Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Akce milostivé léto pomohla v Plzeňském kraji od dluhů jen malé části lidí

Jen malé části lidí, kteří se kvůli dluhům dostali do exekucí, pomohla v Plzeňském kraji akce milostivé léto. Mnoha lidem totiž chyběly peníze na splacení jistiny, aby jim mohly být dluhy odepsány. Díky pomoci neziskových organizací i rodin se ale někteří lidé zbavili i milionových dluhů. Města v kraji, která patří k častým věřitelům, zatím velký ohlas akce nezaznamenala. Zpětnou vazbu od exekutorů ale mohou dostat až později

Plzeň na začátku akce oznámila, že má zhruba 1800 dlužníků, kteří mají městu splatit na základním dluhu kolem 82 milionů korun. Jsou to zejména dluhy za nájemné, pokuty vymáhané městskou policií za přestupky v dopravě, dlužné poplatky za psa, platby městskému ústavu sociálních služeb, knihovně, správě hřbitovů, za odtahy aut a podobně. "Zatím je ještě brzo. První čísla budeme schopni poskytnout zhruba na konci února. Lidé hradí dluh exekutorům a ti nám pak dávají zpětnou vazbu," řekl ekonomický náměstek David Šlouf (ODS). Odhadl, že kompletní údaje bude mít město možná v květnu.

V Domažlicích podle vedoucí finančního odboru Aleny Kučerové nelze mluvit o úspěšné akci. "K dnešnímu dni máme rozhodnutí od exekutora o zastavení vymáhání z důvodu milostivého léta v počtu pěti exekucí, exekutorem nám byla zaslána částka 28.900 korun," uvedla. Rokycanská radnice podle mluvčí Terezy Maixnerové zaznamenala jediného dlužníka, který akci využil.

U Plzeňských městských dopravních podniků se milostivé léto týkalo asi 15 tisíc dlužníků, kteří měli 22 tisíc exekucí. "Akci dosud využilo více než 1000 dlužníků, avšak u drtivé většiny byly exekuce zastaveny z toho důvodu, že splnily podmínky ještě před jejím zahájením. Jistina u exekvovaných pohledávek se vlivem milostivého léta zatím snížila o asi 0,7 procenta," uvedl mluvčí René Vávro. Ve Vodárně Plzeň využilo akci 11 dlužníků, u nichž byla zastavena exekuce. "Šlo vesměs o exekuce, kde už byla v minulosti uhrazena jistina a exekuce pokračovaly pro nezaplacené příslušenství v jednotkách tisíců korun. Počet případů ale nemusí být konečný, případy se zpracovávají postupně," řekla mluvčí vodárny Dana Veselá.

Lidé, kteří potřebovali s oddlužením při milostivém létu pomoci, se mohli obrátit v Plzni například na organizace Člověk v tísni nebo Tady a teď. "Měli jsme speciální poradnu každou středu po dobu konání celé akce. "Obraceli se na nás naši současní klienti, bývalí klienti i lidé, kteří jinak nejsou zvyklí sociální služby využívat," řekl Jakub Chabr z Tady a teď. Informace o tom, co akce obnáší, poskytli v Tady a teď nižším stovkám lidí, s desítkami lidí pak pracovali na konkrétním zastavení exekucí. "Pro řadu lidí ale byla jejich situace taková, že milostivé léto pro ně nebyla vhodná akce a nakonec se rozhodli pro insolvenci," dodal Chabr.

S dluhy pomáhal lidem i Člověk v tísni

Na poradny neziskové organizace Člověk v tísni v Plzeňském kraji se obrátilo minimálně 160 klientů, se kterými pracovníci společnosti řešili vyplacení jejich dluhů. Mezi nimi byli lidé s jednou, ale i se 27 exekucemi. Další desítky klientů volaly v kraji na help linku, kam se z celé ČR obrátilo kvůli milostivému létu 1250 lidí, konstatovala koordinátorka plzeňské pobočky organizace Vlastimila Feistinger Sachrová. Velký nápor klientů zaznamenaly kanceláře společnosti druhý týden v lednu. "Pravděpodobně na poslední chvíli chtěli využít možnost a zmobilizovali se, ovšem takto pozdě už u řady z nich nebylo možné zjistit, zda jejich závazky lze v rámci milostivého léta využít," řekla.

Ze sbírky o dar pobočky Člověka v tísni v celé ČR podpořily a vyplatily exekuce 230 dlužníkům a zaplacením 13 milionů korun ze sbírky jim pomohly odepsat na příslušenství 100 milionů korun. "V rámci Plzeňského kraje jsme podpořili 39 klientů ze sbírky o dar. Byly uhrazeny celkem dva miliony korun a odepsalo se 16,5 milionu korun příslušenství," vyčíslila Feistinger Sachrová.

Dary na splacení jistiny se podle ní posuzovaly podle závažnosti situace konkrétních dlužníků. V Plzeňském kraji je například dostalo několik matek samoživitelek. Jedné matce čtyř dětí tak pomohl dar 122 070 korun ze sbírky Člověka v tísni odepsat příslušenství exekuce za téměř 4,9 milionu korun. Další ženě, samoživitelce se sedmi dětmi, odepsal dar 279 967 korun příslušenství přes 1,16 milionu korun. "Žena, která po domácím násilí opustila dlouholetý vztah a zůstala na děti sama bez prostředků a pomoci rodiny, se zadlužila na běžných potřebách domácnosti, jako jsou energie, služby za telefon, nájem městského bytu. Klientka je zcela oddlužená nemá další dluhy," dodala Feistinger Sachrová.

Akce se podle ní zejména zpočátku hůře rozbíhala, protože panovaly nejasnosti. "A trvala pak příliš krátkou dobu. Řadu lidí alespoň probudila z letargie, zaktivizovala je a oni zjistili, že je možné se oddlužit. Doufáme, že se ještě podaří, třeba v trochu jiné podobě, takovou akci zopakovat," dodala.

Milostivé léto se týká lidí s exekucemi na dluh u dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb či státních a polostátních firem. Pokud od 28. října do 28. ledna splatí původní dlužnou částku neboli jistinu a odměnu 908 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí. Nesmějí být ale v insolvenci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Milostivé léto, Člověk v tísni, Vlasta Feistinger Sachrová, léto, exekuce, Plzeňský kraj, Plzeň, dlužník, Česko, ODS, Alena Kučerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce milostivé léto pomohla v Plzeňském kraji od dluhů jen malé části lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.