Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V katedrále svatého Bartoloměje oficiálně začala Tříkrálová sbírka

Plzeňští koledníci mají za sebou slavností zahájení letošního ročníku Tříkrálové sbírky. V katedrále svatého Bartoloměje přivítal malé krále a královny biskup Tomáš Holub a požehnal také křídy, kterými budou psát znamení na dveře. Loňský výtěžek ze sbírky byl kvůli koronaviru poloviční a koleda se přesunula do online prostředí. Letos mohou lidé přispět koledujícím a také do statických kasiček či virtuálně.

Tříkrálová sbírka ve skutečnost začíná pro organizátory už v říjnu, kdy koordinátoři musí sepsat, na jakou pomoc bude určený výtěžek putovat. Nejčastěji se jedná o podporu charitních služeb, kterými jsou například domovy pro seniory, pečovatelská služba, azylové domy pro matky s dětmi v tísní nebo na sociálně terapeutické dílny pro lidi s handicapem.

„Společenství koledy je velmi důležité. Naším cílem samozřejmě je vybrat finanční prostředky na podporu sbírky. Ale nejcennější je, že si jdeme popřát, že jsme si blízko a naše setkání je vzájemně obohacující,“ říká ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

V rámci zahájení v katedrále zhlédli koledníci také Staroplzenecký živý betlém, foto: Václav Beneš

Sám chodí už přes dvacet let také koledovat. Podle jeho slov se jedná o velmi osobní setkání a vzácné okamžiky. „Malé krále připravuje ke koledování místní koordinátor Tříkrálové sbírky, velmi ale záleží také na tom, jak jsou děti motivovány od svých rodičů. Je báječné, když jsou mezi malými králi děti s hudebním nástrojem. V každé skupince také vždycky musí někdo začít pořádně zpívat, aby strhl ke zpěvu i ostatní koledníky. Pak je to opravdu krásný zážitek,“ popisuje Lodr.

Tříkrálová sbírka potrvá až do 16. ledna a dárci mají řadu možností, jak se zapojit. Oproti loňskému roku mohou vhodit drobný obnos do charitní pokladničky koledujících králů. Vedoucí kolednické skupinky má vždy průkazku s oprávněním a může svou identitu prokázat občanským průkazem. V lékárnách, obchodem či na úřadě budou moci lidé potkat také statické pokladničky. Jejich seznam najdete ZDE.

„Nové formy koledování budou zachovány i pro rok 2022, neboť jsou pro část veřejnosti přístupnější a zároveň mohou fungovat i při zhoršení epidemiologické situace. K možnosti podpory formou bankovního převodu jsme přidali i možnost přispět přes QR kód,“ ujišťuje koordinátorka z Diecézní charity Plzeň Helena Pachnerová. Více informací najdete na webových stránkách trikralovasbirka.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Václav Beneš

Štítky Tříkrálová sbírka, charita, diecéze, online, zahájení, Plzeň, Tomáš Holub, katedrála, Jiří Lodr, Diecézní charita Plzeň, vánoční koledy

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V katedrále svatého Bartoloměje oficiálně začala Tříkrálová sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.