Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do rockového a malířského nebe odešel plzeňský výtvarník a muzikant Karel Syka

Ve věku 72 let zemřel plzeňský výtvarník a rockový muzikant Karel Syka. Po roce 1989 působil jako dlouholetý ředitel Základní umělecké školy, Plzeň Jagellonská. V roce 1979 stál u zrodu 1. československé galerie dětského výtvarného projevu v Plzni, po roce 1990 Galerie Paletka, která byla bohužel zrušena v roce 2021. Jako výtvarný pedagog vychoval řadu dnes již renomovaných umělců, architektů a pedagogů. Jeho památku připomíná plzeňský politik, skaut a publicista Petr Náhlík.

Karel Syka se narodil v Plzni 21. září 1949. Jeho otec, známý právník Karel Syka byl vězněn nacisty v nejhorších koncentračních táborech včetně Osvětimi, kde byla vyvražděna téměř celá jeho rodina. Posléze byl za své demokratické přesvědčení pronásledován i komunisty. Stejně tak bratr matky, učitelky Anny Sykové, byl po více jak deset let vězněn v komunistických koncentrácích. Rodina musela v padesátých letech nuceně opustit Plzeň, kam se mohla vrátit až v roce 1965.

„Karel Syka v 60. letech minulého století propadl rockové muzice a stál u zrodu prvních bigbeatových kapel v Plzni. V září roku 1968 nastoupil na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a v listopadu téhož roku se podílel na organizaci okupační studentské stávky. Byl zvolen členem studentské akademické rady v roce 1968,“ vzpomíná na svého kamaráda Petr Náhlík.

Po absolvování pedagogické fakulty pracoval Karel Syka nejprve v propagačním oddělení plzeňských kulturních institucí, od roku 1973 působil jako učitel na základní umělecké škole, kde nakonec našel zaměstnání na plný úvazek. Z kádrových důvodů nemohl a ani nechtěl být členem Svazu výtvarných umělců. Od stejného roku byl opakovaně vyslýchán příslušníky StB a byl nucen čelit jejich nátlaku a perzekuci.

V prvních dnech po 17. listopadu 1989 organizoval Karel Syka v Plzni spolu s výtvarníky Václavem Šmolíkem a Jiřím Kovaříkem realizaci letáků, plakátů a dalších materiálů pro jejich kolportaci. Za Občanské fórum spoluorganizoval řadu akcí umělců, učitelů i studentů. Stál u zrodu Unie výtvarných umělců (UVU) Plzeň, byl členem Rady UVU a později se stal čestným předsedou UVU Plzeň. Vytvořil řadu výtvarných realizací a výstav a byl členem RS Design centra ČR.

Nikdy nebyl členem žádné politické strany, ale jako nestraník byl od roku 1990 po dobu více než dvaceti let volen jako člen zastupitelských sborů v Plzni. Byl dlouhodobě členem Zastupitelstva a Rady MO Plzeň 2 - Slovany. Několik volebních období byl členem Zastupitelstva města Plzně a také členem Školské komise a Komise kultury Rady města Plzně.

V roce 1990 byl Karel Syka oceněn ministrem školství ČR. V roce 2016 obdržel Historickou pečeť města Plzně za dlouholetou pedagogickou a uměleckou činnost a významný přínos pro kulturní a společenský život v Plzni. Absolventi ZUŠ, které učil, jej uctili v červnu 2017 pamětní deskou ve vstupní hale ZUŠ Jagellonská. U příležitosti Dne učitelů, 28. března 2019, převzal pamětní medaili hejtmana Plzeňského kraje. S manželkou, lékařkou Ludmilou Sykovou vychoval dva syny.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pametnaroda.cz

Štítky Karel Syka, smuteční oznámení, zemřel Karel Syka, Plzeň, Petr Náhlík, Česko, Auschwitz, Den učitelů, Sametová revoluce, Jiří Kovařík, Státní bezpečnost, Občanské fórum, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do rockového a malířského nebe odešel plzeňský výtvarník a muzikant Karel Syka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.