Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Statečná zubní lékařka má unikátní specializaci, přímo v terénu zachraňuje životy zraněným labutím

Unikátní specializaci má plzeňská zubní lékařka Hana Makoňová. Když je potřeba, odloží zubní vrtačku i další nástroje dentistů a vyráží do terénu zachraňovat životy labutím, kterým se zasekly do krku rybářské háčky. Poraněnou labuť si statečná doktorka sama dokáže odchytit a mnohdy přímo na místě provede i chirurgický zákrok. Naposledy takto v jediném dni zachraňovala dvě labutě, kterým by jinak hrozila trýznivá smrt.  

K prvnímu případu vyrážela zubní lékařka na Starý a Nový rybník k obci Sedlec u Starého Plzence. Obdržela informaci, že se tam nachází labutí samec zamotaný do rybářského vlasce. Po příjezdu na lokalitu podle ornitologických kroužků po telefonu zjišťuje, že se jedná o labutí pár kroužkovaný a pravidelně hnízdící na rybníku Lopata pod zámkem Kozel nedaleko Šťáhlav. Ten se pravděpodobně letos přesunul právě do Sedlce, bohužel na rybníky, kde se legálně sportovně rybaří.

„Samec je naštěstí zvyklý na lidi, jde na rohlík, a tak za chvilku dostávám od Hanky SMS zprávu, že je vše vyřešeno. Háček byl zaseklý v kloubu levé paty, vlasec omotán kolem nohy. Hanka ho ošetřila na místě a vypustila zpět na rybník k samici,“ popsal akci své manžely Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

To ještě lékařka netušila, že zhruba dvě hodiny poté, co přijde domů, bude muset k dalšímu případu labutě, chycené na rybářský háček. „V tomto případě však nešlo o nástrahu sportovního rybáře, ale naprosto neuvěřitelnou, humpoláckou nástrahu pytláka, který nelegálně pytlačil na Třemošenském rybníku v Plzni. Ostrý kovaný hák na velké kapry na 10 m dlouhém silonovém vlasci jako na sumce, opatřený olověnou zátěží, svědčil o tom, že nástraha byla nahozena někde z druhé strany rybníka od rákosí či křovisek. Bohužel však nástrahu polkla místo ryby labutí samice, která si ve snaze se háčku z krku zbavit, ošklivě roztrhla jícen v délce sedm centimetrů,“ informoval Makoň.

Agresivnímu labuťákovi se splašily hormony a začal napadat kanoisty, musel se stěhovat na jiné místo

S příchodem slunečného počasí se opět „splašily hormony“ u agresivního a velmi obávaného labutího samce, který v Plzni dostal přezdívku trenér. Labuťák pravidelně hnízdící na Radbuze u loděnice se opět vrátil nad jez u Mrakodrapu k Papírenské...

Zakrvácený labutí krk byl vidět na dálku, ale roztržený jícen pod nenápadnou dírkou v kůži s hrotem háčku nikdo nečekal. „Na první pohled by si člověk řekl, že se vytáhne háček, odstřihne vlasec a hotovo. Hanka ale trvala na tom, že je třeba ránu otevřít a podívat se, zda není roztržený jícen. A bylo štěstí, že tak udělala. Sedmicentimetrová tržná rána jícnu by labuť na 100 procent zabila! Vše, co by spolkla a putovalo by jícnem, by se hromadilo mimo něj v podkoží. A to by se dělo až do okamžiku, kdy by se krk úplně ucpal. Nebo by se v důsledku rozkládání potravy pták otrávil, či uhynul na vyhladovění,“ zdůraznil šéf záchranné stanice.

Jakmile záchranáři zjistili rozsah poranění, nezbylo jim nic jiného, než jícen sešít! „Koneckonců nebyla to naše první akce tohoto typu a u labutí se i to, co je u lidí poměrně velký problém, velmi rychle hojí. Po zákroku přímo na lokalitě jsme labuť vrátili zpět na vodu k jejímu samci. Pták je ve velmi dobré kondici. Na vodě v přirozeném prostředí je podstatně větší šance, že se vše rychleji a lépe zahojí. Navíc má kroužek a budeme ji teď nějakou dobu sledovat,“ dodal spokojeně k záchranné akci Karel Makoň.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky záchrana labutí, Hana Makoňová, zubní lékařka, chirurgický zákrok, záchranná stanice, zubní lékař, rybník, jícen, Starý Plzenec, Kozel, Šťáhlavy, Sedlce, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statečná zubní lékařka má unikátní specializaci, přímo v terénu zachraňuje životy zraněným labutím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.