Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Nadšenci staví každý rok naprosto neuvěřitelné májky, jde o hotová umělecká díla

Gigantické lízátko, ikonická paštika nebo rozlitá plechovka s pivem. To je skromný výčet originálních májek, které staví nadšenci z malé vsi na severním Plzeňsku. Tuto rozvernou tradici nezastavila ani pandemie koronaviru, a tak i v posledních dvou ročnících mohli místní i přespolní narazit na obrovský špekáček či šíp zabodnutý v zemi.

„Je to už hrozně dávno, ale začalo to u našeho hospodského, který vždy nadával, že je ta májka moc nízká nebo moc křivá. Tak jsme si řekli, že na truc uděláme borovici. Ve výsledku z toho byla taková štětka a ujalo se to. Od té doby jsme si začali vymýšlet různé kraviny. Samozřejmě se na to lidé pokaždé těší, takže se to snažíme ozvláštnit a každý rok to někam posunout,“ vysvětluje František Valeš, zakladatel Společenstva vykalenejch hřebíků, které má celou tuto taškařici na svědomí.  

Na originálně pojatou májku jste mohli v Chotiné narazit už v roce 2000! Od té doby se tam objevilo například čapí hnízdo, palma, eroticky laděný posed s poselstvím „máj – lásky čas“ a velmi úspěšná byla i májka Májka, která proslavila malou vísku i za hranicemi regionu.


Někdy se námětem stanou i politici. V roce 2016 se na májku se zavěšenými rudými trenkami sápal sám prezident

„Nápadů máme pořád hodně, ale musíme se také řídit tím, co jsme schopni vyrobit. S polepy na plechovku piva v roce 2019 nám pomáhal grafik a byl to asi i náš nejnákladnější kousek,“ pokračuje Valeš.  A jaká bude májka letos? To je zatím obestřeno tajemstvím. „Autoři podobu májky nikomu předem neprozrazují. Je to velké překvapení a v tom je velká síla. Nikdo do poslední chvíle netušíme, s čím přijdou,“ dodává s úsměvem starosta Milan Brož.

FOTOGALERIE: Unikátní májky v Chotiné

Sobota, 29. dubna 2023, 07:01

Rok 2021
Rok 2020

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Společenstva vykalenejch hřebíků

Štítky májka, Chotiná, originální májka, tradice, pandemie covidu-19, umělecké dílo, Plzeňský kraj, pivo, plechovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nadšenci staví každý rok naprosto neuvěřitelné májky, jde o hotová umělecká díla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.