Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Borských polích v Plzni chce město stavět nový bazén za 300 milionů, teď vypsalo architektonickou soutěž

Nový bazén v ceně 250 až 300 milionů korun plánuje vybudovat město Plzeň na svém pozemku v lokalitě na Borských polích. Vznikne jako náhrada za zastaralý plavecký bazén v Kozinově ulici. Sloužit bude celoročně plaveckému klubu SK Radbuza Plzeň, záchranářům i veřejnosti. Město teď vyhlásilo na bazén architektonickou soutěž.

Schválení architektonické soutěže ovšem loni předcházela na zastupitelstvu bouřlivá diskuse o tom, zda je nutné, aby součástí bazénu, na jehož stavbu nemá aktuálně město peníze, byl i wellnes vodní svět, relaxační plavecká hala, posilovna a ubytovna. Nový bazén by měl mít osm plaveckých drah o délce 25 metrů. V odhadu ceny jsou zahrnuty náklady na podzemní parkování a také pořízení kompletní dokumentace v předpokládané hodnotě 22 milionů korun. Město se pokusí na stavbu získat dotaci.

„Naším záměrem je, aby novostavbu tvořila bazénová multifunkční a relaxační plavecká hala s venkovními bazény, sportovišti a rekreační plochou,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Podle Pavla Šindeláře se jedná o významnou veřejnou stavbu v exponovaném místě, proto bylo logické uspořádat otevřenou architektonickou soutěž. „Ta dává možnost srovnání různorodých návrhů po všech stránkách projektu. Účastníci soutěže mohou své návrhy podávat do 21. února 2022 a jejich počet není limitovaný. Předpokládané ceny a odměny jsou v hodnotě tří milionů korun. Těšíme se tak na pestré návrhy, ze kterých pak odborná porota vybere ty nejúspěšnější, kteří splní soutěžní podmínky, zadání,“ dodal technický náměstek.

Samotný pozemek se nachází v těsné blízkosti objektu výzkumného centra NTIS Západočeské univerzity v Plzni u zastávky tramvaje. „Poslední slovo bude mít opět zastupitelstvo, které bude rozhodovat o výsledcích architektonické soutěže. Poté se uskuteční veřejná prezentace všech návrhů a zahájí jednací řízení bez uveřejnění s vítězem soutěže o smluvních podmínkách,“ informovala Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Opozice o stavbě bazénu pochybovala

„Nevím, z čeho se vycházelo, že tam musí být ubytovna a welness svět. Máme nově zrekonstruovanou ubytovnu v Prokopávce. Není problém ubytovat sportovce tam. Když tam bude potřebná technologie, proč tam nevznikne volnočasové koupaliště, kam by mohla chodit veřejnost,“ tázal se už dříve na jednání zastupitelstva šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.  

Zástupci SK Radbuza chtěli mít bazén o délce 25 metrů s minimálním počtem šesti drah a patřičnou hloubkou pro výcvik potápěčů a záchranářů. Potom se hledalo vhodné místo. Vytipoval se pozemek na Borských polích u konečné tramvaje, následně se začalo pracovat na studii, co by se tam do toho území mohlo umístit. A také jaké budou provozní náklady. „Dostali jsme se k myšlence, že pokud by tam byla ubytovna a venkovní bazény i relaxační bazény, tak by to díky tomu mohlo být výdělečné,“ vysvětlil David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Opoziční zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL) se zase zajímal o to, zda je na vybraném místě na Borských polích dostatečná kapacita vody na to, aby tam mohl být bazén. „Je tam dostatečná infrastruktura z hlediska parkovacích míst? Bude součástí soutěže architektonické parkovací dům k tomuto bazénu? Jaké je to zadání? Jaká infrastruktura bude součástí toho zadání,“ ptal se Náhlík. „Věřím tomu, že v rámci té studie ty základní parametry jsou zjištěny a splněny,“ odpověděl technický náměstek Šindelář.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky bazén, stavba nového bazénu, Borská pole, plavecký bazén, zastupitelstvo, architektonická soutěž, Plzeň, pozemek, Pavel Šindelář, ODS, Petr Náhlík, Pavel Bosák, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Na Borských polích v Plzni chce město stavět nový bazén za 300 milionů, teď vypsalo architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.