Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud zamítl stížnost muže, který chtěl na své zahradě na okraji sídliště legalizovat chov lvů a pum

Chovatel lvů a pum amerických neuspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) s kasační stížností, na základě které usiloval o legalizaci svého soukromého chovu kočkovitých šelem v Rokycanech. Dvě pumy a dvě lvice chová muž několik let v ubikacích s výběhem u svého domu na okraji sídliště poblíž centra města.

Krajská veterinární správa chovateli už dříve nepovolila chov lvů pustinných a neprodloužila povolení k chovu pum amerických. Neuspěl loni ani u Krajského soudu v Plzni. NSS podle rozsudku chápe, že muž má k chovaným zvířatům citový vztah. "Právní úprava však nestanoví, že by na základě existence takového vztahu bylo nutno povolit (prodloužit) zájmový chov zvířat. Zákon stanoví jiné podmínky pro vydání povolení," stojí v rozhodnutí.

Problém podle krajské veterinární správy spočíval zejména v tom, že prostory pro chov zvířat nebyly řádně kolaudované a byly v rozporu s územním plánem. Podle vyjádření veterinářů není ani obytná zóna vhodným místem k chovu těchto zvířat. Zákon sice až později výslovně stanovil, že při žádosti o povolení chovu je nutné přikládat kolaudační souhlas, i předtím však veterina podle NSS mohla a měla zkoumat, zda bude chovatel zvířata držet v legálních stavbách a přiměřených podmínkách.

„Bylo by zcela absurdní, pokud by veterinární správa byla povinna vydat kladné povolení k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči i v případě, že by zjistila, že chov zvířat bude probíhat v nelegálních stavbách,“ rozhodl NSS.

Pokud majitel šelmy nepřemístí na vhodnější místo, vystavuje se jednak velké pokutě za nelegální chov, ale také může o zvířata přijít. S jejich umístěním ale může mít velké problémy. Pro zoologické zahrady jsou šelmy z chovatelského pohledu bezcenné. A mnoho menších chovatelů se v současné době potýká s existenčními problémy. Nelze proto předpokládat, že by byl o lvy a pumy ze soukromého chovu nějaký větší zájem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky chovatel lvů, chov šelem, puma americká, legalizace chovu, Nejvyšší správní soud, Nejvyšší správní soud České republiky, zahrada, sídliště, Rokycany, Krajský soud v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl stížnost muže, který chtěl na své zahradě na okraji sídliště legalizovat chov lvů a pum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.