Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Klenot plzeňské zoo oslavil své druhé narozeniny v ústraní, šimpanzí slečnu Cailu teď návštěvníci nemohou vidět

Své druhé narozeniny oslavila šimpazice Caila, která je ozdobou plzeňské zoo. Podle jejích ošetřovatelů z ní prý roste zdravý a sebevědomý příslušník svého druhu, který postupně získává patřičné dovednosti a návyky ve skupině dospělých zvířat.

Po změnách v roce 2021, kdy v zoo uhynul samec Bask a přijel samec Siri, není Caila v posledním období na očích veřejnosti. „Systém vnitřních ubikací v Plzni zahrnuje několik místností – heren a ložnic, kde od loňského podzimu chovatelé postupně nového samce a čtyři dospělé plzeňské samice spolu s Cailou spojují v úplnou tlupu, což není úplně jednoduché. Máme čtyři dospělé samice a každá má jinou povahu. Prosíme proto návštěvníky, aby nám drželi palce a zároveň pochopili, že v této chvíli neuvidí šest šimpanzů pohromadě, ale vždycky jenom část,“ vysvětlil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo po 20 letech přestavuje výběh pro lvy, zvětší se jim prostor

Plzeňská zoologická zahrada po 20 letech od otevření kompletně přebudovává výběh pro lvy berberské. Když ho zoo v roce 2002 otevřela, byl to první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale...

Nyní již úspěšně funguje seskupení Siri, Brigitta, Zedonja a Caila. V klasické expozici v Tropickém pavilonu je k vidění samice Zizwa a Maria. „Samice Zedonja mladou Cailu dozoruje zejména při krmení. Caila po částech přechází na jídelníček dospělých,“ uvedl mluvčí Vobruba.

Jediným předchozím úspěšným odchovem šimpanzů v Plzni byla dosud Baskova dcera Bamia z roku 2003, která je nyní ve Francii dvojnásobou matkou. Šimpanze chová plzeňská zoo od roku 1964, největší tlupa v roce 2004 čítala osm jedinců naráz.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo, šimpanz, Caila, narozeniny, plzeňská zoo, tlupa šimpanzů, Siri, Martin Vobruba, Plzeň

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Klenot plzeňské zoo oslavil své druhé narozeniny v ústraní, šimpanzí slečnu Cailu teď návštěvníci nemohou vidět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.