Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavnosti svobody navštíví pět veteránů z USA a z Belgie, kteří v roce 1945 osvobozovali Plzeň

Pětice veteránů, kteří v květnu 1945 osvobozovali západ Čech a Plzeň, dorazí na květnové Slavnosti svobody. Ty se uskuteční v Plzni od 5. do 8. května. Z USA dorazí tři američtí veteráni, další dva přijedou z Belgie. Návštěvníci oslav se mohou těšit na slavnostní večer nazvaný Thank you, boys! Chybět nebudou vzpomínkové akty, ukázky historické i současné vojenské techniky, dobové military kempy i oblíbený Convoy of Liberty.

V Plzni jsou veteráni vždy středem pozornosti. Plzeňané se na ně po celý rok těší, stejně jako veteráni se těší na Plzeň i na přízeň, kterou jim město i místní lidé projevovali a projevují. „Z USA nás navštíví George Thompson, Herman Geist a Richard Pieper. Všichni tři přijedou v doprovodu rodin nebo blízkých přátel. Za belgickou stranu přijedou pánové Louis Gihoul a Valère Gustin. Také oni do Plzně zavítají v doprovodu svých blízkých a přátel,“ řekl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

„Co jméno to pojem, co jméno, to tvář plzeňských Slavností svobody. Věřím, že to pro ně, ale i pro všechny návštěvníky akce bude skutečný zážitek,“ uvedl primátor. Účast přislíbil také Luc Rensonnet, syn zesnulého velitele 17. střeleckého praporu belgických střelců, který naše město pravidelně navštěvoval. Bohužel letos asi poprvé nepřijede vnuk generála Pattona pan George Patton Waters, který však zdraví všechny Plzeňany a těší se na viděnou v příštím roce.

„Je nám opravdu ctí, že můžeme i letos v Plzni přivítat ty hochy, kteří před 77 lety přijeli jako osvoboditelé! Je obdivuhodné, jaký vztah si k našemu městu vytvořili, je obdivuhodné, že se do něj tak rádi vracejí! Samozřejmě nelze opomenout ani ty, kteří už přijet nemohou, ani ty, kteří nás již navždy opustili,“ zdůraznila radní města Plzně Veronika Jilichová Nová (ODS), jež má ve své gesci organizaci plzeňských oslav osvobození.

„Jenom to potvrzuje fakt, že si veteráni k Plzni vytvořili veliký vztah. Tehdy tady ukončili osvobození a pak tu pár týdnů měsíců pobývali a to byl ten důvod, proč se sem po roce 1989 tak rádi vrátili. A Plzeň je jediné město v Evropě, které každoročně organizuje tak velkolepé slavnosti svobody s účastí amerických veteránů, kromě vyloďovacích pláží v Normandii," uvedla radní Jilichová. Plzeňský festival je podle ní nejen o veteránech, dobové vojenské technice, jejím konvoji, ale i o kultuře s tím spojené. Památku všech veteránů, i těch in memoriam, Plzeň uctí vzpomínkovými akty. Hlavní z nich se uskuteční v pátek 6. května v 16.00 hodin u památníku Díky, Ameriko! Do jízdy vojenské techniky Convoy of Liberty se zapojí 200 vozů.

Veterány budou mít možnost lidé osobně potkat v sobotu na náměstí po slavnostním večeru i po nedělním dojezdu konvoje, v němž pojedou všichni. Navštíví také Holýšov, Žihli, Domažlice, Kyšice a Dýšinu.

Thank you, boys!

Během večera Thank you, boys! v řežii Michala Cabana zazní hudba v podání uskupení Pilsner Jazz Band. Do programu se zapojí plzeňští tanečníci swingu i členové folklórních souborů, kteří přiblíží svými vystoupeními atmosféru, již připravili armádě generála Pattona Plzeňané po osvobození v květnu 1945.

„Samotný příjezd americké armády do Plzně připomenou rovněž zástupci klubů vojenské historie, kteří budou součástí představení i se svou vojenskou historickou technikou. Diváci budou mít příležitost zavzpomínat nejen na události spojené s osvobozením, ale i na dobu totality po roce 1948, která Plzeňanům násilně odepřela možnost si svobodně připomínat květnové události a návrat svobodných oslav po sametové revoluci. Večer je věnován všem, kteří bojovali a bojují za svobodu nás všech. Bude to večer plný hudby, osobností a efektů, večer, který vyzdvihne hodnotu svobody,“ uvedla Veronika Jilichová Nová.

Režisér Michal Caban k programu s podtitulem Příběh svobody, která není zadarmo zatím uvedl pouze to, že půjde o 75minutové pásmo, na velké LED stěně poběží video vzpomínky a projekce krátkých filmů se čtenými komentáři příběhů z konce války, vše s anglickým titulky, prokládané hudbou. Z doby osvobození a jeho oslav se příběh dostane do komunistického temna, kdy se dělalo vše pro to, aby lidé na Američany zapomněli. "To se jim naštěstí nepodařilo. Objevil jsem, že nejen v Plzni, ale také v Domažlicích se konaly takové pokoutní akce, které se StB snažila rozhánět, ale v lidech to bylo tak silné, že to nemohli zasklít," uvedl Caban.

Obrovské množství vojenské techniky v ulicích Plzně by mohlo vyděsit uprchlíky z Ukrajiny, město proto vydá na jejich facebookové skupině a na webech informace o tom, že jde o oslavy konce II. světové války. „Už tady nějakou dobu jsou. Vidí, jak město vypadá bez oslav, a najednou se vyvěsí české a americké vlajky a všude bude veselo a přijede dobová americká armáda. Tak já myslím, že bude pochopitelné, že nejde o demonstraci nějaké síly, ale o oslavu svobody,“ dodala radní Jilichová Nová. Podle ní je ale na druhé straně nutné, aby si lidé uvědomovali, že Plzeň osvobodila armáda.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Slavnosti svobody, veteráni, oslavy osvobození, americká armáda, Convoy of liberty, Díky Ameriko!, pietní akt, Plzeň, slavnost, válečný veterán, USA, Belgie, vojenská technologie, Česko, Michal Caban, hudba, George Thompson, ODS, Armáda Spojených států am

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti svobody navštíví pět veteránů z USA a z Belgie, kteří v roce 1945 osvobozovali Plzeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.