Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejmenší pacienti FN Plzeň namalovali trička pro sirotky v africkém Mali, dárky předali dětem vojáci

Sedm tisíc kilometrů cestovali vojáci Armády ČR s dárky z Plzně až do sirotčince ve městě Bamako v africkém Mali. Vlastnoručně malovaná trička vyrobili nejmenší pacienti Psychiatrické a Dětské kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. S nápadem přišla Běla Jensen, prezidentka humanitární organizace Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka.

Do plzeňské fakultní nemocnice poslala Běla Jensen 60 bílých triček, na které pomocí fixů na textil vytvořily děti obrázky s českými vlajkami, stonožkami a jinými zvířátky. Hotová trička pak převzali zástupci Armády ČR a vydali se s nimi na dalekou cestu na západ Afriky.

„Sirotčinec v Bamaku vede paní Bibi, oceněná rytířským řádem za svoji obětavou péči o opuštěné děti. A právě tam byla celá mise ukončena. Trička, společně s několika balíky humanitární pomoci (hračky, oblečení, hygienické prostředky), předali vojáci dětem, které se do dárků okamžitě zamilovaly,“ řekla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

„Je báječné, že se spojily síly malých dětí ze dvou kontinentů. Tím, že vedeme děti k vzájemné pomoci, pomáháme vychovávat budoucí generaci, která bere pomoc a dobro jako součást svého života. Pomáhání směřuje k pevnějšímu přátelství a zároveň i k osobní pohodě. Prostě dělá s tělem i myslí zázraky,“ říká Běla Jensen, která se charitativním aktivitám věnuje desítky let.

Zástupci Armády ČR se Stonožkou spolupracovali už na mnoha různých projektech. „Trička jsme jeli do sirotčince předat jen několik dní po našem příletu do Mali. Nevěděli jsme přesně, co nás na místě čeká a v jakých podmínkách děti v sirotčinci žijí. O to víc jsme byli překvapeni, když jsme přijeli na místo. Hrála pro nás kapela, děti tancovaly, všude visely české vlajky. Děti se na nás usmívaly a byly zvědavé, co jsme jim přivezli. Vysvětlili jsme jim, kdo pro ně trička vyrobil, a že na ně myslí děti v České republice. Můžu upřímně říct, že dar je skutečně potěšil,“ popisoval dojmy z mise npor. Peter Duhan.

Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka spolupracuje s FN Plzeň řadu let. Velká finanční podpora přišla v letech 2016-2018. Tehdy díky projektu „Věda, která léčí“ předala Běla Jensen FN Plzeň a ZČU celkem milion korun na výzkum Crohnovy choroby u dětí. Dalším stonožkovým darem pro FN byl speciální stůl pro Neurologickou kliniku k rehabilitaci malých pacientů pomocí Vojtovy metody a každoročně jsou zaměstnanci FN zváni na Stonožkovou mši, kterou celebruje Dominik Duka v Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň

Štítky FN Plzeň, sirotčinec, dárky, Bamako, Mali, africký sirotčinec, Armáda ČR, Fakultní nemocnice Plzeň, pacient, Běla Gran Jensen, Armáda České republiky, Plzeň, Afrika, Dominik Duka, Peter Duhan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejmenší pacienti FN Plzeň namalovali trička pro sirotky v africkém Mali, dárky předali dětem vojáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.