Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do cestovatelského nebe odešla legenda, ve věku 102 let zemřel plzeňský rodák Miroslav Zikmund

, aktualizováno 2. prosince 2021, 13:00

Odešla legenda, ve věku 102 let zemřel ve středu slavný cestoval Miroslav Zikmund. Plzeňský rodák a hrdina několika generací společně s přítelem Jiřím Hanzelkou procestoval v minulém století místa, o kterých se obyvatelům tehdejšího Československa ani nesnilo. Na svých cestách používali ikonické vozy Tatra 87 a Tatra 805. K objevitelským cestám do dalekých krajů inspiroval i obrovské množství dalších lidí nejen z naší země. Sám Zikmund cestoval i po roce 1989. Na počest Miroslava Zikmunda vyvěsil plzeňský magistrát na své budov na náměstí Republiky smuteční vlajku.  

Úmrtí dnes potvrdila zástupkyně Zikmundovy rodiny, ale také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Dne 1. prosince 2021 odjel na poslední cestu legendární český cestovatel, spisovatel, fotograf a filmař inženýr Miroslav Zikmund," uvedlo ve svém oznámení muzeum. V sídle budovy bude umístěna kondolenční kniha.

Zikmund žil ve Zlíně, poslední léta trávil v soukromí s životní partnerkou Marií Macalíkovou. "V posledních dnech byl vzhledem ke svému věku hospitalizovaný v Praze. Poslední rozloučení však bude ve Zlíně. Bude soukromé, jak si přál," oznámila Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky.

„Měl jsem tu čest se s Miroslavem Zikmundem ještě v létě 2019 osobně setkat, Setkání pro mě bylo naprosto nezapomenutelné. Pan Zikmund měl neuvěřitelnou paměť, brilantní myšlení, obdivuhodnou preciznost a také byl velmi vlídný, příjemný a vtipný. Pozdravoval všechny Plzeňany. Nikdy na toto setkání nezapomenu. Pak už jsem si s ním jen telefonoval a věřil jsem, že se v postcovidové době ještě potkáme. Už to bohužel nevyjde. Bude nám chybět. Čest jeho památce! Na radnici visí smuteční vlajka a v radničním mázhauzu bude připravena kondolenční kniha," uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v plzeňské Úslavské ulici. Do obecné školy chodil na Jiráskově náměstí, maturoval v roce 1938 na reálném gymnáziu. V roce 1999 byla na jeho rodném domě odhalena pamětní deska. Ve stejném roce bylo Miroslavu Zikmundovi uděleno čestné občanství města Plzně. Do Plzně se Miroslav Zikmund stále rád vracel. 

Miroslav Zikmund se s Jiřím Hanzelkou seznámil už v roce 1938 na studiích Vysoké školy obchodní v Praze. Oba mladé muže spojovala zvědavost a vášeň pro cestování. Už tehdy se v jejich hlavách zrodil plán procestovat pět světadílů. Od vysněné cesty je neodradilo ani vypuknutí války a uzavření škol. Nadále pilovali cizí jazyky, leželi v mapách a hltali cestopisy. Po válce získali tituly inženýrů a na praxi nastoupili do kopřivnické Tatry. Tam se jim podařilo přesvědčit vedení a rázem se stali obchodními zástupci.

Expedice Z101 startuje dobrodružnou cestu po stopách Hanzelky a Zikmunda

Po stopách legendární cestovatelské dvojice Hanzelka a Zikmund se nyní vydává Expedice Z101, kterou tvoří Tomáš Vaňourek z Plzeňska a afrikanistka Linda Piknerová, absolventka Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Svoji výpravu...

V dubnu 1947 s Tatrou 87 vyrazili propagovat tuzemský průmysl do zahraničí, kde chtěli točit i filmy. Projeli celou Afriku a Jižní Ameriku. Vízum do USA se jim už získat nepodařilo, a tak se roce 1950 vrátili domů. Na druhou velkou výpravu se vydali o devět let později. Tentokrát s větším vozem a dalšími dvěma kolegy. Projeli Asii a Oceánii, z cest posílali příspěvky do rozhlasu, televize a samozřejmě i do novin a časopisů. Nafotili tisíce snímků a natočili čtyři celovečerní filmy.

Po roce 1968 se angažovali ve prospěch reformních hnutí a oběma bylo rázem zakázáno veřejně publikovat. Po roce 1989 trápily Jiřího Hanzelku zdravotní potíže, a tak se na cesty vydal jen Zikmund. V roce 1991 vyrazil do Japonska, o rok později navštívil Austrálii a v roce 1994 Nový Zéland. Ještě v roce 1996 se účastnil s dokumentaristy expedice "Sibiř - peklo, nebo ráj". V roce 2000 procestoval Srí Lanku, Maledivy i USA. Jiří Hanzelka zemřel 15. února 2003.

Když 14. února 2019 oslavil Miroslav Zikmund sté narozeniny. Přálo mu tehdy i jeho rodné město. V den výročí vyvěsila Plzeň svoji vlajku, což se děje jen při výjimečných příležitostech. V roce 2019 zasvětila Plzeň také svůj tradiční městský ples právě Zikmundovi. Nesl název Po stopách legendy – 100 let Miroslava Zikmunda. 

V Plzni je od roku 2014 jako trvalá připomínka legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda expozice v zoologické zahradě v prvním patře části Světa v podzemí. Dominantou výstavy je sto velkoformátových černobílých snímků z asijského putování, které doplňují věci cestovatelů, jako je spacák, lyže, boty, fotoaparáty. Miroslav Zikmund má také svoji pamětní desku na rodném domě v Úslavské ulici na Slovanech.

Po stopách expedice kopírující cestu legendární dvojice Miroslava Zikmunda & Jiřího Hanzelky vyrazili do světa v roce 2018 Plzeňané Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha. Napříč celým euroasijským kontinentem procestovali během 262 dnů 32 zemí a překročili 22 časových pásem. Od Turecka až po Rusko urazili téměř 130 tisíc kilometrů. Ze své cesty přivezli oživené snímky Hanzelky a Zikmunda pořízené v letech 1959-1964 jako odkaz svým slavným předchůdcům. Na cestě napsali cestopis s názvem Zikmund100 a natočili spolu s filmovým týmem dokumentární film Cesta jako žádná ze sta. Uspořádali putovní fotografickou výstavu a absolvovali nespočet besed.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Plzen.eu, Tomáš Vaňourek/Lukáš Socha

Štítky Miroslav Zikmund, cestoval, úmrtí, smuteční oznámení, Hanzelka, Jiří Hanzelka, Plzeň, Tatra 87, Československo, Náměstí Republiky, Tatra 805, cestovatel, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do cestovatelského nebe odešla legenda, ve věku 102 let zemřel plzeňský rodák Miroslav Zikmund  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.