Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do společnosti výjimečných chirurgů vstoupil emeritní primář Svatopluk Šmíd, kosti rovná i v sedmdesáti

Za celoživotní přínos pro medicínu a obor vstoupil do výjimečné společnosti českých chirurgů Svatopluk Šmíd, emeritní primář chirurgického oddělení Stodské nemocnice a specialista na traumatologické operace. Získal čestné členství v České chirurgické společnosti. Toto ocenění dosud chirurgická společnost věnovala zhruba stovce českých i zahraničních lékařů, a to jak za nespočet provedených operací, tak za výchovu dalších generací chirurgů.

Během své více než čtyřicetileté kariéry provedl Svatopluk Šmíd nespočetnou řadu operací. Své kolegy a nástupce pak vychovával zejména v prostředí, které je mu pracovně nejbližší, tedy přímo na operačních sálech. Začal na ně chodit pravidelně už během studií na plzeňské lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

„Že se budu věnovat chirurgii, jsem tušil zhruba od třetího ročníku medicíny. A od čtvrtého jsem už pravidelně dělal volontéra, tedy dobrovolného pomocníka na operačních sálech. Po škole jsem hned nastoupil na Chirurgickou kliniku Fakultní nemocnice v Plzni, kde jsem se naučil všemu podstatnému z našeho řemesla“ říká oceněný lékař.

Úspěch plzeňských lékařů, vůbec poprvé v ČR zkusili novu metodu léčby refluxe jícnu

Týmy lékařů z Plzně a Prahy úspěšně provedly operační zákrok u čtyř pacientů, které trápil jícnový reflux. Toto onemocnění se projevuje zejména pálením žáhy a kyselým nebo hořkým pocitem v ústech. Lékaři provedli zákrok pomocí přístroje Stretta,...

Na Chirurgické klinice FN Plzeň se věnoval především břišní chirurgii, ale podílel se také na operacích z oboru cévní, hrudní nebo i dětské chirurgie. „Museli jsme tenkrát umět všechno. Ale nedělali jsme klasickou traumatologii, ta se tam dodnes dělá na Ortopedické klinice,“ vzpomíná dnes Svatopluk Šmíd, který v tomto měsíci oslaví své životní jubileum, 70. narozeniny.

K traumatologii, tedy léčbě poranění kloubů a kostí, se dostal až v dalším průběhu jeho kariéry po odchodu z klinického pracoviště v prostředí tehdejších okresních nemocnic, ale částečně i jako výjezdový lékař zdravotnické záchranné služby, s níž také spolupracoval. Obor ho zaujal natolik, že se stal jeho hlavní doménou. Na západě Čech působil například v nemocnici v Sokolově, v Rokycanech a ve Stodu, kde v posledních patnácti letech zastával i post primáře chirurgického oddělení, který v loňském roce předal svému synovi Davidovi.

„Táta se dál věnuje tomu, co ho v chirurgii nejvíc baví. Vede traumatologickou ambulanci a dělá operace kostí. Pořád je pro náš tým velkou oporou. Naštěstí táta naučil mnohé z traumatologie i řadu kolegů, což je pro naše pacienty velmi důležité.  Pevně doufám, že získané ocenění „zasloužilý chirurg", ho v brzké době nepřiměje k rozhodnutí skončit. Pořád má pevné ruce a pro nás všechny neocenitelné zkušenosti a rady,“ říká současný primář David Šmíd.

Česká chirurgická společnost České lékařské společnosti J.E.Purkyně: Dobrovolná profesní organizace sdružující chirurgy, která dbá o všestranný rozvoj oboru a je garantem jeho kvality. Zastupuje chirurgy a jejich zájmy ve styku se státními orgány, Českou lékařskou komorou, zdravotními pojišťovnami a ostatními odbornými lékařskými společnosti. Podílí se na řádné výchově nových chirurgů a zajištění potřebného výzkumu, který vede k rozvoji oboru a zlepšení péče o pacienty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky primář, Svatopluk Šmíd, chirurg, ocenění, chirurgie, Stodská nemocnice, medicína, lékař, Česká Chirurgická Společnost, Stodská nemocnice, a.s., klinika, Fakultní nemocnice Plzeň, Univerzita Karlova, Česká lékařská komora, Nemocnice Sokolov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do společnosti výjimečných chirurgů vstoupil emeritní primář Svatopluk Šmíd, kosti rovná i v sedmdesáti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.