Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žena založila seznamku pro seniory, motivovala ji vlastní babička, která si dopisovala s falešným lékařem

Najít svou spřízněnou duši není vůbec jednoduchý úkol a v případě seniorů to platí dvojnásob. Těm, kteří umí s počítačem a ovládají sociální sítě, rozhodně neulehčují situaci ani všudypřítomní podvodníci, jenž se vydávají za jejich přátele a potencionální partnery. I z toho důvodu vznikla bezpečná Senior seznamka, kterou provozuje plzeňské Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem.

„Mezi kolegy se ozývaly hlasy, že bychom něco podobného mohli podniknout a že by o to byl ze strany klientů zájem. Dále jsem měla i osobní zkušenost s vlastní babičkou, která si psala s jedním internetovým podvodníkem na Facebooku. Vydával se za doktora. Senioři se v tomto prostředí nemusí orientovat, což mě vlastně i namotivovalo k tomu založit seznamku pro seniory,“ přibližuje autorka projektu Petra Horáková.

Ještě během prosince vyhlásil plzeňský Totem výzvu, že shání inzeráty. Během ledna zveřejnili první várku. „Ráda bych se seznámila s aktivním přítelem/přítelkyní. Je mi 76 let, aktivně ještě sportuji. Lyžování, turistika, plavání, cyklistika, případně společné dovolené. Konverzace v němčině vítána,“ píše například paní Vlasta. Další dáma hledá partu, se kterou by chodila na procházky.

„Docela hezky se to rozjíždí a už jsme spárovali tři dvojice. Do únorového vydání už máme dostatek inzerátů v zásobě. Můžeme to rozdělit na dvě kategorie. Jedni hledají známost a druzí shání parťáka na sport, procházky nebo jen tak na povídání. Zatím převažují inzeráty od žen, ale překvapilo nás, že není nouze ani o muže,“ popisuje Horáková.

Podvodníci zkouší další otřepaný trik, seniory pak okradou o peníze při výběru z bankomatu

Zatím neznámý pachatel okradl seniora přímo při výběru peněz z bankomatu. Incident se stal na parkovišti u nákupního centra v Klatovech a předcházela mu naprosto otřepaná historka s žádostí o pomoc a nabídka k odkoupení naprosto bezcenných věcí....

Pokud zvládají senioři komunikaci v elektronické podobě, mohou zaslat e-mail koordinátorce, která inzerát projde a zveřejní. Kdo práci s počítačem neovládá se může dostavit osobně.

„Odpovědi chodí nejdříve mně a já je pak předám dál. Máme takové pravidlo, že by první schůzka měla proběhnout u nás v Totemu, abychom měli jistotu, že je to bezpečné a seriózní. Snažím se také být s nimi dále v kontaktu a zajímat se o to, jak dopisování probíhá a podobně. Na pobočce Totemu v Bolevci jsou inzeráty i na nástěnce, takže si to mohou přečíst i tam. Odpověď taktéž mohou nechat v obálce na recepci,“ shrnuje Horáková.

Podle ní se o seznámení nejvíce zajímají senioři z Plzně. Výjimkou ale nejsou ani žádosti ze Sušicka. Více informací se mohou lidé dozvědět na webových stránkách Totemu nebo zasílat dotazy na e-mail seznamka@totemplzen.cz.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky seznamka, senioři, důchodci, totem, Mezigenerační a dobrovolnické centrum, Plzeň, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena založila seznamku pro seniory, motivovala ji vlastní babička, která si dopisovala s falešným lékařem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.