Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Češi si v posledních letech oblíbili dřevostavby, důvodem je jejich rozumná cena a rychlost výstavby

Zájem o dřevostavby v České republice roste a výjimkou není ani Plzeňský kraj. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že se v roce 2020 postavila v našem regionu necelá pětina domů ze dřeva. Důvodem je dle odborníků tlak na udržitelnost a ochrana životního prostředí, snaha využívat domácí materiály a garance kvality v době, kdy nejsou zahraniční pracovníci. Lidé podle průzkumu oceňují také nižší náklady a rychlost stavby.

Plzeňský kraj se pohybuje ve středu zájmu o dřevostavby. V roce 2020 jich tam stavební firmy postavily 16,1 procenta, což je zhruba stejně jako ve Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji či na Vysočině. V loňském roce zde bylo postaveno přes 200 domů s dřevěnou nosnou konstrukcí.

Podle údajů ČSÚ bylo v roce 2020 postaveno více než 18 tisíc rodinných domů. Ze statistik jasně vyplývá, že Češi začínají o domy ze dřeva jevit stále větší zájem. Zatímco v roce 2015 jich bylo v ČR necelých 1800, v loňském roce už to byly téměř tři tisíce, a tvořily tak 16 procent celkové výstavby.

Důvodem rostoucího zájmu o dřevostavby je hlavně jejich rozumná cena a rychlost výstavby. To jsou atributy, kterých si lidé na domech ze dřeva nejvíc váží. Lidé se naopak bojí nízké životnosti. To však považují experti za jeden z největších mýtů stavebnictví. Kvalitně postavená dřevostavba je na tom se životností úplně stejně jako cihlový dům.

Proč se i v Plzeňském kraji dřevostavbám daří

Covidové období mění myšlení Čechů. V České republice chybí pracovní síla a odborníci na stavbu zděných domů, Češi tak dávají přednost jistotě a kvalitě českých firem a českému dřevu. Jak říká ředitel pro vědu a výzkum Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Antonín Lupíšek, v případě montovaných dřevostaveb si tak lidé lépe uhlídají cenu.Prefabrikované stavby na klíč dávají záruku dodávky v daném čase a kvalitě i při pandemickému porušení dodavatelských řetězců a nedostatku kvalifikované pracovní síly ve stavebnictví. Rychlost výstavby je důležitým faktorem v případě hrozící inflace, kdy mají lidé obavu, aby se jim neznehodnotily peníze, které mají na stavbu domu připravené,“ upřesňuje.

„Pro dřevostavbu se lidé mohou rozhodnout z důvodu rychlé výstavby – dřevostavbu na klíč máte postavenou za několik dní, takže kdo chce bydlet rychle, je pro něj dřevostavba ideální volba. Pozitivní je bezpochyby i poměr cena-výkon. Plzeňský kraj je vzhledem ke svým zdrojům dřeva adeptem na to, aby tu dřevostaveb ještě přibývalo. Problém ovšem je, že v České republice chybí podniky, které by zpracovávaly dřevo z českých lesů, a to se pak prodává do zahraničí,“ vysvětluje Zdeněk Fránek, vedoucí ateliéru Environmentální design pro architekturu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Ohodnoť článek

Foto RD Rýmařov

Štítky dřevostavby, stavba domů, rodinný dům, dřevostavba, Plzeňský kraj, stavba, dřevo, Česko, Český statistický úřad, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Češi si v posledních letech oblíbili dřevostavby, důvodem je jejich rozumná cena a rychlost výstavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.