Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Statný bobr spadl u vodní elektrárny do úzké mezery a hrozila mu smrt. Na zvíře upozornil při venčení pes

O život dospělého jedince bobra evropského bojovali pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů u česel náhonu k malé vodní elektrárně v Plzni Bukovci. Bobr spadl mezi stěnu betonové hráze a plochu nastavitelného stavidla. Bez pomoci člověka by zahynul. Naštěstí na zvíře upozornil pes náhodného svědka. Bobři už zvířecí záchranáře z Plzně zaměstnávali v minulosti v několika jiných případech.

Bobr evropský je až jeden metr dlouhý zavalitý hlodavec vážící kolem 30 kilo. Za posledních zhruba 15 let se začal opět vracet na naše území. Dáno to bylo především řadou záchranných programů. Dnes ho můžeme potkat všude v Plzeňském kraji.

„Předpokládáme, že zvíře při noční aktivitě nechtěně spadlo do poměrně úzké mezery, ze které nedokázalo vylézt ven. Jak dlouho tam bor byl, lze těžko odhadnout, ale na jeho přítomnost upozornil náhodného svědka jeho pes. Kdyby je na zvíře pes neupozornil, tak by si ho vůbec nevšimli,“ popsal událost šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Náhodný nálezce uvězněného bobra vyfotil, telefonicky oznámil místo nálezu a přivolal pomoc. „Dostat macatého bobra z tak úzké mezery byl docela problém. Zvíře se v podběráku vždy vlastní váhou „rozteklo“ tak, že nešel podběrák vůbec vytáhnout. Navíc z betonu sem tam koukaly kusy drátu a síť se zvířetem se za ně neustále zachytávala,“ líčil složitou akci Makoň. Nakonec ale vše dobře dopadlo, bobra se podařilo z mezery vyprostit a následně se mohl vrátit do vody. Za záchranu svého života vděčí psovi a jeho majiteli.

Bobr zůstal uvězněný v nádrži na dešťovou vodu, pomohli mu záchranáři

Bobr spadl do bezpečnostního přepadu dešťové vody na čistírně odpadních vod ve Starém Plzenci. Vylézt ven už sám nedokázal. Naštěstí rychle zasáhli odborníci ze Záchranné stanice živočichů a zvíře vypustili zpět do řeky. Během letošního léta...

Zavalitým hlodavcům se velmi zalíbilo i v ulicích západočeské metropole. Loni dvakrát zasahovali strážníci městské policie, když se bobři promenádovali před pivovarem Plzeňský Prazdroj nebo v dolní části Americké třídy. V prvním případě strážníci třicetikilového bobra odchytili v okamžiku, kdy se procházel po travnatém pásu mezi jízdními pruhy. Poté bobra přemístili do nedalekých Štruncových sadů, kde ho vypustili zpátky do řeky. Druhého bobra na Americké třídě strážníci neohroženě odchytili do rukou a zvíře následně vypustili u řeky do volné přírody. Tento kus vážil 35 kg. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky záchrana bobra, bobr evropský, DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů, pes, Plzeň, vodní elektrárna, Bukovec, smrt, Plzeňský Prazdroj, a. s., Plzeňský kraj

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Statný bobr spadl u vodní elektrárny do úzké mezery a hrozila mu smrt. Na zvíře upozornil při venčení pes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.