Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Alej 35 vzrostlých jasanů na Klatovsku je nejkrásnější v Plzeňském kraji

Milovníci přírody mohli znovu vybírat svého favorita v oblíbené anketě o nejkrásnější stromořadí. Plzeňský kraj měl hned osm nominovaných, z nichž lidé dali nejvíce hlasů aleji Edvarda Beneše mezi Hlavňovicemi a Přestanicemi. Na absolutní vítězství v celostátní soutěži to ale nestačilo.

Jedenáctý ročník ankety byl nabitý zajímavostmi a celkem 93 nominovanými alejemi. Do první desítky se však žádná z Plzeňského kraje nedostala a nejlepší příčku zaujalo stromořadí z Klatovska, která se umístilo na 15. místě a stalo se zároveň nejúspěšnější alejí v Plzeňském kraji.

„Alej dnes čítá 35 vzrostlých jasanů. Je to jedna z mála takto velkých alejí v okolí. V posledních letech porazili tři stromy. Jeden z těchto stromů měl zhruba 130 let. Již dříve měla SÚSPK záměr tuto alej částečně vyporážet. Jejich názor se však neshodoval s arboristickým posudkem, a tak byla těžba odložena,“ popsala Marta Netrvalová, jenž alej do soutěže přehlásila.

Na druhém místě v Plzeňském kraji se umístila Kdyňská lipová alej na cestě ke zřícenině Starý Herštejn a třetí příčku brala Alej u řeky Úslavy v Plzni. Loňský úspěch naopak neobhájila Alej mládí u Chudenic, které tentokrát skončila na sedmém místě.

Mezi dalšími nominovanými alejemi v Plzeňském byly: Knížecí alej Tachov, Dubová alej u Velkého boleveckého rybníka, Břízová alej ke kostelu sv. Máří Magdalény ve Velharticích a Alej na vrch Vysoká u Tachova.

Nejvíce hlasů záskala Klokotská alej, foto: Kateřina Trsková

Absolutně nejvíce hlasů získala Klokotská alej z Táborska, která byla dříve opakovaně vítězkou v regionu a jednou byla druhá v celostátním hlasování. Akci pořádá sdružení Arnika a letos se do hlasování zapojilo 8 878 lidí.

„Naším cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili a o které budete pečovat i v příštích letech,” zopakovala koordinátorka Klára Ondrigová hlavní myšlenku ankety Alej roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Antoš | Zdroj alejroku.cz

Štítky Alej roku, nominace, anketa, stromy, příroda, Plzeňský kraj, Arnika, Klatovsko, alej, okres Klatovy, Edvard Beneš, Marie Magdalena, Tachov, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alej 35 vzrostlých jasanů na Klatovsku je nejkrásnější v Plzeňském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.