Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neznámý autor přelepil v centru Plzně cedule nově přejmenované Ukrajinské ulice vlaječkami s nápisem Česká

Nedávné přejmenování ulice Sirková na Ukrajinskou nenechalo v klidu neznámého autora. Ten nelenil a nové cedule umístěné na nárožích ulice v centru Plzně přelepil českou vlaječkou s nápisem "Česká." Čin okamžitě vyvolal bouřlivé reakce na sociálních sítích. Podobně tomu bylo v polovině března poté, co někdo přestříkal betonový nápis PLZEŇ na okraji města do ukrajinských barev. O několik dní později už dostal nápis barvy české státní vlaky.

Zastupitelstvo centrálního plzeňského městského obvodu schválilo přejmenování ulice Sirková na Ukrajinskou už 2. března. Jde o ulici, která se nachází v samotném srdci Plzně a je kolmá na ulici U Prazdroje. Vedení obvodu na sociálních sítích za tento krok schytalo spoustu nelichotivých a drsných komentářů. Lidé přejmenování ulice zkritizovali, a to i přesto, že na adrese Sirková nebyl nikdo trvale hlášen k pobytu a nedojte tedy k nutnosti výměny OP z důvodu změny názvu ulice.

Zřejmě v noci na čtvrtek kdosi cedule s nápisem Ukrajinská přelepil zmíněnou českou vlaječkou opatřenou nápisem Česká. Velký ohlas tento skutek vzbudil zejména ve facebookové skupině s názvem Česká Plzeň. „Pro mě navždy ulice Sirková,“ napsala například do svého komentáře Kristina. Další komentář přidal Martin: „Borci. Proti tomu, abychom se necítili jako doma je třeba nějak bojovat. Úmysl, abychom se cítili jako cizinci ve vlastní zemi jim nesmí vyjít.“ Libor se zase zamýšlí nad tím, že by se osobně bál cokoliv pojmenovat po Ukrajině, aby ho pak někdo nepřišel zastřelit.

Ne všichni ovšem s přelepením nově instalovaných cedulí v Ukrajinské ulici souhlasí. „Nějaký flastenci se pokoušejí zaujmout dvěma přelepkami. Nechci působit jako kverulant, ale moc daleko jste to nedotáhli. Co Americká, Ruská, Jugoslávská, Gruzínská, Francouzská? Tam Plzeň česká být nemá? Buďte důslední. A co teprve Chodské náměstí, pojmenované po téměř vyhynulém kmeni kynologů s německými kořeny, odněkud od Domažlic… Dělejte svoji práci pořádně,“ vzkázal Radek.

Sprejeři nastříkali nápis PLZEŇ ukrajinskými barvami, po kritice ho někdo předělal na českou verzi

Pořádnou smršť názorů vyvolala na sociálních sítích fotografie zachycující velký betonový nápis PLZEŇ před vjezdem do města ve směru od Klatov, který někdo přestříkal do ukrajinských barev. O několik dní později už dostal nápis PLZEŇ barvy české...

V Plzni se názvy ulic měnily často po změnách vládních režimů. Velkou změnou si v minulosti prošla současná Americká střída v centru Plzně. Od roku 1951 se jmenovala Stalinova, následně dostala jméno Moskevská. Po roce 1968 se její název změnil na třídu Ludvíka Svobody, ale o dva roky později se ale vrátila ke svému předchozímu jménu, tedy Moskvevská. Krátce po listopadu 1989 dostala třída jméno Americká, a to nese až doposud. Kvůli častému přejmenování jí Plzeňané v minulosti přezdívali „Třída politických omylů.“ Z Leningradské ulice v Plzni se po roce 1989 stala zase Masarykova a Leninova ulice je znovu Husova.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká Plzeň

Štítky přejmenování ulice, Ukrajinská, MO Plzeň 3, přelepený název, změna názvu, Plzeň, nápis, Vladimir Iljič Lenin, Josif Vissarionovič Stalin, Ludvík Svoboda, Sametová revoluce, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neznámý autor přelepil v centru Plzně cedule nově přejmenované Ukrajinské ulice vlaječkami s nápisem Česká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.