Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Charitativní projekt Klíčová dírka pomáhá dětem s onkologickým onemocněním

„Co bych chtěl vidět klíčovou dírkou?“ Tak zněla základní otázka projektu, jenž skrze obrázky klíčových dírek vybral bezmála sto tisíc korun, které organizátoři postupně rozdělují mezi vybrané onkologické kliniky. Kresby mají na svědomí nejen profesionální kreslíři, ale také samotní dětští pacienti. Zapojit se však mohl naprosto kdokoli.

Podle údajů České onkologické společnosti je u nás ročně diagnostikováno onkologické onemocnění u zhruba 350 dětí. V nejvíce případech se jedná o akutní leukémii a nádory mozku. Úspěšnost léčby dosahuje 83 procent.

„Naším cílem bylo vytvořit smysluplnou charitativní akci, která má smysl. Téma onkologických pacientů je velmi citlivé a moc se o něm nemluví,“ říká úvodem předseda organizace Komunitní centrum Chebsko Jan Hamar. Spolu s kolegy a dalšími organizacemi, jako je například Klub Kreslířů a Humoristů, vytvořili projekt, který si odbyl svou premiéru ve Františkových Lázních. Veselá výstava o neveselém tématu sklidila ohromný zájem. 

„Jsem neskutečně rád, že v projektu, který se konal na konci září, vybrala celková částka 97 779 korun. Tyto finance jsme se rozhodli rozdělit, a to do Fakultní nemocnice Plzeň, Fakultní nemocnice Ostrava a fakultní nemocnice Brno na dětská onkologická centra,“ přiblížil Hamar.

První šek v hodnotě 16 779 korun předali organizátoři Hospicu sv. Jiří v Chebu na podporu dětské paliativní péče.

Obrázků klíčových dírek přišly stovky, a to nejen od profesionálů, ale i z řad veřejnosti. Původně chtěli organizátoři rozjet projekt ve větším měřítku, zasáhl však koronavirus, a tak museli trochu improvizovat. Do budoucna by ale byli rádi, kdyby byla výstava putovní a podařilo se toto téma rozšířit i do dalších měst. Materiálů k vystavování mají dost, poštovní schránku totiž stále zaplňují nové a nové obrázky.

„Shodli jsme se, že akce bude probíhat i příští rok, ovšem nevíme, za jakých podmínek. Pevně věříme, že se vše vrátí do normálu a my budeme moci dál pomáhat,“ dodal Hamar. Více o projektu najdete ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadace St. Joachim, projekt Klíčová dírka

Štítky onkologické centrum, dětští pacienti, Cheb, Františkovy Lázně, Plzeň, nemocnice, klíčová dírka, projekt, obrázek, Fakultní nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice Plzeň, Fakultní nemocnice Brno, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitativní projekt Klíčová dírka pomáhá dětem s onkologickým onemocněním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.