Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tuto je Plzeň! Grafička vytvořila originální deskovku, která představuje město piva a dává tipy na výlety

Kdo vymyslel obloukovou lampu a kolik schodů vede na věž katedrály svatého Bartoloměje? To jsou otázky, které si můžete vytáhnout v originální deskovce Tuto je Plzeň. Hra nabízí sedm tematických okruhů, které prověří znalosti hráče v oblastech jako je architektura, kultura nebo povědomí o slavných rodácích. Za hrou stojí dvě kamarádky, kterým se podařilo vybrat dostatek peněz prostřednictvím internetové kampaně. V budoucnu plánují i rozšíření o další balíček otázek.

„Celé to vzniklo, když za mnou přišla kamarádka, která je dnes učitelkou na střední škole, kde vyučuje češtinu a dějepis. Tehdy potřebovala pro svou diplomovou práci náčrt deskové hry, která by se týkala historie Plzně. Strávila jsem nad tím poměrně hodně času a ohlasy byly jen pozitivní,“ popisuje grafička a autorka hry Kateřina Mošnová.

I to bylo impulzem hru dále rozvíjet, protože by byla škoda, aby zůstalo jen u návrhu. „Chtěla jsem to uchopit tak, aby to mohly hrát i menší děti. Otázky jsem upravila a přidala další kategorie, kterých je celkem sedm. Jedna je z nich je poznávačka podle fotek, další kategorie mají po 20 otázkách. Určitě uvažuji o rozšíření o další balíček otázek, protože jich mám ještě hodně v zásobě,“ prozrazuje grafička.

Hra obsahuje sedm tématických okruhů: historie, osobnosti, architektura, kultura, zajímavosti, fotopoznávačka a plzeňští sousedé

Hra je určená pro dva až čtyři hráče ve věku od deseti let. Jedna hra zabere v průměru 45 minut. Cílem hry je správně odpovědět na otázku z každého z tematických okruhů. Vítězem je tedy ten, kdo získá sedm různobarevných žetonů podle odpovědi.

„Na hru jsme vybírali prostřednictvím kampaně na Hithitu. Potřebnou částku jsme měli za 14 dní. Her jsme vyrobili 400 kusů s tím, že polovinu si odkoupilo infocentrum na náměstí Republiky v Plzni, kde jsou hry k dostání,“ říká Mošnová. Jestli další kusy hry pošlou do výroby ukáže až zájem veřejnosti.

„Naším posláním je ukázat Plzeň z trochu jiné perspektivy. Zábavnou formou představit krásy a zajímavosti, které tuto město ukrývá. Hráčům předáváme nové informaci i tipy pro skvělé výlety v Plzni a v Plzeňském kraji. Nemusíte být nutně Plzeňáci, stačí mít chuť objevovat,“ dodávají autorky hry Kateřina Mošnová a Kristýna Mašlová.

S deskovou až na Šumavu

Milovníci her si mohou ověřit také své znalosti ohledně Šumavy. S nápadem na hru přišel železnorudský rodák Richard Brož, který začal na projektu pracovat během pandemie koronaviru.

„Nikdy jsem nic takového nedělal, ale začal jsem si na papír skládat barevné lentilky a vymýšlel, jak by to mohlo vypadat a fungovat. Pak jsme to poslali ilustrátorce,“ vyprávěl v rozhovoru pro Plzeňskou Drbnu.


Díky koronaviru vznikla originální desková hra, foto: We Love Šumava

Samotná hra je o tom, že hráč prochází celou Šumavou a postupně odpovídá na otázky týkající se této lokality. Když uhádnete, tak dostanete fotku a body. „Na konci vám vyjde titul, jaký Šumavák nebo naopak víkenďák jste. Jsou tam také políčka ochranáře, kde se dozvíte, jaká pravidla v Národním parku a okolí platí. Snažili jsme s vybrat zhruba 25 největších prohřešků,“ popsal Brož.

Náš úspěch je v tom, že děláme věci jinak a originálně, říká zakladatel projektu We Love Šumava Richard Brož

Na Facebooku mají bezmála 29 tisíc fanoušků a na Instagramu dokonce více než 40 tisíc sledujících. Všechno přitom začalo vyšitým nápisem na mikině. Řeč je o projektu We Love Šumava, který spojuje milovníky přírody, jenž mezi sebou sdílí tipy na...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky zajímavosti, tuto je Plzeň, desková hra, Šumava, Plzeň, kultura, architektura, výlet, pivo, pandemie covidu-19, HitHit, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tuto je Plzeň! Grafička vytvořila originální deskovku, která představuje město piva a dává tipy na výlety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.