Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svého mladého následovníka už má ikonický šumavský strom, který se stal v říjnu obětí vichřice

Na Šumavě už roste následovník ikonického solitérního stromu, který stál na místě zaniklé osady Velký Bor nedaleko od Prášil. Jeden z nejfotografovanějších šumavských stromů nevydržel v říjnu nápor vichřice, která se přehnala přes republiku, jeho kmen se zlomil a zřítil do trávy. Pracovníci NP Šumava hned vedle vysadili mladý jilm. Fotografové si teď musí několik let počkat, až nový strom vyroste, zesílí a stane se opět dominantou této lokality.

„Zhruba metr vysoký proutek jilmu jsme předpěstovali v naší školce a zasadili hned vedle svého předchůdce. Nový jilm je oplocen individuální, dřevěnou oplocenkou. Okolo ní jsme vysadili několik malých smrků, které budou hlavně v prvních letech chránit mladý jilm před nepřízní počasí. To je v těchto místech velmi drsné. Také tyto malé stromky jsou dočasně chráněné dřevěnou oplocenkou tak, aby se k nim nedostala zvěř,“ informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Od začátku měli pracovníci parku jasno v tom, že původní letitý jilm, který byl už od roku 2016 mrtvý, suchý, ale až do poslední velké bouře statečně vzdoroval přírodním vlivům, nahradí opět jilm. „Předně chceme, aby bývalou osadu připomínal stejný druh stromu, jež tu desítky let tvořil dominantu a který fotografovaly tisíce lidí. Nový jilm by tak měl držet onu pomyslnou štafetu i pro další generaci. Navíc, jilmů je na Šumavě velice málo a je dobré tento druh takto podpořit,“ konstatoval mluvčí parku Dvořák.

Kmen původního stromu zlomeného vichřicí nechali pracovníci parku odstranit. Existovalo totiž podezření, že byl napaden nemocí nazvanou grafióza, která je specifická právě pro jilmy. Jde o houbu způsobující postupné odumírání větví a později usychá i celý kmen. Padlý strom byl odvezen, aby se předešlo přenosu nebezpečné houby na mladý jilm.

Obětí čtvrteční vichřice se stal ikonický šumavský strom. Jezdili za ním fotografové z celé republiky

Ikonický šumavský strom zachycený na stovkách, až tisících fotografií se stal obětí vichřice, která se přehnala ve čtvrtek přes Česko. V posledních letech již uschlý solitérní strom, stojící na poli nedaleko od silnice na Velkém Boru u Prášil,...

Jednoznačně nejznámějším a nejfotografovanějším šumavským stromem je ovšem bříza rostoucí na jednom maličkém ostrůvku uprostřed Chalupské slati. Nejslavnější bříza v Česku se může pochlubit i vlastní facebookovou skupinou čítající aktuálně 285 členů. Fotografové tam vkládají své fotografie tohoto nesmírně populárního stromu. Mezi nejkrásnější patří ty, kdy je zachycen v mlze při svítání nebo při západu slunce. Špatnou zprávou je, že i tento fotogenický strom pomalu odumírá a usychá od horních větví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák, Martin Kalný, Lucie Zastěrova, František Zvoneček,

Štítky Šumava, ikonický strom, vichřice, jilm, Chalupská slať, NP Šumava, strom, Národní park Šumava, Prášily, Velký Bor, Jan Dvořák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svého mladého následovníka už má ikonický šumavský strom, který se stal v říjnu obětí vichřice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.