Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za zrušené trhy prodejci a organizátoři zatím nedostali slíbené kompenzace, dál jednají s novou vládou

Za naprostou katastrofu označili organizátoři a prodejci letošní Adventní trhy v Plzni, které se v důsledku vládního zákazu z 25. listopady konaly jen tři dny. Z plzeňského náměstí Republiky už organizátoři trhů odvezli dřevěné stánky. Trhovci i organizátoři trhů se dohodli s vládou na finančních kompenzacích.

Podle Asociace pořadatelů adventních trhů (APAT) může jít z eráru pro zhruba 3000 živnostníků o několik set milionů korun. Asociace nakonec nepodala zvažovanou žalobu na stát kvůli znemožnění podnikání, i když jejím členům zajišťují vánoční trhy příjmy na větší část roku. Doufají ale, že je stát nenechá na holičkách.

„Drobní výrobci, kteří své sezónní výrobky vytvářeli měsíce i prodejci, kteří nakoupili vánoční zboží, zůstali bez možnosti prodeje, bez příjmů, s nepokrytými ztrátami. Mnohdy jsou to celé rodiny, které si na vánočních trzích vydělávají na živobytí na několik následujících měsíců," upřesňuje situaci Jaroslav Strohschneider, pořadatel tradičních velkých vánočních trhů v Plzni. Nejhůře jsou podle jeho slov na tom ti, kteří neobešli nařízení vlády například tím, že si změnili název.

„To o našem právním státě nevypovídá nic dobrého. Spravedlivým řešením je tedy nahradit i část ušlého zisku, ze kterého firmy i živnostníci žijí i po adventních trzích, na které se celé měsíce připravují nebo alespoň 100 procent nákladů spojených s přípravou adventních trhů a pokrytím následků jejich zrušení. Do této situace jsme se nedostali vlastní vinou a zároveň všichni vidí, jak nespravedlivé toto nařízení je pouze k jedné skupině živnostníků a firem," shodují se všichni organizátoři.

Kompenzace v podobě úhrady alespoň části ztrát se ale zatím ukázaly jako prázdné sliby končící vlády. Dosud totiž nemají žádné vyrovnání a nikdo jim nedal písemnou záruku, že nějaké dostanou.

„Kdybychom to věděli týden nebo dva předtím, tak jsme stánky ani neinstalovali," řekl Strohschneider. Jeho firmu stojí roční provoz, nájem, amortizace, údržba a inovace stánků i další výzdoby zhruba tři milionu korun ročně. „Jsme tedy ve ztrátě zhruba kolem tří milionů, protože všechny ostatní trhy, co se pořádají na jaře a v létě, jsou nulové a všichni vyděláváme jen na těch vánočních, které jsou 31 dní a je tu plný počet stánků,“ uvedl. Podle Strohschneidera to bylo letos pro prodejce likvidační a není jasné, co bude dál. „Po dvou letech dali poslední peníze do těchto Vánoc a do třetice do toho řada z nich už nepůjde, pokud se o ně stát nějak nepostará a neodškodní je," uvedl.

Uzavřené stánky na zrušených Adventních trzích v Plzni zůstanou na náměstí do příštího týdne jako kulisa

I když už jsou uzavřené plzeňské Adventní trhy vzhledem k vládním opatřením minulostí, jejich provozovatelé zatím ještě nechávají prodejní stánky na ploše náměstí Republiky. S demontáží trhů a výzdoby chtějí jejich organizátoři počkat až do...

Podle Strohschneidera slíbil hned druhý den po zákazu adventních trhů exministr Karel Havlíček (za ANO) APAT kompenzace. „V médiích uvedl, že nás bude odškodňovat, a to nepokryté náklady až ve výši 90 procent. Ale to už věděl, že to navazuje na schválení státního rozpočtu, ale nová vláda deklarovala, že ho neschválí. A v rozpočtovém provizoriu nelze čerpat žádné bonusy ani kompenzace, a po 14 dnech jsme vystřízlivěli,“ uvedl.

Asociace se pak sešla s novým ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). „Po seznámení se s naléhavostí aktuální situace přislíbil, že se jako ministr financí zasadí o co nejrychlejší pomoc s pokrytím zákazem způsobených ztrát. Po tomto jednání věříme v posun dopředu,“ doplnila Lenka Střítecká za pořadatele adventních trhů na hektarovém náměstí v Českých Budějovicích.

Pro asociaci je podle Strohschneidera prioritou, aby stát prioritně odškodnil prodejce. Prodejci podle něj fakturami jasně prokáží, že nakoupili například víno na svařené víno a měli nějakou režii. "Tedy aby dostali aspoň 80 až 90 procent toho, co do toho dali," řekl.

Další trhy v Plzni by měly být velikonoční v první polovině dubna. „Ale jsou s velkým otazníkem, musí se také připravovat několik měsíců včetně kulturního programu, reklam a tak. A už teď pětina stánkařů s účastí váhala a museli jsme jim kvůli nalákání nabídnout výhodnější podmínky," uvedl Strohschneider. Počet adventních stánků už byl proti loňsku o desetinu nižší. Loni stánkaři kvůli omezení prodeje kompenzace nepožadovali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky vánoční trhy, občerstvení, zákaz prodeje, vládní nařízení, pokuty, kontrola, zrušené trhy, náhrada škody, kompenzace, vláda, Plzeň, Zbyněk Stanjura, Karel Havlíček, ODS, ANO 2011, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zrušené trhy prodejci a organizátoři zatím nedostali slíbené kompenzace, dál jednají s novou vládou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.