Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Participativní rozpočet plzeňské městské části Doubravka má vítěze, nejvíce hlasů lidé udělili psí loučce

Ve výsledcích participativního rozpočtu, který již podruhé vyhlásil městský obvod Plzeň 4 obsadily první tři příčky psí loučka, workoutové hřiště a lavičky podél aleje pod Chlumem. Lidé letos vybírali z devíti nápadů, které podpořili celkem 1849 hlasy. Výsledné pořadí a zahájení přípravných prací na realizaci nápadů ve středu schválila Rada MO Plzeň 4.

„Vítězem letošního ročníku se stal nápad na vybudování psí loučky, u které už nyní víme, že vznikne ve Špitálském lese. Lidé nápadu udělili celkem 332 hlasů. Osobně mám z vítězného projektu radost, protože psí loučku v našem obvodu dosud nemáme. Naopak u nás evidujeme celkem dva tisíce registrovaných psů, takže věřím, že psí hřiště najde široké využití u mnoha našich občanů a jejich čtyřnohých kamarádů,“ říká starosta Tomáš Soukup (ANO).

Doslova jednotky hlasů pak rozhodly o druhém a třetím místě. Druhou příčku obsadilo workoutové hřiště s celkem 288 hlasy, o pouhých 13 hlasů méně pak lidé udělili vybudování nových laviček podél stromové aleje pod Chlumem. Na dalších místech se umístily veřejné ohniště, parkoviště pro koloběžky před základní školou v Újezdě, nové venkovní stoly na ping pong, umělá lezecká stěna, hřiště na turnaje v pétanque a venkovní hřiště na florbal.

„Naší prioritou je realizovat vítězný projekt, nicméně už nyní víme, že cena na vybudování psí loučky nepřesáhne alokaci, kterou letos v participativním rozpočtu máme a která činí 1,5 milionu korun. Proto už na začátku roku zahájíme přípravné práce na realizaci prvních tří projektů v pořadí. Budeme řešit jejich přesnou podobu a finanční náročnost. Pevně věřím, že je na Čtyřce uvidíme zrealizované co nejdříve,“ uvádí místostarostka Lenka Kočová (ODS).

Vedení městského obvodu si participaci občanů na rozhodování o investicích pochvaluje. Participativní rozpočet na Čtyřce úspěšně proběhl již podruhé. Občané v něm nejen rozhodují o vítězném projektu, ale sami nápady do hlasování navrhují. Návrh na vybudování psí loučky shodně podali tři občané: Jiřina Brejchová, Markéta Machulková a Jan Rožánek.

„Věřím, že z projektu psího hřiště, jakožto vyhrazeného místa pro volné pobíhání psů, by benefitovali jak majitelé psů, tak „nepejskaři“. S ohledem k velkému množství lidí se psím parťákem prostor určený právě jim v našem obvodě již dlouhou dobu chybí. Psí hřiště by se tak pro ně mohlo stát oblíbeným cílem, ale i prostorem k setkávání a socializaci psů a víceméně i jejich páníčků,“ uvedl jeden z autorů návrhu na vznik psí loučky Jan Rožánek.

Lidé mohli hlasovat na webu www.rozhodnetesami.cz a rovněž pomocí papírového formuláře umístěného v Doubraveckých listech. Hlasování probíhalo od 15. listopadu do 12. prosince.

Participativní rozpočet je moderním nástrojem, díky kterému se může veřejnost zapojit do rozhodování a způsobu využití peněz z veřejných rozpočtů. Nástroj využívá zhruba stovka měst, obcí a městských částí v ČR. Z velkých plzeňských obvodů je čtvrtý obvod zatím jediný.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 4

Štítky participativní rozpočet, Doubravka, psí loučka, lavičky workoutové hřiště, hlasování, rozpočet, městská část, Plzeň, projekt, Chlum, ANO 2011, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Participativní rozpočet plzeňské městské části Doubravka má vítěze, nejvíce hlasů lidé udělili psí loučce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.