Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová aplikace upozorní Plzeňany na možná nebezpečí, jako jsou povodně nebo únik nebezpečných látek

Radnice spustila aplikaci Bezpečná Plzeň, díky které budou obyvatelé západočeské metropole stále v obraze. Bezplatná služba umí zaslat varovná upozornění před blížícími se povodněmi, požárem většího rozsahu či před únikem nebezpečných látek do ovzduší. Pokud k takové krizové situaci dojde, přijdou obyvatelům skrze aplikaci i instrukce, jak by se měli zachovat.

Aplikace Bezpečná Plzeň je dostupná zdarma, a to pro operační systém Android i iOS. Stáhnout si ji můžete na Google Play i v App Store. 

„Město má samozřejmě řadu informačních kanálů, jimiž může v případě potřeby upozornit občany, ale přáli jsme si využít moderní technologie a nabídnout další možnost. Chytré mobily a tablety jsou dnes samozřejmostí, máme je v podstatě pořád u sebe a díky nim máme příležitost být v obraze během pár vteřin. A přesně to je cílem nové aplikace,“ vysvětlil primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Součástí varovného hlášení jsou kromě popisu události také pokyny, jak se zachovat. „Jejich dodržováním lze předejít možným komplikacím při zásahu záchranných složek,“ doplil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD). Aplikace má zároveň preventivní charakter a popisuje různé krizové situace.

„Kromě toho aplikace také zobrazuje novinky, které sdílí městský web projektu Bezpečná Plzeň, jedna z posledních aktualit například upozorňovala, že dubnová zkouška sirén bude vzhledem k situaci na Ukrajině zrušena,“ říká Aleš Průša, vedoucího magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení.

Za vývojem aplikace stojí dva vysokoškoláci, Ondřej Bohatý a Daniel Zábojník. Aplikace totiž vznikla jako součást projektu Výzvy města, které chce tímto dát příležitosti mladým nadějím. „Ceníme si toho, že nám byla dána absolutní volnost realizace projektu dle našich představ. Zároveň cítíme především velikou zodpovědnost, protože jsme vytvořili systém, na který se lidé budou během krizových situací spoléhat, a tak musí být nepřetržitě plně funkční,“ uvedli vývojáři.

„Zvládli aplikaci naprogramovat a zabezpečit tak, že mohla být nasazena na městské servery, s čímž mají problémy i leckteré IT firmy. Jsme moc rádi, že jsme jejich služeb využili, my jsme dokázali vyřešit problém, přičemž oba zmínění studenti dostali šanci pracovat na projektu z praxe, ke kterému by se jinak jen těžko dostali,“ zhodnotil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Bezpečná Plzeň, bezpečnost, krizové situace, mobilní aplikace, Plzeň, krizová situace, projekt, povodeň, nebezpečná látka, Android, iOS, Google Play, App Store, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová aplikace upozorní Plzeňany na možná nebezpečí, jako jsou povodně nebo únik nebezpečných látek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.