Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Předčasně probuzená ropucha putovala z psího útulku do terária k dalším zachráněným žábám

Z Prahy do Plzně a následně až do Kaznějova na severním Plzeňsku cestovala malá ropucha zelená. Naštěstí nemusela po svých. Do plzeňské záchranné stanice živočichů ji dovezla osobně pracovnice útulku pro psy v Tuchomeřicích. Zuboženou ropuchu totiž žena našla v interiéru útulku, kam ji někdo nechtěně donesl společně s nějakými věcmi, umístěnými venku. Teď se ropucha zotavuje v teráriu a má tu nejlepší péči.

„Dobrý den, jedu z Prahy a vezu vám žábu. Pracuji na psinci u Tuchoměřic a v kuchyni pro psy nám najednou lezla ropucha zelená. Je úplně placatá, hladová a venku by to asi nedala. Já jedu do Plzně, pojedu kolem vás, tak jsem vám ji vzala,“ hlásila paní Simona pracovníkům plzeňské záchranné stanice živočichů. Ani ne do hodiny přebírala Tereza ze záchranné stanice zhruba tři centimetry velkou ropuchu.

Už na první pohled je vidět, že se jedná o malou ropuchu zelenou, která pravděpodobně byla do kuchyně nechtěně a náhodně donesena jako hibernující (spící) s nějakým materiálem. „Jak mi ještě stihla do telefonu říci paní Simona, tak do psí kuchyně stěhovali květníky s květinami z venku a nějaký další materiál. O tom, že ropucha je z psince není pochyb, jelikož chlupy, které má na těle, jsou poměrně dobře vidět na přiložených fotografiích a určitě nejsou její,“ prohlásil s úsměvem šéf stanice Karel Makoň.

Černá pasažérka z Itálie se ukrývala v bedně s kedlubny, objevili ji až v prodejně

Neobvyklý černý pasažér přicestoval z daleké Itálie až do oddělení se zeleninou v jedné prodejně ve Kdyni na Domažlicku. Personál prodejny objevil při vybalování zboží v bedně s kedlubny nádhernou živou rosničku.  

V Plzni se ale předčasně probuzená ropucha dlouho neohřála. Putovala do Kaznějova k manželům Hepovým. Paní Jiřina Hepová s manželem Jaroslavem se totiž žábám věnují již hodně let. Kromě tůní v Lomanech se jako členové spolku DES OP starají právě o nalezené, probuzené a poraněné žáby. „Letos je to zatím ropuch obecných, jedna exotická rosnička z roku 2021, odchycena v TESCU v Kdyni a nově teď i ropucha zelená z Prahy,“ konstatoval Makoň.  

Za dobu, co jsou Hepovi ve spolku, zachránili už nespočet žab a živočichů, které následně vrátili zpět do volné přírody. Rovněž i již zmiňované tůně v Lomanech jsou hlavně jejich dílem a přispívají k posílení místní populace obojživelníků, kterým se věnujeme v rámci projektu druhové ochrany a provozování Záchranné stanice živočichů. Každopádně předání „chlupaté“ ropuchy vzbudilo v Kaznějově nefalšovanou radost a k šesti ropuchám obecným v kotelně přibylo další terárium a v něm další ropucha.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky ropucha, DESOP, zachráněná žába, záchranná stanice živočichů, terárium, žába, Praha, živočichové, Kaznějov, Plzeň, Plzeňský kraj, Tesco, Tuchoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předčasně probuzená ropucha putovala z psího útulku do terária k dalším zachráněným žábám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.