Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Města Plzeňského kraje od Nového roku zdraží energie a služby o několik procent

Plzeň příští rok zdraží o necelých deset procent teplo a o téměř čtyři procenta pitnou i odpadní vodu. Nezvedne jízdné v MHD a zlevní odpady. V Rokycanech se zdraží pouze teplo, které ale město nemá ve své režii. V Klatovech, Domažlicích a Tachově vzroste cena vody i tepla o několik procent, kromě Domažlic, kde teplo mírně zlevní, ale zvýší se poplatek za odpad.

Plzeň zdraží od ledna vodné a stočné téměř o čtyři procenta. Cena včetně desetiprocentní DPH se zvýší na 102,5 Kč/m3. Metr krychlový pitné vody bude stát 63,30 Kč/m3 a stočné přijde na 39,20 Kč. Průměrná čtyřčlenná rodina tak za rok zaplatí při standardní spotřebě asi o 500 Kč víc než dosud. Teplo zdraží od ledna v průměru o 9,7 procenta na 597,96 Kč/GJ. "Plzeňská teplárenská má nejmenší cenu v ČR a i po navýšení zůstane stále v Plzni nejnižší v ČR," uvedl generální ředitel podniku Václav Pašek. Při průměrné velikosti bytu 65 m2 a průměrné spotřebě 25 GJ/rok při vytápění i ohřevu teplé vody zaplatí domácnost o 110 korun za měsíc víc.

Nájemné v městských bytech v Plzni se v lednu nezvýší. "Rada města bude rozhodovat o změnách od 1. března. Je možnost zvýšení cen až o šest procent, teď se uvažuje o nárůstu o tři procenta. U pronájmu nebytových prostor se neuvažuje o zvýšení cen," řekla mluvčí radnice Adriana Jarošová. Za standardní městský byt dosud platí Plzeňané měsíčně 86,86 Kč/m2.

Poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu se Plzni většinou sníží. Od ledna začne platit nová vyhláška o poplatku za odpad. Podle pravidel stanovených státem mají všichni platit za litr uloženého odpadu stejně. U nádob o objemu 120 a 240 litrů při všech frekvencích svozu, a také u nádob o objemu 660 litrů kromě nejvyšší frekvence 156krát za rok, se cena sníží. Čtyřčlenná rodina, která má u domku obvyklou 120litrovou popelnici zaplatí při svozu jednou týdně za rok 1932 korun, o 732 Kč méně. "Zdražení bude pouze u největších 1100litrových nádob. Přestože zákon umožňuje sazbu až jednu korunu za litr odpadu, Plzeň ji nastavila na třetinu, tedy na 0,31 koruny," řekla mluvčí.

Nezmění se cena jízdenek MHD - nepřestupní papírová bude stále za 20 Kč, přestupní půlhodinová za 18 Kč. Celoroční plnocenné předplatné se zvedlo o 3,2 procenta na 4252 Kč. U daně z nemovitých nastaly nepatrné změny v oblasti koeficientů, uvedla mluvčí.

Občané Plzně si připlatí, cena za vodné a stočné od ledna podraží o 3,68 procenta

Nové a vyšší ceny vodného a stočného platné od ledna 2022 schválili radní města Plzně. Vodné bude činit 57,52 korun za metr krychlový bez DPH, stočné 35,63 korun za metr krychlový bez DPH. Celkem tedy 93,15 korun za metr krychlový bez DPH. Oproti...

V Klatovech, druhém největším městě kraje, zdraží od ledna vodné a stočné o 4,1 procenta na 68,60 Kč/m3 včetně DPH. Předběžná cena tepla s daní bude od ledna 696,50 Kč/GJ, což je proti loňskému počátku roku o 3,4 procenta víc. "Ještě nemáme kalkulaci konečné ceny na rok 2021, bude zřejmě do konce ledna," řekl ředitel Klatovské teplárny Petr Beránek. Nájemné v městských bytech stagnuje na 75,25 Kč/m2 a u bytů pro sociální účely 49,93 Kč/m2, zvýšení o inflaci by mohli radní schválit až od 1. července. Nemění se ani ceny jízdného MHD (8 Kč), ani ceny za svoz odpadu. Za 110litrovou popelnici se bude stále platit 450 Kč na hlavu ročně.

Rokycany podle místostarosty Jana Šaška (ODS) nezdraží žádné služby ani energie kromě tepla, které teď stojí 562 Kč/GJ s DPH. Dodavatel Energie AG Teplo Bohemia zvažuje 15procentní zdražení. Vodné a stočné zůstane na 94 Kč/m3, poplatek za odpady na 600 Kč/osobu/rok a jízdné pro dospělého v MHD na 12 Kč. Nájmy se zvyšují o inflaci od 1. července.

V Tachově vzroste o necelých sedm procent cena vodného a stočného na 79,46 Kč/m3, teplo zdraží o 1,8 procenta na 575 Kč/GJ s DPH. Roční poplatek za popelnici zůstává na 750 korunách. Podle místostarosty Josefa Horáčka (KSČM) stagnují nájmy podle stáří a rozsahu modernizace nebo rekonstrukce bytu na 42 až 100 Kč/m2 a nemění se ani plné jízdné v autobusech MHD (7 Kč). Místní koeficient daně z nemovitosti, který byl 2 a 1, se zvyšuje na 3 a 1,5.

"Naposledy se v Tachově měnila v roce 2008. Počítáme, že navýšení daně přinese do rozpočtu města asi šest milionů korun navíc, ročně tedy budeme inkasovat celkem 20 milionů. Daň z nemovitosti je v ČR jedna z nejnižších v EU," řekl Josef Horáček. Město podle něj potřebuje zvýšit příjmy, protože si bere úvěr 150 milionů korun na rekonstrukce jízdárny a sálu s kinem Mže.

Domažlice zvyšují vodné a stočné o 5,5 procenta na 91,84 Kč/m3, Kalkulovaná cena tepla klesne o necelá tři procenta na 559,70 Kč/GJ s DPH. Za odpad budou platit dospělí o 18 procent víc než dosud, tedy 650 Kč, jízdné v MHD zůstane na osmi Kč. Nájmy v městských bytech podle vedoucí finančního odboru Aleny Kučerové kopírují jako letos aktuální tržní nájemné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky vodné a stočné, zdražení, ceny vodného a stočného, cena za teplo, teplárna, jízdné, MHD, teplo, energie, odpad, Plzeň, Plzeňský kraj, městská hromadná doprava, Domažlice, Tachov, Klatovy, Rokycany, Česko

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Města Plzeňského kraje od Nového roku zdraží energie a služby o několik procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.