Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Minidomečky jsou stále oblíbenější, pár metrů vystačí i pro čtyřčlennou rodinu a dokážou být i soběstačné

S příchodem koronaviru stále více lidí hledá možnosti, jak utéct z města do přírody. Místo chat často zvažují pořízení karavanu nebo maringotky. Na výrobu domků na kolech se začínají specializovat i firmy a architekti, kteří dokáží malé domečky proměnit na útulné 2+kk. Takový domek pak stačí připojit za auto a odjet na zahradu nebo na místo určené ke kempování.

Na nádvoří DEPO2015 vyrostly během pár okamžiků hned tři domky. Každý je na první pohled jiný, jedno je ale spojuje. Všechny jsou na kolech. Jedním z nich je například Mobil Hut z hliníkového plechu, polyuretanového jádra a s interiérem z masivní smrkové biodesky.

Ve většině případů se jedná o to, že si lidé staví domky sami a inspirují se například u amerických tiny house, které jsou spíše dřevostavby na podvozku. Toto je plně homologovaný výrobek, který si můžete koupit a dostanete k tomu SPZ. Není k tomu potřeba nadrozměrná přeprava, stačí to připojit za auto. Legislativně to funguje jako karavan, ale cílem bylo, aby interiér působil jako dům či chata,“ vysvětluje na úvod architekt a zakladatel projektu Mobile Hut Jakub Vlček.


Terasa u Mobile Hut se při převozu jednoduše sklopí a chrání tak posuvné vstupní dveře

„Když má někdo pozemek v záplavovém území, kde nemůže postavit chatu, tak tento dům tam mít může, protože se během chvilky dá odvézt. Omezení jsou jinak stejná jako pro karavany. Nemůžete to postavit mimo určená místa, v CHKO nebo na soukromém pozemku. Na zahradě nebo v místech pro karavany to pak není problém,“ doplnil.

Domek váží lehce přes dvě tuny, dlouhý je pět metrů, široký 2,3 metru a 3,9 metrů vysoký. Nábytek je polohovatelný. Když se vysunou šuplíky, může v domku přespat další nocležník nebo je lze využít jako pohovku. V patře je pak další dvoulůžko. Kuchyň i koupelna jsou plně vybavené. Srdcem domečku jsou krbová kamna na dřevo. Domek dokáže také vydržet několik dní bez jakékoli přípojky.

Tento dům dokáže bez sluníčka fungovat až jeden týden. V těchto měsících, kdy toho slunce moc nesvítí, je třeba jej dobít centrálou, ale po zbytek roku je plně soběstačný. Potom jsou v podvozku 600 litrové nádrže na pitnou vodu, což máme vyzkoušené, že vydrží 10 až 12 dní. Dům má dokonce i klimatizaci. Když je v létě velký přebytek energie, tak ten se pak využívá k chlazení. Přebytky jsou využívané i na ohřev vody. K vytápění slouží nezávislé plynové topení, které ohřívá i vodu. Dům můžete ovládat i sledovat na dálku skrze aplikaci,“ popisuje Vlček.

Technologie jsou ale zatím velmi drahé a plně vybavený dům s těmito vychytávkami vyjde okolo 1 600 000 korun. Základní verze beze všeho začíná na 800 000 Kč. Dům, který je určený na pozemek s přípojkami vyjde se základním vybavením na 1 200 000 Kč.

WHE&LHOUSE je jednoduše zařízený dům, který nabízí dostatečný prostor pro čtyřčlennou rodinu

O něco méně lidé zaplatí u maringotky WHE&LHOUSE, kterou navrhla architektonická kancelář Flat&House, která má své realizace v Plzeňském kraji. Konstrukce objektu včetně většiny vnitřního vybavení je vyrobena ze dřeva. Základní typ s jednoduchým vybavením včetně spotřebičů vyjde na 780 tisíc korun. Tato varianta je určena těm, kteří mají pozemek se základními přípojkami. Za auto si ale takovou maringotku nepřepojíte. I s vybavením totiž váží zhruba osm tun.

„Přesun domu je poměrně sofistikovaná záležitost. Je to spíše o tom, že je tam ta možnost. Nemáte krabici na základech, ale je to něco, co stojí na kolech. Nepohlíží se na to jako na stavební objekt, nicméně jsou judikatury, že i toto bychom si měli na pozemku povolit. Vzhledem k tomu, že je to mobilní a dá se s tím odjet, tak je to hlavně o domluvě, vlastnických poměrech, sousedech a podobně,“ uvedl Vít Spálenský, který domek navrhl.

Trojice projektů (Mobill Hut, WHE&LHOUSE a Tajnej House) jsou k vidění v rámci akce Plzeň Design Week, které se letos zaměřuje na malá obytná řešení. Komentované prohlídky na nádvoří DEPO 2015 se uskuteční ještě v neděli 5.12.2021. Program celé akce najdete ZDE.

Objekt má plochu o velikosti 25 metrů čtverečních a podle Spálenského pojme i čtyřčlennou rodinu. Součástí maringotky je kuchyňský kout, na první pohled nečekaně rozměrná koupelna, vyvýšená spací patra a dostatek zavíracích úložných prostor.

„Zcela bezpečně dokáže tento objekt fungovat i soběstačně. Máme navržené dvě varianty. Jedné říkáme ještě pracovně Stay, kdy jste na místě a máte externí zdroje a přípojky. Druhá varianta je Move. Tam máte solární panely a zásobníky, do nichž zachytáváte dešťovou vodu, kterou jste si schopni vyčistit a využívat jako vodu užitkovou a je také pamatováno na pitnou vodu, která je uložena v zásobících,“ vyzdvihuje Spálenský.

Posledním z projektů je téměř hotový domek s názvem Tajnej House, který si jeho majitelé vysnili už v létě 2020, inspirací jim byly domky vyráběné v Nizozemsku.  O tom, jak se buduje svépomocí tiny house, píšou Daniel Soutner s přítelkyní Dominikou Lenthárovou na svém blogu. A jak je patrné – v interiéru je ještě čeká plno práce.


Tajnej House vzniká svépomocí už více než rok

Architekti se shodují, že epidemie koronaviru v lidech velmi posílila zájem o alternativní druhy bydlení a rekreace. Zájemci hledají příležitost, jak se dostat do přírody a také podnikatelé cítí příležitost, jak tyto mobilní domky využít a dál je pronajímat podobně jako třeba karavany.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky bydlení, mini, tiny house, maringotka, DEPO2015, Design Week, Plzeň, architektura, dům, rodina, pandemie covidu-19, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Minidomečky jsou stále oblíbenější, pár metrů vystačí i pro čtyřčlennou rodinu a dokážou být i soběstačné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.