Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do vyschlého Boleváku začne proudit voda přečerpávaná z řeky Berounky už na podzim, slibuje nový primátor Plzně

Doplnění vody do Velkého boleveckého rybníka je jednou ze tří hlavních priorit, kterou si stanovil po svém zvolení nový primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS). Už letos v říjnu by měla proudit do Boleváku voda přiváděná z řeky Berounky přes speciálně vybudovanou čerpací stanci a úpravnu vody. Aktuálně je hladina vysychajícího oblíbeného rekreačního rybníku asi metr pod normálem a jde o dlouhodobý stav, který se v době velkého sucha v letech 2018 a 2019 nezlepšil ani v následujícím období mnohem bohatším na srážky.

Bolevecký rybník nebo též Bolevák je součástí historicky unikátní Bolevecké rybniční soustavy a je v této soustavě se svými přibližně 53 ha největší. Pochází z roku 1460-61, kdy byl v této soustavě postaven jako první v řadě. Patří tak mezi nejstarší dochované rybníky v Plzeňském kraji. Protéká jím Bolevecký potok a plocha rybníka má obdélníkový tvar. Hráz je dlouhá 250 m a má zemní provedení.

„Ze všech možných studií a odborných stanovisek je zřejmé, že hladina Boleveckého rybníku klesá v důsledku sucha. Je pravda, že historická sídlištní zástavba, která se nachází nad soustavou Boleveckých rybníků zabraňuje tomu, aby v nějakém větším množství proudila voda do Boleveckých rybníků. To je ale pozůstatek z dob, se kterými se musíme vyrovnat. To jsou problémy, které musí město řešit. Je hotový projekt, jak doplnit vodu do Boleveckého rybníka. Díky tomu projektu tam vodu dokážeme nejen přivést, ale do budoucna i výšku jeho hladiny regulovat. Věřím tomu, že v říjnu bude spuštěn,“ uvedl primátor Pavel Šindelář.

Město vypsalo 21. ledna výběrové řízení na zhotovitele zmíněného projektu. Počítá se s investicí za 60 milionů korun z vlastních zdrojů. Ročně by pak měl stát provoz zařízení kolem sedmi milionů korun. Vedle čerpání vody z Berounky by mělo mít vliv na zvýšení hladiny Boleváku také odvedení spodní vody ze základů problematických bytových domů postavených na jeho břehu.

„My jako Vodárna Plzeň bychom měli postavit nějakou menší čistírnu vody, aby voda z Berounky, která půjde následně do Boleváku, dokázala být v potřebné kvalitě. Aby se nepoškodil ekosystém Boleváku, který se tam drží,“ řekla Dana Veselá, mluvčí městské vodárenské společnosti.  

Devět měsíců může dál tryskat voda z proraženého otvoru do kanalizačního kolektoru pro odvod dešťové vody nedaleko komplexu bytových domů Panorama u plzeňského Boleváku. Zaznělo to na jednání městského zastupitelstva. Zmíněný otvor pravděpodobně...

Pokud se ale někdo domnívá, že se po zahájení čerpání vody z Berounky doplní zázračně hladina Boleváku jako mávnutím kouzelného proutku, tak ten je na omylu. Jedná se totiž o dlouhodobou záležitost. K dosažení úrovně přelivu chybí podle současných odhadů kolem 600 tisíc metrů krychlových vody. Minimálně tři roky by mělo trvat, aby se hladina rybníku dostala na úroveň přelivu.

Vedle doplnění vody v oblíbeném plzeňském rybníku slíbil nový primátor při svém jmenování jako další svoji prioritu to, že se bude zabývat bezpečností ve městě. Chystá se nová vyhláška, která zakáže ve vybraných lokalitách města konzumaci alkoholu na veřejnosti. Jde o opatření namířené zejména proti partičkám bezdomovců i skupin dalších sociálně slabých osob a cizinců. Dále chce Šindelář z titulu své funkce podporovat změnu nového stavebního zákona. Nebude-li podle jeho slov tento zákon přepracován, bude to v Plzni paralyzovat výstavbu nových bytů a ceny bytů dál porostou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Roučka

Štítky Velký Bolevecký rybník, Bolevák, čerpání vody, čerpání vody z Berounky, úpravna vody, primátor Plzně, Pavel Šindelář, rybník, Berounka, Plzeň, primátor, ODS, projekt, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do vyschlého Boleváku začne proudit voda přečerpávaná z řeky Berounky už na podzim, slibuje nový primátor Plzně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.