Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Eso mezi stopaři je služební pes Hektor. S policejním psovodem Petrem Zifčákem sbírá jednu trofej za druhou

Nejlepší český stopař slouží u policie v Tachově, má čtyři nohy a jmenuje se Hektor. Společně s policejním psovodem Petrem Zifčákem se teď stal Hektor vítězem Mistrovství ČR stopařů. A zdaleka to nebyl jeho první titul v celorepublikové soutěži jak v závodech stopařů, tak i obranářů.  

Se svým osmiletým německým ovčákem Hektorem slouží Petr Zifčák u policie ve Skupině základních kynologických činností Tachov. Do republikové soutěže v Týništi nad Orlicí, kam se z výběrového závodu stopařů mohlo kvalifikovat jen 18 nejlepších, se probojovala tato dvojice již po několikáté.

„Mistrovství ČR bylo rozděleno do dvou dnů, ve kterých se bodovaly schopnosti závodníků na dvou stopách v různém terénu. Obě byly dva kilometry dlouhé, sedmkrát lomené a navíc ztížené pachem cizí osoby, která stopy v určitém místě přešla. Pes na každé z nich musel nalézt sedm předmětů v časovém limitu do 40 minut. Soutěžícím správné vypracování zadaných stop značně ztěžovalo nepříznivé počasí, neboť se závod konal za silného větru,“ popsala závod policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. 

Složitý úkol a nepřející počasí však nepřekvapilo Petra ani Hektora. S celkovým součtem 184 bodů z 200 možných se umístili na prvním místě. Tím se kvalifikovali i na připravované mistrovství světa, které by se mělo uskutečnit na podzim v Polsku.

Už v roce 2018 se stal Hektor republikovým mistrem stopařů. To, že dvojice patří mezi absolutní elitu dokazuje například i opakované získání titulu mistra republiky služebních psů obranářů v soutěži SKS TART, účast na mistrovství světa i další získané trofeje. V tomto případě se jedná o soutěž, které se účastní převážně služební psi. Psovodi se svými parťáky hledali například lidi v budově, v noci, v lese, simulovala se situace přepadení psovoda či výtržnosti v restauraci. „Stopařské kvality tato dvojice samozřejmě nepředvádí jen na soutěžích, ale využívá je i při policejní práci u nás na Tachovsku,“ doplnila policejní mluvčí.  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Hektor, služební pes, stopař, policejní pes, mistrovství stopařů, obranář, soutěž, Česko, Tachov, Týniště nad Orlicí, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eso mezi stopaři je služební pes Hektor. S policejním psovodem Petrem Zifčákem sbírá jednu trofej za druhou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.