Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řada budov v Plzni se zahalí do barev české vlajky, před Besedou zazní Modlitba pro Martu

Česká trikolóra zahalí dnes plzeňskou radnici, Měšťanskou besedu, bránu pivovaru nebo například stěnu v Mlýnské strouze s portrétem Václava Havla. Západočeská metropole se touto akcí připojí k výzvě neziskové organizace „Díky, že můžem!“. Všechny objekty se naráz rozsvítí v 17 hodin a 11 minut.

Nasvícením několika míst a objektů se město a další instituce zapojují do výzvy neziskové organizace „Díky, že můžem!“ a její celorepublikové připomínce sametové revoluce.

Do barev české národní vlajky se oblékne také budova konzervatoře, Nové divadlo a řada středních škol a gymnázií. Všechny objekty se rozsvítí 17. listopadu 2021 v 17:11 hodin, v Kopeckého sadech navíc zazní píseň Modlitba pro Martu.

„Celý minulý rok jsme se mohli přesvědčit o tom, že svoboda je křehká a není samozřejmá. Stalo se mnoho událostí, které na to poukázaly. Rozsvícením Měšťanské besedy se připojujeme k důležitému aktu, gestu, které poukazuje na to, že hodnoty sametové revoluce jsou pořád živé a důležité,“ uvedl Ivan Jáchim, jednatel společnosti Měšťanské beseda Plzeň.

Události kolem 17. listopadu připomíná i festival světla a umění Blik Blik mini, který se v areálu DEPO2015 koná naposledy dnes od 18 hodin do půlnoci. V instalaci „32 let svobody“ se návštěvníci vrátí do listopadu 1989, do doby cinkání klíčů a euforie ze svobody. Sugestivní projekt „Květy svobody 39“ pak pro změnu vzpomene tragické události listopadu 1939, který byl poznamenán nástupem fašismu a zavíráním vysokých škol.

„Chtěli jsme připomenout, že 17. listopad je jediný mezinárodní den, který pochází z Česka. Připomíná se jako Mezinárodní den studentstva a také jako náš státní svátek Den boje za svobodu a demokracii. Chceme připomenout, že naše svoboda není zadarmo, že pro ni umírali lidé,“ uvedl programový ředitel DEPO 2015 Jan Štěpán. „Tyto události si připomeneme i velkým workshopem, kdy s významnou českou umělkyní Veronikou Richterovou připravíme minimálně 1200 světelných květů, které vytvoří velkou instalaci s tím, že i návštěvníci si budu moci svůj květ vyrobit a odnést domů,“ doplnil ředitel festivalu Blik Blik Jiří Suchánek..

Počet květů není náhodný, představuje 1200 zatčených studentů, devět větších květů pak znázorní popravené studenty a 35 květů studenty odvlečené a umučené v koncentračním táboře Sachsenhausen. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto M. Svoboda

Štítky svátek, 17.listopad, Plzeň, demokracie, svoboda, trikolora, Václav Havel, Sametová revoluce, květ, Mlýnská Strouha, pivovar, Jiří Suchánek, Veronika Richterová, Jan Štěpán, Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den st

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada budov v Plzni se zahalí do barev české vlajky, před Besedou zazní Modlitba pro Martu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.