Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Botanická zahrada zve do svých skleníků na kvetoucí zimní pozdravy od protinožců

I když u nás panuje zima, návštěvníci plzeňské zoologické a botanické zahrady se mohou i v těchto mrazivých dnech pokochat krásou rozkvetlých rostlin z Austrálie, Chile či Nového Zélandu ve skleníku Svět sucha. Jsou vystaveny letos poprvé. S mnoha těmito druhy se lze setkat v letní sezóně ve venkovních expozicích. Zimu však tráví ve vytápěných zásobních sklenících kde postupně vykvétají.

„Tento týden záhon září v odstínech žluté. Australské akácie, včetně národní rostliny Acacia pycnantha, jsou předlohou i pro australské národní barvy, žlutou a zelenou. Rod Acacia je na druhy nejbohatším rodem Austrálie. Roste zde téměř 960 druhů mnoha podob listů, stonků i květů. Všechny, až na jednu výjimku, v barvě žluté,“ říká náměstek botanické zahrady Tomáš Peš.  

Další zajímavostí, která je k vidění jsou například oranžové plody slizoplodu Pittosporum multiflorum. Mají kyselou chuť a pojídají je nejen Aboriginci, ale jsou také oblíbenou potravou holubů wonga. Listy okusují v noci housenky ohniváčka Paralucia aurifer. Přes den se schovávají v hnízdech mravenců Anonychomyrma nitidiceps při patě rostliny. V mraveništích se také kuklí.

„Rostliny otužilého kultivaru jerlínu Sophora ´Hilsop´ SUNKING s velkými žlutými květy bývají přiřazovány v zahradnictvích k různým novozélandským druhům. Ve skutečnosti jde o křížence dvou chilských druhů, Sophora cassioides a Sophora macrocarpa, který vyrostl ze semen získaných v roce 1982 firmou Hillier spolu se zásilkou semen pabuků (Nothofagus) z Chile. Příbuzností jerlínů sekce Edwardsia a jejich šířením na jižní polokouli se zabýval již Charles Darwin, který vypozoroval, že jejich semena jsou schopná odolávat slané vodě a klíčí i po dlouhé plavbě oceánem,“ upozorňuje Tomáš Peš na jiné rostliny ve skleníku.

Návštěvníci zoo se mohou těšit na variace odstínů růžové a červené. Poupata australských nitkokvětů a grevilejí se rozvinou každým dnem.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, botanická zahrada, skleník, rozkvetlé rostliny, rostliny, Chile, Austrálie, jerlín, Nový Zéland, Charles Darwin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanická zahrada zve do svých skleníků na kvetoucí zimní pozdravy od protinožců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.