Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie koronaviru klesly prodeje v ČR o tři procenta

Kvůli dopadům pandemie koronaviru loni pivovaru Plzeňský Prazdroj druhým rokem klesl prodej piva na území ČR. V loňském roce se snížil meziročně o tři procenta na 6,5 milionu hektolitrů. O rok dříve byl meziroční pokles osmiprocentní. Díky podpoře a investicím do hospod rostl prodej čepovaných piv, méně se dařilo baleným pivům v obchodech. Oproti předkoronavirovému roku 2019 byl loňský prodej na domácím trhu o desetinu menší, což znamená minus 145 milionů piv.

Prazdroj loni meziročně zvýšil prodej čepovaných piv o dvě procenta, přestože gastronomický sektor byl uzavřený déle než v roce 2020. Do intenzivní podpory hospod dal pivovar podle Kováře za poslední dva roky přes půl miliardy korun. Prodeje v obchodech loni v důsledku krize klesly meziročně o pět procent. V porovnání s obdobím před pandemií jsou ale vyšší, řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář. Celkové výsledky s exportem a licenční výrobou zveřejňuje největší česká pivovarnická skupina na začátku května.

Loňské výsledky podle něj ukázaly zajímavé trendy. "Výrazně se mění preference spotřebitelů, kteří stále častěji vyhledávají chuťově výrazná piva, zejména ležáky, jejichž prodeje se loni zvýšily o dvě procenta," informoval mluvčí Zdeněk Kovář. Růst podle něj znovu potvrdila vlajková loď pivovaru - ležák Pilsner Urquell, největší podíl na růstu ležácké kategorie má ale pivovar Radegast se stále populárnější Ryze Hořkou 12. "Spotřebitelé si chtějí užít větší hořkost nebo vyzkoušet nové chutě. Tenhle trend se ale promítá i do dalších kategorií, do desítek a dokonce i do nealko piv," uvedl obchodní ředitel Tomáš Mráz. Podle něj to potvrzuje také zájem lidí o předloňskou novinku - Radegast Ratar, nejvíce hořké pivo v historii Radegastu, který meziročně posílil o dvě třetiny, zájem je ale také o výčepní speciál Radegast ROG IPA a Extra Hořkou 15.

Důraz spotřebitelů na výraznější chuť piva se podle Mráze projevil i v segmentu nealkoholických piv. Prodeje Birellu loni táhly dvě novinky - Birell Za studena chmelený a Birell stylu IPA. Prodeje neochuceného Birellu tak loni vzrostly o jedno procento. "Druhým tahounem našich nealkoholických piv jsou ochucené nealkoradlery, jejichž prodeje se loni zvýšily o čtyři procenta. Nejvíce rostl Birell Pomelo & Grep, hlavně v čepované variantě. V restauracích jsme ho loni prodali o 23 procent víc," řekl Mráz.

Část pomoci hospodám podle něj souvisela s pandemií, podnik dále investuje do vybavení a vylepšení interiérů i exteriérů a nabízí poradenství. "Je vidět, že hospodští se chtějí s covidovou situací vypořádat," konstatoval Mráz. Aktuálně podle něj Prazdroj pomáhá hospodským s nastartováním hlavní sezony a cílí také na malé hospody v obcích v programu Vesnice, v němž je přes 800 vesnických provozoven.

Prazdroj dále podle Mráze pokračuje v investicích do výroby. Loni za čtvrt miliardy korun zvýšil kapacitu v Radegastu o pětinu. Pokračoval v rozšíření skladovacích kapacit v Plzni a ve Velkých Popovicích letos zprovozní 14 nových tanků pro kvašení a zrání piva.

Prazdroji klesl předloni čistý zisk o pětinu na 3,8 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o více než miliardu korun téměř na 16 miliard Kč. Hlavním důvodem nižších hospodářských výsledků bylo dlouhodobé uzavření a omezení provozu pivnic vinou pandemie a s tím spojený nižší prodej piv. Pivovar prodal v roce 2020 v ČR a v cizině 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně. Prodej v ČR klesl meziročně o osm procent na 6,69 milionu hektolitrů, v cizině vzrostl o jedno procento na 4,52 milionu hektolitrů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Plzeňský Prazdroj, pivo, prodej piva, pokles prodeje piva, pivovar, Plzeňský Prazdroj, a. s., Česko, pandemie covidu-19, hospoda, Tomáš Mráz, Zdeněk Kovář, Birell, Pivovar Radegast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie koronaviru klesly prodeje v ČR o tři procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.