Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mezi 5734 dětmi narozenými loni v Plzeňském kraji jsou i Abigail, Médea, Elfrída, Vanilla, Elliot, Fayel a Bonifác

Celkem 5734 dětí loni přišlo na svět v pěti porodnicích v Plzeňském kraji. To je o 26 méně než v roce 2020. Nejvíce dětí, více než polovina všech loňských novorozenců, se narodilo ve Fakultní nemocnici (FN) Plzeň. V rodinných porodnicích Domažlické, Klatovské a Stodské nemocnice porodily loni maminky celkem 1532 dětí. Zatímco ve fakultní nemocnici v i soukromé Mulačově nemocnici v Plzni zaznamenali meziroční nárůst počtu novorozenců, ve třech porodnicích krajem zřizovaných nemocnic počet novorozenců meziročně klesl.

Fakultní nemocnice má tradičně nejvíce porodů v kraji. Tamní lékaři pečují i o ženy s rizikovým těhotenstvím ze širokého okolí. Loni v porodnici přišlo na svět 3338 dětí, předloni 3284. Loni převládali chlapci, narodilo se jich 1720, děvčátek bylo 1618, řekla mluvčí Gabriela Levorová. V plzeňské FN se narodilo i jedno z prvních miminek roku 2022 v ČR - minutu po půlnoci se rodině z Aše narodila Emily s mírami 3080 gramů a 48 centimetrů. Rušno bylo v porodnici i poslední den roku 2021 - narodilo se tam 15 dětí. Také v roce 2021 se ve FN Plzeň narodilo první miminko roku v ČR - minutu po půlnoci přišla na svět Viktorie.

V Mulačově nemocnici ze skupiny Privamed se loni narodilo 864 dětí, z toho bylo 453 chlapců a 411 dívek. V roce 2020 v porodnici přišlo na svět 838 dětí. „Nejčastějším chlapeckým jménem byl loni Jakub, Matyáš, Jan, rodiče vybrali pro své syny i méně tradiční jména, jako například Alfréd, Bonifác, Darien, Damir, Harry, Elliot, Fayel, Jonatan, Mateo, Rodin, Timon, Wesley, Vavřinec či Zachariáš,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Milerová.

Z dívčích jmen byla loni v porodnici u Mulačů nejčastější Tereza, Eliška, Anna, narodila se tu ale také například Aylin, Abigail, Alisa, Daria, Elfrída, Jenovéfa, Kayra, Kauri, Lola, Maya, Médea, Mirabela či Vanilla. V porodnici se loni pětkrát narodila dvojčata, v předchozích letech se dvojčata narodila třikrát. Nejmenší narozené miminko vážilo 1780 gramů, největší 4930 gramů.

Emily přišla na svět minutu po půlnoci a je prvním plzeňským miminkem letošního roku

Prvním novorozencem v Plzeňském kraji je zřejmě Emily, která se narodila minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Holčička váží 3080 gramů a měří 48 centimetrů. O republikové prvenství se bude dělit s dalšími třemi dětmi, jenž přišly na...

„1. ledna 2021 Patrik Julius v Klatovech a 31. 12. 2021 Kristian v Domažlicích. Kluci s těmito krásnými jmény byli první a poslední novorozenec, kteří se narodili v uplynulém roce v nemocnicích vlastněných Plzeňským krajem. Společně s nimi přišlo v roce 2021 na svět celkem 1532 dětí. Z nich bylo 759 holčiček a 773 kluků. V sedmi případech se jednalo o dvojčata. Nejdrobnější a nejtěžší miminko od sebe dělilo 3,8 kilogramu. Nejčastějšími jmény byly u chlapců Jakub a u děvčat Eliška. V roce 2020 se v krajských nemocnicích narodilo 1638 dětí,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Nejdrobnější a nejtěžší miminko od sebe dělilo 3,8 kilogramu - nejnižší porodní hmotnost byla 1170 gramů a největší 4980 gramů. Nejčastější chlapecká jména byla loni Jakub, Jan, Matyáš, Vojtěch, Lukáš a Matěj, pro své dcery rodiče vybrali nejčastěji jména Eliška, Anna, Sofie, Tereza či Nela. V porodnicích se narodily i děti s méně obvyklými jmény, například Alisa, Madlen, Rocky, Yonela, Kyra, Michajlo, Bibiana či Santal.

V Klatovské nemocnici se loni narodilo 801 dětí a ve Stodské nemocnici 446. To jsou podobná čísla jako v loňském roce. V Domažlické nemocnici se loni narodilo 285 dětí. „Tam je to o několik desítek porodů méně něž v roce 2020. Zejména v jarním období to způsobila pandemie onemocnění covid,“ říká mluvčí krajem vlastněných nemocnic Jiří Kokoška. „Domažlická nemocnice se totiž během jarní vlny specializovala na péči covidových pacientů, a i když porodnice dál fungovala v běžném režimu a její prostory i personál byli zcela odděleni od zbytku nemocnice, část rodiček z regionu měla přesto obavy a rozhodly se rodit jinde. Na podzim se počty porodů v Domažlicích opět zvýšily,“ dodal mluvčí.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky novorozenec, dítě, první miminko, Plzeňský kraj, Plzeň, 2022, porodnice, porodnost, FN Plzeň, Nemocnice Plzeňského kraje, nemocnice, MÉDEA, Stodská nemocnice, a.s., porod, dvojčata, Domažlická nemocnice, a.s., Česko, Domažlice

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Mezi 5734 dětmi narozenými loni v Plzeňském kraji jsou i Abigail, Médea, Elfrída, Vanilla, Elliot, Fayel a Bonifác  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.