Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Partyzánské skupiny z Česka vedou válku s ruskými dezinformátory, šíří na netu zprávy o dění na Ukrajině

Na internetu a na různých sociálních sítích se v posledních dnech rozhořela informační válka v souvislosti s děním na Ukrajině. Do boje s nesmírně aktivními a nelítostnými ruskými dezinformátory i trolly se pouští čím dál častěji i lidé z opačné strany barikády. I v Česku vznikají „partyzánské skupiny", jejichž cílem je na různých kanálech informovat obyčejné Rusy o tom, co se děje mimo jejich oficiální zpravodajství. Pod příslibem zachováni anonymity jsme mluvili s členkou jedné takové buňky, která nám přiblížila činnost skupiny.  

Co vás vedlo k vytvoření partyzánské skupiny?
Když jsem poslala peníze, pořád jsem měla pocit, že to nestačí a že se musím pokusit něco dělat. Nešlo mi jen sedět a sledovat zprávy. Nemám příležitost někoho ubytovat nebo se pro někoho vydat k hranicím. Mám normální práci. A protože každý by měl pomáhat, jak nejlépe dovede, rozhodla jsem se využít své znalosti prostředí sociálních sítí i k něčemu jinému než ke sbírání lajků. Zkontaktovala jsem pár známých a následně se dostala do malé dobrovolnické diverzní “partyzánské” skupiny.

V čem spočívá vaše činnost?
Snažíme se efektivně využívat zbraň, kterou dali Rusové celému světu a jsou nebo alespoň donedávna byli v tom zatraceně dobří. Stačí si otevřít Facebook nebo Twitter. Jejich mechanismus je prostý a účinný, ale v jednoduchosti je vždycky síla. Konspirační teorie odjakživa táhnou. Stačí zapojit Sorose. Když nemáte Sorose, dejte tam Billa Gatese, přidejte chipy nejlépe nano, spiknutí nadnárodních společností a je hotovo. Těch narativů se dá vymyslet nekonečně mnoho. Když do toho pak zapojíte patřičně frustrovanou skupinu, získáte řadu takzvaných „užitečných idiotů,“ což je oficiální termín. Ti váš příběh budou sdílet zdarma. Celé je to jako sněhová koule, ze které se během chvíle stane lavina. Podobných koulí můžete vypustit nekonečnou řadu a klidně si můžou i odporovat. Nejde o pravdu. Jde o rozsévání nejistoty vedoucí k následnému chaosu. Čím víc lidí navzájem rozeštvete, tím lépe. Potřebujete na svou stranu důchodce? Pošlete jim řetězové maily. Oni už se vám o distribuci postarají sami. Bohužel. Potřebujete teenagery? Na Twitteru koluje video, kde ruští influenceři dostali noty a shodně odříkávají tytéž fráze. A k čemu je to dobré? Jako řešení nastalého chaosu nabídnete jistotu. Pevnou ruku, pořádek a řád…Ten už pak klidně může skončit čistou rasou nebo diktaturou proletariátu.

A co konkrétně tedy děláte vy?
My aktuálně házíme tyhle jejich odjištěné granáty zpátky a dáváme jim ochutnat jejich vlastní medicínu.

Můžete to upřesnit?
V Rusku už dlouho vládne skoro absolutní kontrola médií spojená s cenzurou. To je průvodní jev každého totalitního systému. Všimněte si, že naši největší zastánci svobody slova a bojovníci proti cenzuře se zároveň nijak netají svým obdivem k Putinovi. Miluji to jejich: “A co si o tom myslíte vy? Napište mi do komentáře.” Když to uděláte, během chvíle vás smažou. Pokud teda zrovna nenapíšete “Stojíme za vámi, jste náš hrdina.”

Nejste tedy jako oni?
Rozdíl mezi situací u nás a v Rusku je v tom, že u nás jsou díky dezinformační scéně lidé, kteří nevěří ničemu z oficiálních zdrojů a možná ani ničemu, co není mimo jejich skupinu nebo sociální bublinu. Všechna média jim podle nich záměrně lžou. Tak si nechávají vyprávět pohádky od každého, kdo je proti establishmentu. Tahle scéna připomíná dětské Youtubery, kteří pro sledovanost udělají nebo řeknou cokoliv, i když tohle je samozřejmě daleko nebezpečnější. Všimněte si také, že lidé, kteří se donedávna velmi hlasitě vymezovali proti očkování a popírali existenci covidu se přes noc stali hlasitými zastánci Putinova tažení. Náhoda? Nemyslím si. V Rusku ale naopak nezávislá média prakticky neexistují. Tamní lidé věří všemu, co jim v televizi řeknou. Ono se to totiž moc hezky poslouchá. Všechny ty příběhy o předurčení, vlastní výjimečnosti, neporazitelnosti, vítězstvích. Je to jako Orwellův román 1948: “Válka je mír - svoboda je otroctví.” A tady se otevírá náš prostor. Snažíme se na různých kanálech obyčejné Rusy informovat o tom, co se děje mimo jejich oficiální zpravodajství.

Kde vaše informace sdílíte? Používáte k tomu sociální sítě?
To, co od začátku ruské invaze předvádí Anonymous je neuvěřitelné. V první fázi se na sociálních sítích objevovaly výzvy k pomoci na takzvané sestřelování ruských webů, do kterých se mohl zapojit kdokoliv. Následně začali lidé z celého světa informovat obyvatele Ruska o válce na Ukrajině, v recenzích restaurací, barů, hotelů, obchodů a nákupních center po celém Rusku. Google ovšem podobnou aktivitu po pár dnech zastavil a nové příspěvky začal hromadně mazat. Většinou se jednalo o předdefinované texty, které ale automat vyhodnotil jako spam. Je možná škoda, že lidé zároveň hodnotili restaurace velmi nízkým počtem hvězdiček, což se samozřejmě nemohlo líbit jejich majitelům, kteří si začali nejspíš následně stěžovat na porušování zásad placené služby. Dalším ze způsobů byly a jsou smsky, které lidé odesílají na náhodná ruská čísla. No, a pak už je tu samozřejmě skoro nepřeberné množství standardní sociálních sítí jako Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Signal, Telegram nebo přímo ruská sociální síť VKontakte.

Který nástroj považujete za nejsilnější?
Každá sociální síť má svá pravidla a specifika. Facebook například dovoluje autorovi skrývat komentáře, což třeba v Čechách hojně využívá SPD. Když se podrobněji podíváte do komentářů pod příspěvky, uvidíte jen chválu. Kritické komentáře jednoduše mizí. Jsou skryty. Twitter oproti tomu umožňuje buď zablokování uživatele nebo vypnutí možnosti komentářů. To už je výrazně zajímavější. Navíc na Twitteru se dá objevit řada ruských stránek, které komentáře pod svými příspěvky nevypínají a ani uživatele neblokují. Vzhledem k náporu by teď asi stejně nic jiného nedělaly. Sociální sítě ale začaly být v Rusku pro běžné uživatele postupně zpomalovány a před pár dny ruský úřad pro dohled nad médii rozhodl o úplném zablokování Facebooku. To se shodou okolností stalo v tentýž den, kdy Putin podepsal zákon hrozící až patnácti lety vězení za šíření toho, co tamní úřady označí za dezinformaci a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím proti Rusku. Vypnutí hrozí samozřejmě i dalším sociálním sítím a možná dokonce celému internetu. Obyvatelé Ruska to údajně nyní obchází přes VPN, ale víc o tom nevím. Nevím ani, zda to vypínají pro všechny oblasti nebo jen někde. Každopádně se ukazuje, že to je pro jejich státní propagandu velký problém. 

Jaké materiály se tam vkládají?
Mohu mluvit pouze za sebe. Já vsázím na videa z Ruska. Ze zatýkání, protivládních demonstrací, videa od ruských vojáků.

Odkud tyto materiály čerpáte?
Všechno je ze sociálních sítí a nejrůznějších zpravodajských serverů. Je to takový pelmel a bohužel je i pořád z čeho vybírat.

Jaká je ve finále odezva na vaši činnost?
Odezva je přiměřená tomu, jakou činnost vyvíjíte. A ne všichni vás samozřejmě mají rádi. Koneckonců vy to neděláte kvůli lajkům, sledovanosti nebo že byste si hledali nové kamarády na sociálních sítích. Ta mise je úplně jasná. Pokud hledáte obdiv, není to ideální činnost. Takže občas dostanete pár lajků, občas vás někdo nahlásí nebo vám nadává. Když ale například KHL vypnula možnost komentářů nebo někdo ze skupiny dostal ban, máte jednoduše radost. Nejspíš to, co děláte, dává smysl, i když jste jen malá kapka v moři.

Kolik lidí se v této diverzní skupině angažuje?
V naší je, tuším, asi patnáct lidí. Jsme spíš taková partyzánská buňka. (smích) Dodržujeme ale spontánně všechna pravidla konspirace. Každý pracuje samostatně, nikdo neví, pod jakým jménem ostatní pracují, nepřidáváme se do přátel, nesledujeme se a ani si navzájem nelajkujeme příspěvky. Jediné, co máme je skupina, kde si navzájem sdílíme linky na videa, fotky a občas i nějaké texty v azbuce, což ostatním usnadňuje práci s hledáním. Nechci radit, ale pro podobné skupiny je ideální Telegram nebo Signal. Vlastně cokoliv, co je mimo vaše budoucí působiště. 

Má skupina nějaký název?
Má, ale ví o něm jen členové skupiny a mělo by to tak zůstat. Pro ostatní není vůbec důležitý. Nikdo nečeká, že by nám udělovali vyznamenání nebo po nás pojmenovávali základní školy a pionýrské skupiny. To dělali jen komunisté.

Používá se ruština, nebo raději angličtina?
Ruština je určitě pro Rusy srozumitelnější, ale občas se stane, že máte zdroj v angličtině, tak se to dá nakombinovat.

Jaký byl nejúspěšnější a nejúdernější materiál?
Toho je víc. Zatýkání dětí za účast na demonstracích v Moskvě, známé zatčení ženy, která přežila blokádu Leningradu, policejní brutalita proti demonstrantům. Ale opět bych ráda zdůraznila, že mluvím jen za sebe a hodnotím pouze aktuální události z Ruska. Na místě Rusů by na mě určitě zapůsobil i obrovský průvod nespokojených dělníků v Nižněkamsku.

Co jim nejvíce vadí?
Jednoznačně pravda. Jinak by asi nikdy neuvažovali o vypnutí sociálních sítí nebo internetu. Nikdy jsem tam ale nedala záběry zajatců nebo vyložené zesměšňování Ruska. Podle mě by to jen podněcovalo další nenávist a té mají ze strany oficiálních zdrojů až dost.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/ABACA/AA/ABACA

Štítky dezinformace, válka na Ukrajině, partyzánské skupiny, informace, válka, Rusko, Ukrajina, propaganda, manipulace, lži, Internet, sociální sítě, invaze, sociální síť, Česko, Vladimir Vladimirovič Putin, Facebook, Twitter, materiál, Bill Gates

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Partyzánské skupiny z Česka vedou válku s ruskými dezinformátory, šíří na netu zprávy o dění na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.