Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letos se v Plzni otevře opravená Velká synagoga, lidé se snad dočkají i festivalu světla a dalších akcí

Klenot západočeské metropole a druhá největší stavba svého druhu v Evropě se 10. dubna opět otevře návštěvníkům. Řeč je o Velké synagoze, kde finišuje náročná rekonstrukcí za 100 milionů korun. Milovníci architektury se mohou těšit také na zpřístupnění Semlerovy rezidence z pera Adolfa Loose. Do ulic by se měl znovu dostat i oblíbený festival světla BLIK BLIK.

Je zcela jisté, že v tomto roce opět promluví do dění ve městě koronavirové pandemie. Přesto nic nebrání tomu, abychom si v kalendáři označili několik zajímavých datumů. Tím prvním je začátek dubna, kdy se po rozsáhlé rekonstrukci opět otevře Velká synagoga s rabínským domkem, jenž se nikdy neopravoval. Nově v něm návštěvníci najdou muzeum mikve, židovské rituální lázně, přednáškový sál či knihovnu. Přestěhuje se do něj také židovská obec, která dnes má malé kanceláře ve Smetanových sadech.


Velká synagoga se dočkala nové výmalby i osvětlení, foto: Martin Pechuch

Samotná synagoga patří mezi největší na světě. Po rekonstrukci prokouknou zejména stropy, jež budou nově vymalované. Nové je i osvětlení nebo zdvihací jeviště. Opravy se dočkaly lavice a další dřevěné prvky. Ve druhém patře Plzeňané a turisté spatří novou expozici mapující židovské památky v regionu. Před uzavřením kvůli rekonstrukci navštívilo synagogu až 18 tisíc lidí ročně.

Semlerova rezidence

Kdo obdivuje dílo architekta Adolfa Loose, ten se může těšit na novinku v podobě zpřístupněné Semlerovy rezidence na Klatovské 110. Kromě komentovaných prohlídek nabídne tento objekt návštěvníkům zbrusu novou kavárnu, nově zřízené centrum pro výzkum architektury a další prostory pro konání workshopů, přednášek, koncertů a jiných událostí pro veřejnost. Semlerovu rezidenci zpřístupní Západočeská galerie v Plzni během letní sezony.


Semlerova rezidence v Plzni, foto Adolf Loos Plzeň

Byt je unikátní v tom, že je jediným v Plzni, kde lze obdivovat Loosův raumplan. Tedy nápadité uspořádání místností, které jsou rozdílně vysoké, navíc i navzájem výškově posunuté do mnoha úrovní. Zájemci o architekturu mohou obdivovat rozhlehlý salón s obklady dýhovanými finskou břízou, podlahou ze vzácného makasaru a krb vyzděný z hrubě opracovaných kvádrů znělce. 

Program v DEPO 2015

Program má pro letošní rok nabitý také kulturní prostor DEPO 2015, kde se rodiny s dětmi mohou opět těšit na interaktivní hravou výstavu Vzhůru do oblak! Po dvou letech se chystá populární festival světla BLIK BLIK, jehož trasa povede z náměstí Republiky do DEPO2015. Největší z desítky instalací bude obří audiovizuální instalace Metamorfosis v nově zrestaurovaném interiéru katedrály sv. Bartoloměje. Třetí novinkou z depa bude kavárna s bistrem, kterou DEPO2015 otevře v březnu 2022. Pracuje se nejen na novém interiéru, ale také na úplně novém konceptu s otevřenou kuchyní a přípravou jídla přímo před zraky zákazníků.

Plzeňané jsou milovníci piva a také ti se dočkají nové pivotéky v Pivovarském muzeu. V nabídce bude 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé republiky.

Plzeňská zoo po 20 letech přestavuje výběh pro lvy, zvětší se jim prostor

Plzeňská zoologická zahrada po 20 letech od otevření kompletně přebudovává výběh pro lvy berberské. Když ho zoo v roce 2002 otevřela, byl to první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale...

Po 20 letech předělává plzeňská zoo výběh lvů berberských. Většina vodního příkopu zmizí a část, která zůstane se výrazně rozšíří. Lvům se tak asi o třetinu zvětší jejich prostor. Přibydou navíc i vyhlídky pro návštěvníky a nové menší expozice připomínající severoafrickou domovinu lvů berberských, nejohroženějšího poddruhu lva.

Divadlo nejen pod širým nebem

Tradiční open-air festival Divadelní léto pod plzeňským nebem letos slaví patnácté narozeniny. Na přelomu června a července na oslavu uvede premiérové představení v podobě grotesky Ladislava Smočka z roku 1965 Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. Na scéně, která bude tradičně v centru Plzně, festival v několika reprízách zopakuje i hru Romeo a Julie, představení studentů DAMU, večer muzikálu Divadla J. K. Tyla a další doprovodný program.

Oblíbeného letního projektu Noc s operou jsme se sice vloni nedočkali, o uvedení opery Macbeth ale nepřijdeme. Slavné Verdiho dílo v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a v hudebním nastudování Jiřího Štrunce rozezní lochotínský amfiteátr 24. června. Chystá se i dvakrát odložené prestižní bienále loutkářů Skupova Plzeň. Na 34. ročník mezinárodního loutkového festivalu jsou pozvaní všichni hosté, kteří měli přijet na neuskutečněný ročník.

Bude toho ale mnohem víc. Sportovní nadšenci se mohou těšit na dokončenou víceúčelovou halu v Krašovské, kde si od podzimu budou moci zahrát badminton, házenou, volejbal či basket. šaten, kluboven a malé tělocvičny v budově bude i restaurace s terasou. Kdo by raději vyzkoušel poněkud zvětšenou verzi golfu, tak ten může vyrazit na Fotbalgolf v Liticích. Tato netradiční sportovní disciplína je určená všem věkovým kategoriím.

Ke každému autu se pojí mnoho zážitků a příběhů, říká sběratel aut z bývalé NDR

Byly doby, kdy se za Trabantem opravdu nikdo neotočil. Jenže teď je doba jiná a z vysmívaného bakeliťáku je automobilová ikona, která rozdává radost kamkoli přijede. Na nejstarším dochovaném statku z roku 1378 v Plzni Lobzích, nyní našlo útočiště...

Na novinky láká kupříkladu soukromé muzeum Příběhy dvoutaktů v Lobzích, kde mohou milovníci bakelitu obdivovat nejen trabanty, ale i Wartburgy, Barkase i jejich předchůdce jako je IFA nebo P70. Expozice se ale letos rozšířila o opravdový unikát. Vozidlo, které majitel sestavil z náhradních dílů a lze tak říct, že je to ve výsledku poslední vyrobený trabant, jehož sériová výroba ve skutečnosti skončila před 30 lety.

Západočeské muzeum chystá pro letošní rok výstavu nazvanou Trojí život středověké keramiky (28. 4. – 25. 9. 2022), pro kterou byla vytvořena replika středověké hrnčířské pece a funkčního hrnčířského kruhu. Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům v celé kráse jeden z nejpočetnějších archeologických pramenů, jímž jsou právě výrobky z hlíny. Proniknout do tajů filmů a natáčení mohou pak děti v nové expozici Techmanie. A co se dozví? Třeba jak vznikal legendární záběr z Matrixu a jak se tvoří filmová kouzla.

Na co dalšího se letos těšit?

  • 3. – 24. 3. - Smetanovské dny
  • 1. 4. - vyhlášení ankety Žebřík
  • 2. – 5. 6. - Metalfest
  • 8. – 12. 6. - Skupova Plzeň
  • 24. 6. - Noc s operou
  • přelom června a července - Divadelní léto pod plzeňským nebem
  • srpen - Festival Na ulici
  • září  -  Mezinárodní festival Divadlo a filmový festival Finále

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky akce, kultura, Plzeň, 2022, synagoga, rekonstrukce, Adolf Loos, DEPO2015, festival, architektura, residence, muzeum, Evropa, opera, Trabant, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos se v Plzni otevře opravená Velká synagoga, lidé se snad dočkají i festivalu světla a dalších akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.