Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Expedice Z101 putuje po stopách slavných cestovatelů Hanzelky a Zikmunda už téměř rok

Téměř celý rok už putují po stopách legendárních cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda v Africe členové Expedice Z101, jejímž mottem je „Jak se mění svět a my s ním.“ Start expedice byl původně naplánovaný na termín 70. výročí zakončení cesty Hanzelky a Zikmunda, ale pandemie zavinila roční odklad. Cestovatel Tomáš Vaňourek z Plas u Plzně je na výpravě s Lindou Piknerovou ze Zlína, která působila jako afrikanistka na plzeňské katedře politologie. Doprovázejí je kameramani a fotografové.

Inspirací expedice byla první cesta Hanzelky a Zikmunda (HZ) z let 1947-1950. Byl to právě Miroslav Zikmund, kterému byl celý projekt v únoru 2020 slavnostně představen. Dobrodruzi mají k dispozici expediční speciál zvaný George, který své jméno nese na počet Jiřího Hanzelky. Tento návrh na jeho pojmenování přišel ze strany Miroslava Zikmunda. Auto původně sloužilo jako dakarský presscar ve stáji Aleše Lopraise. O jeho zapojení do expedice se zasloužil Karel Loprais, který bohužel letos zemřel.

V roce 2021 expedice projela Tunisko, Egypt a skončila v Súdánu, kde ji zasáhl na konci října převrat, který zpomalil další postup do sousedních zemí. „Jedno pondělí jsme se probudili a nešel internet. Za pár desítek minut jsme uslyšeli vzdálenou střelbu a následně nám kolemjdoucí na ulici řekli, že nastal převrat a jde se demonstrovat. V tu chvíli jsme si připadali jako ve virtuální realitě,“ popisoval nastalou situaci Tomáš Vaňourek.

FOTOGALERIE: Expedice Z101

Neděle, 20. března 2022, 10:32

FOTOGALERIE: Expedice Z101
FOTOGALERIE: Expedice Z101
 

„Africká etapa bude zakončena v Kapském Městě, odkud bude následovat náš přesun do Jižní Ameriky a další etapa cesty, která je plánována na rok 2023. Ale je to zatím jen přání, nikdy nevíme, co nám cesta připraví a čím nás překvapí,“ upřesňuje Vaňourek. Cílem expedice je legendární cestu HZ nejen zopakovat, ale také rozšířit. „Dává nám to možnost zachytit proměnu světa po 75 letech ve skutečně široké perspektivě a naplnit tak motto expedice  - Jak se mění svět a my s ním,“ dodává Vaňourek.

Expedice Z101 při své cestě vychází z historických materiálů HZ, ke kterým má přistup díky laskavé spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde je archiv HZ uložen. „Právě muzeum a Klub HZ nám poskytují odbornou podporu, bez které by ochrana a rozšiřování odkazu a díla HZ nebyla možná,“ uzavírá Vaňourek.

Během cesty vzniká řada produkcí, které jsou k vidění v rámci celé České republiky. Od podzimu 2020 probíhají kontinuální výstavy ve venkovních prostorách Náprstkova muzea, expedice participovala na výstavě „Jiří Hanzelka 100 let. Pocta cestovateli“ realizované Muzeem jihovýchodní Moravy v roce 2021, dále realizovala výstavu srovnávacích fotografií ze severní Afriky ve spolupráci se Zlínským krajem v prosinci 2021.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Expedice Z101 / Tomáš Vaňourek

Štítky Expedice Z101, Tomáš Vaňourek, Hanzelka se Zikmundem, Afrika, cestovatelé, Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, cestovatel, výstava, Plzeň, Zlín, Plasy, Aleš Loprais, Karel Loprais, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Muzeum jihovýchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Z101 putuje po stopách slavných cestovatelů Hanzelky a Zikmunda už téměř rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.