Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odešla skutečná šumavská legenda, Emil Kintzl zemřel na následky zranění po srážce s dalším lyžařem

Velmi smutná zpráva zasáhla nejen všechny milovníky Šumavy. Ve věku 88 let totiž odešla šumavská legenda, pedagog, spisovatel, znalec Šumavy, člen Horské služby a lyžařský trenér Emil Kintzl. Zemřel v plzeňské fakultní nemocnici na následky těžkého zranění, které utrpěl v sobotu na sjezdovce v Kašperských Horách po střetu s dalším lyžařem.

Ještě v pátek 11. března přednášel Emil Kintzl ve zcela zaplněném Enviromentálním centru v Železné Rudě o milované Šumavě a o den dříve natáčel poslední díl svého pořadu o Šumavě. Začátkem března oslavil v plné síle své 88. narozeniny, sršel elánem a měl spoustu dalších plánů do budoucna. V sobotu si šel Emil Kintzl zalyžovat doma na Kašperských Horách na sjezdovku. Bohužel se tam na svahu srazil s dalším lyžařem. Těžce zraněnou šumavskou legendu transportoval s podezřením na poraněnou páteř přímo ze sjezdovky do plzeňské fakultní nemocnice vrtulník letecké záchranné služby. Později bohužel z nemocnice přišla zpráva, že Emil Kintzl svým zraněním podlehl.

Do roku 1975 učil Emil Kintzl na základní škole v Kašperských Horách, odkud musel odejít na základě třídně-politických prověrek, když se dostal do konfliktu s tehdejším vládnoucím komunistickým režimem. Na dlouhá léta skončil Kintzl jako topič v kotelně kašperskohorské Okuly. Tam byl až do roku 1990. Po celou dobu se věnoval lyžování, působil jako trenér i člen Horské služby. A hlavně psal články i knihy o své milované Šumavě, přednášel a natáčel nesmírně populární pořad Zmizelá Šumava.

V kriminálním seriálu Policie Modrava vystupovala postava Emila Kintzla, kterého tam ztvárnil herec Ladislav Mrkvička. Sám Emil Kintzl se jako komparsista objevil téměř v každém dílu tohoto seriálu. Při jeho vzniku působil i jako poradce. Ještě před týdnem se Kintzl zúčastnil na lyžích v dobovém kostýmu sranda závodu v Kašperských horách.    

Bohužel to nebyla první lyžařská tragédie, která Emila Kintzla postihla. Koncem sedmdesátých let minulého století zahynul na následky těžkého zranění jeho syn Petr. V Krkonoších při tréninku na závod ve sjezdu talentovaný a úspěšný lyžař Petr vyletěl ze sjezdovky a narazil do stromu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš / We Love Šumava

Štítky Emil Kintzl, šumavská legenda, nehoda na lyžích, tragická nehoda, Zmizelá Šumava, šumavský spisovatel, smuteční oznámení, úraz, lyžař, Šumava, sjezdovka, Kašperské Hory, Fakultní nemocnice Plzeň, Železná Ruda, Ladislav Mrkvička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaďka Vojáková

Je mi smutno. Odešla jedna z šumavských legend. Pane Kinzle budete mi moc chybět. Upřímnou soustrast rodině.

Pondělí, 14. března 2022, 20:30Odpovědět

Odešla skutečná šumavská legenda, Emil Kintzl zemřel na následky zranění po srážce s dalším lyžařem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.