Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zdánlivě opuštěná mláďata zajíců se teď vyskytují i ve městech, rozhodně se je nesnažte zachraňovat

Velký počet malých i odrostlejších mláďat zajíců polních se v těchto dnech vyskytuje na mnoha místech na území Plzně. Zajícům vyhovovala letošní suchá zima. Vzhledem k tomu, že vegetace zatím nikde neroste, jsou mladí zajíci na přehledných plochách poměrně hodně vidět a snadno dohledatelní! Jejich největším nepřítelem je teď neinformovaný člověk, jenž se snaží pomáhat mláďatům zajíce. Zcela chybně se o nich domnívá, že jsou opuštěná!

Místa nejčastějšího výskytu zajíců polních v Plzni: Bory, Arbesova, Bárova, FN, Borská pole, Borský park, Čechova, náměstí Míru, Chodské náměstí, Malá Velká Hvězda, Lochotín, Sokolovská, FN, U Družby, Plzeňky, Studentská, Košutka, Bolevec, Lochotínský park, Roudná, Doubravka, Letná, Újezd, Skvrňany, Slovany, Doudlevce.

Dříve lovný druh, který hojně obýval zejména zemědělskou krajinu, následně chemizací, mechanizací a socialistickým hospodařením druh vyhubený a dnes alespoň na západě Čech a v Plzni především jsou zajíci městským druhem. „Jsou opravdu úplně všude a natáhli se do měst hlavně proto, že i přes veškeré lidi, psy a auta je to pro ně prostředí mnohem bezpečnější! Žijí tu s námi už několik desítek let, a tak je prosím nesbírejte, nezachraňujte a nikam z lokality neodnášejte,“ apeluje na veřejnost šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.  

Na mláďata zajíců lze narazit úplně všude, ať už se jedná o školní či dětské hřiště, jsou před panelákem v plazivé túji, na trávníku, parkovišti, v pásu ostříhaného křovíčka u chodníku či silnice, na zahradě, na staveništi či neudržované proluce mezi domy. Vyskytují se v historickém jádru sadového okruhu, na kruháči u Makra, na sídlištích i na náplavce u řeky!

„Každý večer změna stanoviště, každý večer jedno krmení a jeden kontakt s matkou a pak zase se schovat, tak aby je nikdo nenašel a hlavně podle pachu nevyčmuchal! To jsou základní pravidla pro přežití mláďat. Žádná matka proto u nich přes den není a navštěvuje je jen večer, kdy je klid a bezpečno. Proto najdete-li venku malého zajíce, a to třeba i jeden den starého, nechte ho na lokalitě a nikam ho neodnášejte,“ říká Karel Makoň.

Jediné, co lze pro mládě udělat je to, že pokud ho lidé najdou na chodníku, silnici či v místě kde je vidět, tak by ho měli opatrně odchytit a přesunout o 10 až 20 metrů vedle do nejbližšího křoví či úkrytu. Aby bylo na bezpečnějším místě a maminka ho večer zase našla. „Samozřejmě, čím méně na něm zanecháte svého pachu tím lépe. Ale v přepachovaném městě ani to, že se ho dotknete, není žádný problém,“ radí zkušený zvířecí záchranář.

Mnozí lidí mají potřebu pomáhat a zachraňovat, ale v tomto případě má dobrý úmysl pro malé zajíce fatální následky a zcela opačný efekt. Odchovat mládě zajíce v zajetí s ohledem na jeho složité potravní potřeby tak, aby se plnohodnotně vrátil zpět do volné přírody, je totiž téměř nemožné. „Většinou se dva tři týdny doma intenzivně o mládě staráte a následně Vám uhyne! Takže záchrana tím, že ho necháte tam, kde je, anebo vrátíte na lokalitu, kde ho bude večer hledat maminka, je podstatně efektivnější než cokoliv jiného. Ve městě to pak platí dvojnásob, jelikož jsme se o tom už mnohokrát přesvědčili,“ dodal Makoň.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bohumil Mášek / DESOP

Štítky zajíc, mládě zajíce, nezachraňujte zajíce, Plzeň, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Borský park, Chodské náměstí, Lochotín, Košutka, Bolevec, Roudná, Lochotínský park, Doubravka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdánlivě opuštěná mláďata zajíců se teď vyskytují i ve městech, rozhodně se je nesnažte zachraňovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.