanoušci Den Star Wars před 11 lety v Kanadě. Od té doby se svátek rozšířil do dalších zemí a uchytil se i v našich končinách. Speciální program si tak připravila například Techmania Science Center, kde si mohli návštěvníci zkusit kvíz, zahrát si tematické bingo nebo si vyrobili světelný meč či uši mistra Yody. Největší pozornost ale poutaly exponáty mladého sběratele z Aše, který se pyšní největší sbírkou Lego Star Wars v Česku i v Evropě.

„Do Plzně jsem přivezl největší sety. Křižník, B-wing, imperiální bílou loď nebo velmi vzácnou stíhačku Dartha Vadera, kde jen čelní sklo stojí 1500 korun. Největší kouskem je loď Millennium Falcon, která je z 7 541 kostek,“ vyjmenovává dvacetiletý sběratel Ondřej Balšán. Zájemci mohli v Plzni obdivovat dvě desítky kusů stavebnic z této série a na přednášce se dozvěděli i spoustu zajímavostí.

Ondřejova sbírka se dočkala dokonce zápisu do České knihy rekordů

Ondřej do světa Hvězdných válek pronikl v roce 2010, kdy ho na bleším trhu v Německu zaujala stavebnice, která se od těch ostatních trochu lišila. „Ptal jsem se tehdy táty, co je to a on mi řekl, že je to jedna z vesmírných lodí ze Star Wars. Pak jsem viděl filmy a tato sága se mi zalíbila. Touto malou lodí objevenou mezi kostičkami na bleším trhu to všechno začalo,“ vzpomíná Ondřej.

Dnes jeho sbírka čítá téměř 700 číselných setů této série ze světa Hvězdných válek. Pro kostičkovou představu se jedná o zhruba 300 tisíc jednotlivých kostiček. „Abychom uvedli vše na pravou míru, žádný z těch setů není stejný a pokud se jedná o figurky z této série, tak jsou to sáčky, které například tyto speciální figurky obsahují. Není to tak, jak si někteří myslí, že do této sbírky započítáváte každou figurku,“ vysvětluje Ondřej.

Sbírka Ondřeje Balšána se dostala do České knihy rekordů a co do rozsahu je největší i v Evropě. Nové stavebnice získává do sbírky také díky náhodě na bleších trzích. „Samozřejmě máme vyhlídnuté konkrétní kousky, kupříkladu bustu Darth Maula. Teď se ale hlavně soustředíme na výstavu u nás v Aši, která bude trvat po celý červenec v Kulturní centrum LaRitma. Vystavovat tam budeme průřez celou naší sbírkou, takže lidé uvidí kromě Star Wars stavebic i něco ze světa Harryho Pottera, Batmana, ukážeme i stavebnici Titanicu a mnoho dalšího," uzavírá Ondřej Balšán.

Den Star Wars v Techmanii

Středa, 4. května 2022, 19:10

Den Star Wars v Techmanii
Den Star Wars v Techmanii

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Den Star Wars, Hvězdné války, film, Techmania, Lego, sběratel lega, Star Wars, Plzeň, George Lucas, Lego Star Wars, výstava, kosmická loď, bleší trh, slavnost, Evropa, Harry Potter, Darth Maul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ať tě provází síla! Plzeň oslavila Den Star Wars, do Techmanie přiletěla flotila vesmírných lodí z Lego kostiček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.