Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o hromadění odpadu u kontejnerů na řadě míst v širším centru města?

Na několika problematických místech v širším centru Plzně chystá začátkem příštího roku městská společnost Čistá Plzeň zrušit nádoby na tříděný odpad. Jde o místa, kde se opakovaně a dlouhodobě objevují hromady nejrůznějšího odpadu a vznikají tak přímo v ulicích černé skládky. Nelze vyloučit, že se podobná praxe později rozšíří i do dalších oblastí Plzně. Co si tomto postupu myslí zastupitelé Plzně? Neodradí to běžné občany, aby dál třídili odpad? To se dočtete v naší Politické koridě.

Otázka: Pomůže odstranění několika nádob na tříděný odpad v širším centru města tomu, aby se na těchto místech dále nehromadil různý odpad a nevznikaly tam černé skládky? 

Pavel Kotas (ČSSD)

Pomůže, ale je potřeba kapacitu tříděného odpadu udržet. Nejde pouze odstranit kontejner z problémového místa a ničím ho nenahradit. Je potřeba komunikací a místím šetřením zjistit kam je nejlepší kontejnery přesunout. Mnohdy stačí jen přesun přes silnici, nebo posunutí sběrného místa o pár metrů. Nemůžeme po lidech chtít, aby třídili a pak neměli kam odpad vynést. Zároveň pomůže zaměřit se na podnikatele v okolí, kteří mnohdy využívají "veřejné" nádoby. V tomto období kapacita nestačí ani domácnostem. Každoročně jsou vánoční svátky velká zkouška celého systému svozů odpadu.

  

Stanislav Šec (KDU-ČSL) Pokud se odstraní nádoby na separovaný odpad, tak to především zhorší možnost třídit v dané lokalitě. Lidé, kteří takovéto černé skládky zakládají se tímto krokem nepromění a svůj nepořádek budou nadále dělat. Když ne na stejném místě, tak o pár desítek metrů jinde. Kvůli několika nevychovancům pak budou potrestáni všichni ti, co tam odpad chtějí separovat. Budou mít přeplněné popelnice na odpad směsný. Problematická místa musí být dostatečně hlídána a viníci pokutováni. Vím, že to není vůbec jednoduché a že městský policista nemůže stát na každém rohu a stejně tak nemohou být všude kamery. Prostor pro zlepšení ale je. Tam, kde nepořádek začne vznikat, tam se během dalších dní se rychle nabaluje další. Je potřeba, aby byl co nejdříve uklizen. Musí o něm město, ale vědět.  Městská policie musí být všímavá a taková místa hlásit, ale nesmí zůstat být lhostejný ani občan, ale dát včas městu vědět. Třeba přes aplikaci plznito.cz?

Roman Zarzycký (ANO)

Řešení problematiky černých skládek obecně není jednoduché. Můj osobní názor je, že pokud město nabídne alternativu, což se v tomto případě stalo, může mít takové omezení pozitivní dopad do celého systému. Nádoby na tříděný odpad mohou být umístěné v jednotlivých domech, máme funkční model sběrných dvorů a někteří jednotlivci nejsou disciplinovaní jako většina populace. U nádob na tříděný odpad se dlouhodobě vyskytují sedací soupravy, televizory, lednice, skleněné výplně starých oken – město Plzeň má vybudovaný systém sběrných dvorů, které jsou řešením. Přestože to některým obyvatelům Plzně může připadat jako nová limitace, jedná se o systémové řešení, které zlepší okolí domů a tyto velké odložené výrobky-odpady nebudou např. ohrožovat naše děti ve veřejném prostoru.

Pavel Šindelář (ODS)

My věříme, že ano. Proto jsme i tento návrh podpořili. Jedná se o místa, která dlouhodobě nefungovala, neboť docházelo neustále k odkládání odpadu mimo nádoby nebo do nádob byl odkládán odpad, který tam nepatří a měl by správně končit na sběrných dvorech, například, nábytek, různé druhy elektro apod. Mrzí mne, že pro slušné lidi bude v těchto místech třídění odpadu složitější. Chtěl bych všechny občany nejen v centru Plzně požádat, aby i přes delší docházkovou vzdálenost k nádobám separovaného odpadu ve třídění pokračovali.

Michal Vozobule (TOP 09)

Ano, pomůže. Je ale otázkou, jak pak uzpůsobit sběr tříděného odpadu tak, aby nedošlo k tomu, že lidé v dané oblasti přestanou třídit odpad úplně, resp. bude s tříděním spojená příliš velká míra nepohodlí. To by nebylo dobře. Lidé dodržující pravidla by pak dopláceli na ty, kteří je porušují. V zásadě je možný sběr tříděného odpadu v jednotlivých vchodech, ale k tomu musí být v domech dostatečný prostor. Vzhledem k tomu, že město již několik let požaduje, podle mě správně, aby nezůstávaly na ulici nádoby na komunální odpad, může to být celkem složitý problém.

Václav Štekl (KSČM)

Z logiky věci by to fungovat mělo. Každou chvíli narazím právě u nádob na tříděný odpad na malou skládku odpadu, který někteří na místě nechají, když ony barevné "popelnice" jsou již plné. Bohužel to odnese ta slušná většina, která se nechová podle pravidla "po nás potopa". Doufám, že byly zváženy všechny ostatní možnosti, jak tento problém vyřešit a výsledné opatření je to pověstné "nejméně špatné".

Pavel Bosák (Piráti) 

Takové opatření se nezdá logické. Spíše je třeba zajistit častější svoz odpadu a čištění prostoru v okolí nádob. Lze totiž očekávat, že tyto tzv. "černé skládky" budou vznikat i po odstranění zmíněných nádob. Množství odpadu vygenerovaného obyvateli v oblasti se zázračně nezmenší. Potenciálně tak mohou vznikat černé skládky i na méně dostupných místech, takže jejich likvidace nakonec bude ještě nákladnější než doposud.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky politická korida, Plzeň, kontejnery, tříděný odpad, černé skládky, Čistá Plzeň, odpad, třídění odpadu, černá skládka, kontejner, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011, TOP 09

Co si myslí zastupitelé Plzně o hromadění odpadu u kontejnerů na řadě míst v širším centru města?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.