Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do dramatické pátrací akce po zaběhnutém Diegovi se zapojili i piloti dronu s termovizí

Při krizových událostech, jako jsou požáry nebo velké dopravní nehody, pomáhají stále častěji drony Správy informačních technologií města Plzně. Piloti dronů se teď se svojí špičkovou technikou zapojují i do pátrání po pohřešovaných osobách a výjimkou není ani hledání ztracených psů. Naposledy se plzeňský dron vybavený termovizí zapojil do hledání vlčáka Diega, který při drobné nehodě v lese utekl jeho majitelce i s dvacetimetrovým vodítkem. Bylo velmi pravděpodobné, že se pes v hlubokém lesním porostu někde zasekl s vodítkem, protože jinak by si sám našel cestu domů. Bez pomoci lidí by zřejmě zahynul.

Se svým psem Diegem vyrazila na obvyklou lesní procházku do lokality v okolí Krkavce Lenka Kolářová. „Diego je velmi hodný a poslušný pes, ale také má své instinkty. Z tohoto důvodu chodíme do lesa s 20 metrů dlouhou stopovačkou, která poskytuje pejskovi dostatečný pohyb. Zároveň je to pro mě jakási jistota, že když potkáme srnky, zajíce či pouhé veverky, dokážu Diega udržet. Ten den bylo bohužel namrznuto. Diego vyslal signál "něco tu je, zdrhám " a já jsem byla připravena. Uklouzly mě ale nohy, upadla jsme na zem a upustila i onu stopovačku, která mi dodávala pocit jistoty, že se mi Diego nikdy neztratí. Ale stalo se,“ popsala osudný okamžik Lenka Kolářová.

První půlhodinu hledala zaběhnutého psa sama majitelka, potom se připojil i její manžel. Po šesti hodinách bezvýsledného pátrání v lese se zcela vyčerpaná a zoufalá dvojice vrátila domů bez Diega. Doma Lenka Kolářová prostřednictvím Facebooku zveřejnila prosbu o pomoc při pátrání po Diegovi. Mezi spoustou dobře míněných rad našla i vzkaz od jedné milovnice psů, která jí nabídla zajímavou pomoc a kontakt na plzeňské dronaře. S piloty dronu majitelka ztraceného psa domluvila na ráno pátrací akci, aniž by musela něco složitě vysvětlovat.   

„Za standardních okolností hledáme lidi, ale pomáháme i při dalších příležitostech. Nejen hasičům a policii, ale i když někdo ztratí například psa. Ti lidé také potřebují od někoho pomoc. My jsme i dobrovolní hasiči, tak pomáháme. Paní nás kontaktovala přes manželku kolegy. Poprosila nás, zda bychom nezačali pátrat ještě v noci. Vysvětlil jsem jí, že sice držíme pohotovost, ale že pes bude v noci v pohodě tam, kde je. Už jsme pár psů hledali,“ řekl Matouš Bolek, pilot dronu z městské organizace Drony SIT.

FOTOGALERIE: Dron pátral po ztraceném Diegovi

Středa, 12. ledna 2022, 20:52

FOTOGALERIE: Dron pátral po ztraceném Diegovi
Prohledával se rozsáhlý lesní porost

„Pan Bolek mě uklidnil, že jednu noc v lese Diego zvládne a že věří, že se najde. Hotový psycholog. Stejně jsme se s manželem ještě večer znovu vydali do lesa. Šli jsme pouze po cestě a volali a pískali a doufali, že Diega alespoň zaslechneme štěkat. Obešli jsme asi šestikilometrový okruh, ale našeho milovaného Diega jsme ani nezaslechli,“ pokračovala Lenka Kolářová. Když ráno s manželem a dalším známým pejskařem opět vyráželi do terénu ke Krkavci, věděli, že už budou mít i podporu ze vzduchu.

Pátralo se vzduchu i ze země

Dronaři ráno vyrazili na místo, kde měl být pejsek naposledy spatřen. „Věděli jsme, že se pes ztratil s dvacetimetrovým metrovým vodítkem. Pravděpodobně se někde zamotal. Vycházeli jsme z toho, že bude někde, kde se nemůže hnout. Ze vzduchu jsme na termovizi sledovali několik zvířat. Některá z nich šla ověřit i optikou. Viděli jsme, že se jedná o sedícího zajíce. Jindy jsme kvůli hustému porostu viděli jen to, že tam je teplotní stopa a něco pod ní je. Tato místa jsme si zaznamenávali a GPS souřadnice předávali majitelce psa s jejím manželem, kteří pátrali na zemi. Podezřelé body pak prověřovali,“ popsal využití dronu Matouš Bolek.

„Odhalili jsme tak několik veverek, mnoho zajíců a ještě více srnek. Z opačné strany lokality, kterou jsme postupně propátrávali šel ještě známý majitelky psa. Ten nakonec našel psa o pár minut dříve, než jsme se k tomu místu dostali my s dronem. Ověřoval jsem si, jestli jsme ho nemohli přehlédnout, ale bylo to opravdu mimo tu naší lokaci. Určitě bychom se tam do 15 minut také dostali,“ uvedl k úspěšné akci pilot dronu. Během 40 minut dron ze vzduchu prověřil území o rozloze přibližně 1x1 kilometr.

„Diega nakonec našel náš kamarád. Diego byl skutečně omotaný stopovačkou kolem stromu, ale byl živý a v pořádku. Tyto lesy dobře zná a nebýt uvězněn na stopovačce, jistě by trefil domů. Po misce plné jídla a šesti hodinách spánku už byl zase v pořádku. Uvězněn u stromu by neměl šanci přežít. Jsem dojatá ochotou všech z Drony SIT udělat vše pro to, aby byl nalezen pro ně zcela neznámý pes. Je úžasně, že existuje parta chlapů, která je ochotná přivézt do lesa techniku a trpělivě propátrávat les. Věnovali nám spoustu svého času. A co za to vše chtěli? NIC! Jen s námi sdíleli radost, že se Diego našel a je v pořádku. Všem z celého srdce děkuji za jejich pomoc,“ vzkázala šťastná majitelka nalezeného Diega.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Kolářová, Matouš Bolek / Drony SIT

Štítky Drony SIT, drony, pátrací akce, ztracený pes, pátrání, termovize, dronaři, pes, dron, les, termografie, manželé, zajíc, Plzeň, Facebook, technika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dramatické pátrací akce po zaběhnutém Diegovi se zapojili i piloti dronu s termovizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.