Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Občané Plzně si připlatí, cena za vodné a stočné od ledna podraží o 3,68 procenta

Nové a vyšší ceny vodného a stočného platné od ledna 2022 schválili radní města Plzně. Vodné bude činit 57,52 korun za metr krychlový bez DPH, stočné 35,63 korun za metr krychlový bez DPH. Celkem tedy 93,15 korun za metr krychlový bez DPH. Oproti roku 2021 se jedná o navýšení o 3,68 procenta. Cena za teplo v Plzni rovněž od ledna příštího roku vzroste o 9,7 procenta.

„Důvodem ke zvýšení cen vody je významný nárůst vstupních nákladů, hlavně elektrické energie, chemikálií nutných pro úpravu pitné vody a také nárůst cen veškerých stavebních prací, které souvisejí zejména s obnovou infrastruktury v majetku Vodárny Plzeň a havarijními či provozními opravami,“ vysvětlila mluvčí městské vodárenské společnosti Dana Veselá.

Jen nárůst cen silové elektrické energie, kterou pro Vodárnu Plzeň nakupují Plzeňské městské dopravní podniky se předpokládá o 250 procent! Zdražuje se i surová voda, kterou vodárna musí nakupovat a odebírá ji z řeky Úhlavy v areálu úpravny vody v Plzni na Homolce.

„Díky úsporným opatřením, která jsme celoročně zavedli ve všech provozech, můžeme deklarovat, že u nás spotřeba energií ani dalších komponentů nutných k výrobě pitné vody a čištění odpadní vody neroste. Zvýšení ceny vodného a stočného je nutné kvůli nárůstu vstupních cen, s nimiž se musíme vyrovnat,“ prohlásil generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Cena za teplo v Plzni podraží od ledna příštího roku o 9,7 procenta

Cena za teplo v Plzni od ledna příštího roku vzroste o 9,7 procenta. Pro běžnou domácnost s bytem o velikosti 65 metrů čtverečních to znamená zaplatit měsíčně o 110 korun navíc za vytápění a ohřev teplé vody, pokud je klient napojen na Plzeňskou...

Vodárna Plzeň vloni vyrobila cca 14,42 milionů metrů krychlových pitné vody. Průměrná spotřeba vody zůstává v Plzni v posledních letech zhruba stejná, tedy cca 90 litrů vody na osobu a den.

Vodné a stočné patří mezi věcně usměrňované ceny, které se řídí Cenovým věstníkem Ministerstva financí České republiky. Věcně usměrňovaná cena je cena, do které výrobce může zakalkulovat jen oprávněné (ekonomicky zdůvodnitelné) náklady a přiměřenou míru zisku.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky vodné a stočné, zdražení, ceny vodného a stočného, město Plzeň, Plzeň, VODÁRNA PLZEŇ a.s., pitná voda, Plzeňské městské dopravní podniky, Ministerstvo financí České republiky, Úhlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Občané Plzně si připlatí, cena za vodné a stočné od ledna podraží o 3,68 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.