Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum připravilo novou expozici, přiblíží hornictví, těžbu zlata i stříbra a hledání otavských perel

Novou expozici mineralogie, hornictví, zlata a otavských perel připravilo na letošní sezónu Městské muzeum Horažďovice pod názvem Myslí a kladivem. Představí pravděpodobně největší sbírku zlata vyrýžovaného na Otavě, otavské perly nebo těžbu zlata a stříbra od vrcholného středověku po těžbu uranové rudy v době nedávné.

"Bude prezentována největší mineralogická sbírka horního Pootaví," uvedl vedoucí muzea Zdeněk Polanský. V pěti místnostech uvidí návštěvníci přes 1500 mineralogických ukázek z 38 lokalit horního Pootaví a 150 dalších exponátů. "Navštíví uranový důl a prohlédnou si model stříbrného dolu z roku 1534, kde pracovaly desítky havířů. Uchvátí je křemenná krystalová dutina, volně zrekonstruovaná tak, jak ji nalezl její objevitel," řekla Simona Sládková z horažďovického infocentra. Místnost s diorámou Otavy ukáže zlatinky ze sedmi lokalit, perlorodky, kdysi v Horažďovicích chované, i perly, které se v nich nalézaly.

Výstava s názvem Myslí a kladivem bude zahájena 23. dubna od 16:00 v zámeckém areálu. Přístupná bude denně kromě pondělí od 09:00 do 16:00, v hlavní turistické sezoně od června do září do 17:00. Vedle ní bude stálá expozice Diagnóza krystal, tvořená alpskými minerály ze soukromé sbírky Aleše Červeného, kurátora muzea, který většinu exponátů nalezl, přepravil a přichystal k vystavení. Přípravě nové expozice se s ostatními kolegy věnoval přes půl roku.

"Uvidíte otavské zlatinky až jeden centimetr velké a zlatý nuget z Horažďovic. Také otavské perly v mnoha barevných variantách. Unikátní ukončené sloupce černého skorylu ze Sušice, velké až 15 centimetrů. Nádherné světlé, dlouze prizmatické křišťály a světlé záhnědy z Horažďovic a fialové ametysty ze Stohlavce. Černé a fialové dipyramidy spinelu z Krt nebo oranžový klinohumit z Rabí," řekl Aleš Červený. Podle starosty Michaela Formana (ObčanéHD) jde o zajímavou výstavu, která zaujme určitě i toho, kdo nemá kameny moc rád.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městské muzeum Horažďovice

Štítky Městské muzeum Horažďovice, nová expozice, rýžování zlata, těžba drahých kovů, zlato, těžba, muzeum, Horažďovice, vrcholný středověk, Otava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum připravilo novou expozici, přiblíží hornictví, těžbu zlata i stříbra a hledání otavských perel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.