Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Provoz nového centra pro bezdomovce za 120 milionů bude financovat rovným dílem město Plzeň i Plzeňský kraj

Polovinou provozních nákladů se bude podílet Plzeňský kraj společně s městem Plzeň na fungování nového centra pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici. Výstavba nového centra za 120 milionů korun je v režii města, které získalo na projekt dotaci ve výši téměř 78 milionů korun. Vznikne v letech 2022 až 2023.

„Považujeme za velmi důležité, aby byly navýšeny kapacity sociálních služeb pro lidi bez domova, aby došlo ke zkvalitnění a především zefektivnění sociální práce s těmito lidmi a také zajištění adekvátního zázemí pro sociální pracovníky. Proto jsme se městem Plzeň dohodli na spolupráci formou podílení se na provozních nákladech nového centra služeb,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast sociálních služeb Rudolf Špoták (Piráti).

„Centrum služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici zahrnuje výstavbu zázemí pro noclehárnu a nízkoprahové denní centrum a nový azylový dům komunitního tipu, který umožní efektivnější sociální práci s uživateli této služby. U této služby vycházíme z dlouhodobých zahraničních zkušeností. Obě zařízení budou navíc bezbariérová, a tak bude možné poskytovat služby i lidem bez domova se sníženou mobilitou, což v současnosti není možné,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa (ODS).

Podle sčítání lidí bez domova v roce 2019, které realizoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí pro MPSV ČR, je v Plzeňském kraji celkový počet dospělých lidí bez domova 1151, z toho venku a na noclehárnách je 581 osob. V Plzni je pak v rámci sledovaných kategorií 429 – 489 osob bez domova. „Z uvedených dat je jasné, že v Plzni žije téměř polovina osob bez domova, je proto nutné rozvíjet dostupnost sociálních služeb na území města Plzeň právě pro tuto skupinu lidí,“ doplňuje Rudolf Špoták.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky bezdomovci, centrum pro bezdomovce, Plzeňský kraj, město Plzeň, Plzeň, bezdomovec, sociální práce, sociální služby, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Martin Baxa, ODS, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz nového centra pro bezdomovce za 120 milionů bude financovat rovným dílem město Plzeň i Plzeňský kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.