Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zombie masakr ve 3D i nestárnoucí Pac-Man, nové herní muzeum potěší zaryté pařany i absolutní nováčky

Půjdeme dneska do muzea? To je otázka, která v mnoha rodinách asi tlačenici nevyvolá. Co ale muzeum, kde můžete usednout za volant závodního vozu nebo vzít do ruky zbraň a kosit s parťákem vlny zombie? Své brány před pár dny otevřelo v Plzni Muzeum her, kde zájemci najdou desítky herních automatů, simulátorů, konzolí či starých počítačů s hrami, které dnes patří mezi legendy.

Ke sbírání her jsem se dostal díky tomu, že jsem při svém zaměstnání hodně cestoval. Dostal jsem se do míst, kde se hraje jiným způsobem než u nás. V té době u nás to hraní moc běžné nebylo. Respektive, když koukáme na speciální automaty z Japonska, tak to tady v Evropě nebylo vůbec,“ začíná své vyprávění sběratel a dnes už kurátor několika muzeí Čeněk Cibien.

Nejprve si vozil drobné artefakty v podobě zmenšených verzí portů na videohry. Časem mu ale sbírka nabobtnala, a tak došel k závěru, že by byla škoda, kdyby se mu na hry prášilo a založil své první muzeum v Praze. Tam má dneska dvě pobočky a týden nově i pobočku v Plzni, kterou najdou lidé hned u zimního stadionu.

Dva nejmodernější kousky v plzeňském muzeu, hororovka Dark Escape a střílečka ze série Metal Gear

V devadesátkách tu v Česku byly klasické automaty, které máme i tady v Plzni. Jsou to například legendární Space Invaders, Pac-Man Pinball, máme tady různé staré automaty od společnosti Sega. Takže věci, které lidi znají a mohou si zavzpomínat a vyzkoušet si to. Nicméně tu máme hlavně průřez herní historií od počátků až po současnost a nejmodernější stroje,“ popisuje Cibien.

Zatímco u Pac-Mana se nejde neuculovat při úvodní znělce, u automatu s názvem Dark Escape 3D naopak tuhne krev v žilách. Hráč si nasadí 3D brýle, sedne si a chopí se zbraně. V mžiku se na něj začnou valit vlny nemrtvých a rotačák v ruce dává silnými vibracemi jasně najevo, že akce rozhodně nekončí. K tomu si přidejte výkonný prostorový zvuk a lekačky, kdy cítíte na obličeji dech zombíka, a to doslova. Přístroj na vás totiž bez předchozího varování rád foukne.

„Tohle je absolutní top, co je teď v moderním světě automatů k dostání. 3D brýle využijí hráči ještě u Metal Gearu, kdy sedí se samopalem a střílí nepřátele. Kromě těchto moderních her tu ještě máme zónu s klasikami jako je Time Crisis, Crisis Zone, což známe z PlayStationu a pak jsou tu automobilové závody. Nechybí samozřejmě ani automaty s bojovkami jako jsou Tekken nebo Soul Calibur,“ vyjmenovává zkušený hráč a sběratel.

Ve dvou se to lépe táhne

Ve více lidech je také větší zábava, a tak je většina automatů uzpůsobena pro dva hráče. Najdete tu ale i kousky, kde mohou spojit své síly až čtyři bojovníci, třeba u hry od Atari Gauntlet Legends.

Muzeum je hned u zimního stadionu

„Naším cílem je vytvořit místo, kde se budou lidé rádi setkávat. Chodí k nám hlavně rodiny s dětmi, sběratelé a do Prahy k nám jezdí i školní exkurze z celé republiky. Tady jsme zatím týden, tak uvidíme, jak se to vyvine. Jsou tady zařízení, kde mohou spolu hrát až čtyři hráči najedou. Ať už je to bojovka nebo nějaké RPG, závody či střílečka. Ve skupině je to vždycky zábavnější,“ potvrzuje Cibien.

Zároveň ale dodává, že u her ještě nedávno panovala řada předsudků. Herní automaty lidé často házeli do jednoho pytle s bednami z kasina. Teď už je situace lepší, přesto jsou lidé, kteří dají víc na klasickou myš a monitor.

„A právě proto představíme v muzeu i herní konzole jako  Xbox, PlayStation, Sega, Mega Drive a samozřejmě ještě staré počítače s kultovními hrami jako je Doom, Duke Nuken 3D, Wolfenstein a mnohé další, třeba závodní simulátory z roku 1985 a výš,“ vyjmenovává Cibien.  

Jen muzeem to nekončí

Posledních několik měsíců byly pro Cibiena a jeho tým velmi náročné. Budova nebyla v příliš optimálním stavu, a ještě je tu čeká plno práce. V plánu je například kavárna či americké bistro. „Jsou tu podsklepené prostory a my přemýšlíme, jak je využít. Vidíme to na nějakou Laser game arénu. Rádi bychom z toho udělali multiherní centrum, že se tu člověk bude moct i zapotit. V pražské pobočce máme studio, kde se natáčí herní pořady pro TV i náš pořad o starých hrách, Plzeň bude naopak vynikat tím, že tu bude občerstvení a trocha hudby, protože máme i několik pěkných jukeboxů,“ vyzdvihuje.

V muzeu bude od ledna fungovat také tematické americké bistro

Přibudou také vitríny, kde budou moci lidé obdivovat sběratelské edice ke hrám, obaly od nich a podobně. Herní průmysl si s uměním totiž nezadá. Scénáře jsou propracované, hudba mnohdy předčí i hollywoodské trháky a co si budeme povídat, však vznikají i samotné filmy a seriály na motivy her.

„Teď jde spíš o to rodičům ukázat, že hry nejsou nic toxického a naopak, že hodně dávají. Rozvíjejí motoriku a jednou se tím mohou jejich děti i živit. Česká republika je jednou z velmocí ve vývoji her. Hru Mafii zná celý svět. Máme tady Kingdome Come, partu lidí kolem Bohemia Interactive Simulations, kteří dělají Armu a simulátor pro americkou armádu. A na to všechno jsou potřeba programátoři, designéři, animátoroři, zvukaři a dalších profese,“ říká závěrem Čeněk Cibien.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, Čeněk Cibien

Štítky muzeum, Muzeum her, Plzeň, technika, automaty, herní automaty, pc hry, zábava, volný čas, Čeněk Cibien, simulátor, Sega, PlayStation, Česko, Praha, Japonsko, Evropa, počítač, Armáda Spojených států amerických, Atari

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zombie masakr ve 3D i nestárnoucí Pac-Man, nové herní muzeum potěší zaryté pařany i absolutní nováčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.