Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Betlémy, betlémy a zase ty betlémy, navštívili jsme ty nejzajímavější v Plzeňském kraji

Betlémy jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc a nejoblíbenější svátky se bez nich prostě neobejdou. Své betlémy různých velikostí z různých materiálů mají nejen města i obce, ale zajímavé skvosty jsou k vidění například i na soukromé zahradě u rodinného domu. My jsme navštívili některé betlémy v Plzeňském kraji. Prohlédnout si je můžete v naší velké fotogalerii. Nechybí ani tradiční betlém vyrobený ze sena, ze kterého chodí ujídat divoká zvířátka.

Největší vyřezávaný betlém je samozřejmě k vidění na plzeňském náměstí Republiky. Tvoří ho už 72 postav. A ještě více figurek má Velký plzeňský betlém umístěný v mázhauzu plzeňského magistrátu na náměstí Republiky. Aktuálně má betlém přes 800 zaregistrovaných postav vyrobených z různého materiálu. Tyto figurky tvoří obyvatelé Plzně i jejího okolí a mají představovat samotné autory. Každým rokem se počet postav zvyšuje. Další betlémy lze v Plzni vidět v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici nebo v kostele sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí a samozřejmě v katedrále sv. Bartoloměje.

FOTOGALERIE: Betlémy 2021

Pondělí, 20. prosince 2021, 19:06

Klatovy
Klatovy

Zástupy dětí i dospělých z celého kraje v těchto dnech ovšem směřují do obce Příchovice na jižním Plzeňsku, kde vystavuje na zahradě svého rodinného domu betlém malířka a řezbářka Jiřina Andrlíková. Na jeho podobě už pracuje přes 30 let. Celý betlém má už přes 150 originálních postaviček, nechybí ani velké množství zvířátek a součástí je i řada hospodářských budov. Kuriozitou je, že s betlémem sousedí i nádherně vyřezávané a dramaticky osvětlené peklo s postavičkami mnoha čertů. Zahrada příchovické řezbářky Jiřiny Andrlíkové je teď denně volně přístupná veřejnosti.  

Překrásný vyřezávaný betlém jezdí lidí obdivovat i na náměstí v Klatovech. Jeho autorem je mladý řezbář Petr Štýs, který jeho základní část vytvořil v roce 2019. V prvním roce vytvořil základní část tvořenou dřevěnou stájí s figurami sv. Josefa, Panny Marie, Ježíška v jesličkách a soch volka a osla, následně přibyly postavy Tří králů, pasáčka a ovečky a i letos se opět o něco rozšířil. Všechny postavy jsou v životní velikosti.

Unikátní betlém, který tvoří postavy z kvalitního sena, vyrábějí každoročně obyvatelé podbrdské obce Číčov na jižním Plzeňsku. Na návsi nechybí postavy svaté rodiny, tří králů, andělů, celé řady domácích zvířat, ale i dalších postav. Například dvojice seniorů odpočívajících na lavičce. Vrcholným dílem je pak velký velbloud. Zatímco loni zpestřily betlém figury lyžařů letos jsou tam děti se sáňkami.

A jak vlastně vypadá výroba těchto figur? Seno usušené na brdských loukách se tvaruje na dřevěné kostry a upevňuje se provázkem. Postavy pak dostanou oděv. Jako oči zvířat posloužily kaštany, malé rašící růžky ovečky jsou ze žaludů. Betlém láká každoročně ve vesničce s asi dvěma sty obyvatel nejen pozornost místních a lidí z projíždějících aut, ale i divoké zvěře. Loni tam chodili polní zajíci ujídat seno z jesliček.

Který betlém u vás nejvíce zabodoval?

Celkem hlasovalo51 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto

Štítky betlémy, dřevěný betlém, klatovský betlém, plzeňský betlém, příchovický betlém, betlém v Číčově, Plzeňský kraj, seno, Vánoce, Plzeň, Nanebevzetí Panny Marie, Jan Nepomucký, Panna Marie, Náměstí republiky, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémy, betlémy a zase ty betlémy, navštívili jsme ty nejzajímavější v Plzeňském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.