Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dva kandidáti se po rezignaci Alexandra Krysla ucházejí o uvolněný post předsedy Krajského soudu v Plzni

O uvolněný post předsedy Krajského soudu v Plzni (KS) se ucházejí dva kandidáti, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Na funkci letos v lednu rezignoval po necelých dvou letech dosavadní předseda KS Alexandr Krysl. Ten se krátce po svém nástupu dostal do sporu s částí soudců, kteří mu vytýkali špatnou komunikaci. Obdržel i výtku předsedy Vrchního soudu v Praze.

Po Kryslově rezignaci byla výkonem funkce předsedkyně pověřena Věra Oravcová. Ta se také přihlásila do výběrového řízení. Druhým kandidátem je bývalý předseda soudů Plzeň-jih a Plzeň-město, dnes soudce trestního úseku KS David Protiva.

Oficiálně měl Alexandr Krysl rezignovat na funkci z osobních a rodinných důvodů. Podle serveru Česká justice se Krysl prakticky od nástupu do funkce potýkal s odporem části soudců a zaměstnanců KS. Na soudu byly založeny odbory, padala trestní oznámení a podněty ohledně možného kárného provinění. Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl uložil Kryslovi výtku, která se mimo jiné zmiňovala o jeho neadekvátním chování ke kolegyni. Ta jeho jednání vnímala jako náznaky k tomu, aby dala výpověď. Podnětem k výtce byly informace od 39 soudců KS v Plzni. Proti výtce se brání Krysl správní žalobou.

Předsedou výběrové komise je náměstek ministra Radomír Daňhel, členy jsou předseda Vrchního soudu v Olomouci Václav Čapka, předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, předseda KS v Praze Ljubomír Drápal a bývalý předseda Vrchního soudu v Praze a poradce ministra Jaroslav Bureš.

U Krajského soudu v Plzni to vřelo

Alexandr Krysl působil ve vedení Krajského soudu v Plzni před svým jmenováním předsedou jako místopředseda pro správní úsek. Jeho úspěch ve výběrovém řízení mnohé zaskočilo i proto, že se proti jeho jmenování vyslovila soudcovská rada KS v Plzni.

Už od jeho nástupu byla atmosféra velmi napjatá, neboť hned podal kárnou žalobu na celý senát Krajského soudu v Plzni. Následovaly další dvě kárné žaloby na místopředsedkyni soudu Soňu Kacovskou, která ve funkci zůstala z minulého vedení. Navrhl v nich, aby kárný senát Nejvyššího správního soudu Kacovskou zbavil funkcí místopředsedkyně soudu a předsedkyně senátu.

„Víte, já jsem s ním byl ve vedení soudu sedm let a považoval jsem ho za kamaráda. Ale jakmile se stal předsedou, jako když utne. S tak arogantním a vrchnostenským chováním jsem se za celou dobu své praxe nikdy nesetkal,“ uvedl před časem v rozhovoru pro Českou justici šéf odborů plzeňského krajského soudu Jiří Levý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Alexandr Krysl, soud, Krajský soud v Plzni, rezignace, výtka, výběrové řízení, dva kandidáti, Vrchní soud v Praze, žaloba, Luboš Dörfl, Plzeň, okres Plzeň-jih, Jiří Levý, Jaroslav Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva kandidáti se po rezignaci Alexandra Krysla ucházejí o uvolněný post předsedy Krajského soudu v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.