Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tradičního pochodu proti jadernému úložišti se mohou zúčastnit i lidé bez očkování proti nemoci COVID

Už po devatenácté budou v sobotu nejen obyvatelé pošumavských vesnic protestovat proti zvažované stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu poblíž lokality Březový potok na Klatovsku. Devítikilometrový pochod povede po pomyslném obvodu stavby, kde by mohly být od roku 2065 trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Podle původních opatření se pochodu směli zúčastnit jen lidé s platným očkováním nebo po prodělané nemoci COVID. Později byla opatření na základě aktuálních vládních nařízení zmírněna vzhledem k tomu, že se jedná o venkovní sportovní pěší akci.

Podle nových opatření si mohou trasu pochodu projít i lidé bez očkování proti nemoci COVID. Nemohou se však zúčastnit dalšího programu ve vnitřních prostorách v Chanovicích a Holkovicích. Každoročně chodí na pochod několik stovek lidí. Pochod začíná v sobotu v 8:30 hodin, start je od chanovického zámku. „Žádáme všechny, aby akce proběhla jak má - tedy v pořádku, poklidu a soudržně. Jediná zpráva, kterou touto akcí vyšleme je, že jsme jednotní a nechceme u nás úložiště! Nezapomínejte, proč protestní pochod pořádáme. Nechceme mít pod našimi vesnicemi gigantické úložiště vysoce radioaktivních odpadů,“ vyzývá starosta Chanovic Petr Klásek, který patří mezi mluvčí republikové Platformy proti úložišti. Pošumavský Březový potok patří mezi čtyři zvažované lokality v Česku.

„Platforma už požádala o setkání nového ministra průmyslu (Jozefa Síkelu - za STAN). Chceme mu říci své názory a vůbec ho informovat, protože celá řada politiků a poslanců, kteří o tom rozhodují, nejsou o této tematice tolik informováni," uvedl Klásek. Za poslední rok se počet lokalit v ČR zúžil z devíti na čtyři, Březový potok mezi nimi zůstal. „V našem případě se zvětšilo území, které se bude zkoumat,“ řekl. Od loňska tedy oblast zahrnuje ještě Břežany, Kovčín, Malý Bor a město Horažďovice. „Obcím to pouze telefonicky oznámil ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů,“ řekl Klásek.

Lokalita nově zahrnuje deset obcí, 32 sídel a 10 tisíc trvale bydlících obyvatel. Podle Kláska je to kvůli tomu, že se připravuje rozšíření Temelína a Dukovan, a proto se diskutuje větší plocha úložiště až 500 hektarů. Náklady mají přesáhnout 110 miliard Kč. „O této částce hovoří ministerstvo průmyslu (MPO) už sedm let. A ještě v ní není zahrnuté aktuální výrazné zdražení stavebních materiálů a prací,“ uvedl.

Obcím ohroženým budováním úložiště jaderného odpadu chybí zákon, který měl zajistit respektování jejich zájmů

Před rokem vláda schválila výběr čtyř doporučených lokalit pro umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu - Březový potok na Klatovsku, Horka mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím, Hrádek u Jihlavy a Janoch u Temelína. Zástupci uvedených obcí...

Starostové nemají žádné informace od MPO o tom, že by v lokalitě pokračovaly průzkumné práce. „Ale beru to s rezervou, protože v minulosti běžela celá řada průzkumů, aniž nám to bylo sděleno,“ uvedl Klásek. Podle jeho sov je stále téma úložiště v Pošumaví velmi silně diskutované a odpor občanů nepolevuje. „V sobotu promítneme nový patnáctiminutový dokument Zde je domov náš, který chceme dostat k co největšímu počtu diváků. Točil nám ho senátor a filmař Václav Chaloupek (OPAT). Ukáže, jak se na území díváme my tady z místa i čelní představitelé našeho kraje," řekl. Rada i zastupitelé Plzeňského kraje svými loňskými usneseními podpořili postoj obcí na Horažďovicku. „Stojí za našimi požadavky,“ zdůraznil.

Dlouho trvající nejasnosti kolem plánované stavby úložiště brzdí podle místních starostů 19 let zájem o bydlení i rekreaci, tedy rozvoj vesnic na Horažďovicku. „Lidé, kteří by tu chtěli koupit chalupu nebo stavět dům, pořád tohle riziko hodně zvažují,“ uvedl šéf výboru pro regionální rozvoj krajského zastupitelstva Jan Vavřička (Za rozvoj obce a regionu), který je starostou Pačejova, další dotčené obce z lokality Březový potok. Podle něj jsou obyvatelé všech dotčených obcí proti úložišti, což potvrdila místní referenda.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Platforma proti hlubinnému úložišti

Štítky jaderné úložiště, radioaktivní odpad, pochod, Březový potok, Klatovsko, Platforma proti hlubinnému úložišti, protestní akce, očkování, COVID-19, nemoc, okres Klatovy, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Starostové a nezávislí, Chanovice, Česk

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Tradičního pochodu proti jadernému úložišti se mohou zúčastnit i lidé bez očkování proti nemoci COVID  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.